Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Eddig ennyi sertéspestis-gócot regisztráltak az országban

2018. szeptember 13., 13:25
HIRDETÉS

12 megye 207 településén 898 afrikai sertéspestis-gócot regisztráltak - közölte csütörtökön az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság (ANSVSA).

Képünk illusztráció Fotó: 123RF

Az Agerpres által szemlézett közlemény szerint 232 722 sertést megsemmisítettek. A fertőzést kimutatták 57 vaddisznónál is. 2017. július 31-e óta, amióta az afrikai sertéspestis megjelent Romániában, Szatmár megyében, a vírus az ország két régiójában, az északnyugatiban és a délkeletiben terjed.

Szatmár, Bihar és Szilágy megyében a vírus 13 településen jelent meg, összesen 1375 sertést és 15 vaddisznót pusztítottak el. Szatmár megyében hét, Bihar megyében 28 gócot azonosítottak. Szatmár megyében tíz, Biharban egy, Szilágyban négy vaddisznónál mutatták ki a fertőzést.

HIRDETÉS

A többi fertőzés az ország délkeleti részében, Tulcea, Konstanca, Brăila, Ialomiţa, Galac, Călăraşi, Ilfov, Buzău és Giurgiu megyében történt.

A szakemberek szerint minden fertőzésgyanús esetet azonnal jelenteni kell, a sertéseket el kell pusztítani, a tulajdonosoknak pedig kártérítést kell adni.

Az afrikai sertéspestis a házi és a vaddisznókat támadja meg, valamennyi fertőzött állat elpusztul. Oltás és gyógymód nincs. Az afrikai sertéspestis nem jelent veszélyt az emberre, viszont hatalmas gazdasági kárt okozhat.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS