Drogfüggőségről, tönkrement életekről kendőzetlenül

Drogfüggőségről, tönkrement életekről kendőzetlenül

Tanács fiataloknak: bulikban soha ne fogadjanak el cigarettát, italt idegenektől, mindig figyeljenek arra, hogy az italokat előttük bontsák ki. Képünk illusztráció

Fotó: Pixabay

„A drogfüggők többségét a pszichiátria, a börtön vagy a temető várja, alig egy százalékuk képes abbahagyni a kábítószer-fogyasztást” – hangzott el azok szájából, akik drogdílerként, drogfüggőként éltek, és most diákoknak mesélik el kendőzetlenül történetüket. Szerdán a csíkszeredai Szakszervezetek Művelődési Házában beszéltek a Merj nemet mondani! drogprevenciós kezdeményezés részeként.

Barabás Hajnal

2024. május 22., 19:262024. május 22., 19:26

A színpadra egy fiatal férfi, Hao állt ki a csíkszeredai diákok elé, hogy elmesélje, hogyan vált belőle drogdíler és drogfogyasztó. Középiskolásként került először kapcsolatba etnobotanikus szerekkel, kipróbálta, hogy fogadják be a társaságba, kíváncsiságból később marihuánát is szívott szünetben – az eredmény rosszullét lett.

Nagyon jó eredménnyel érettségizett, fizikából tízest kapott, szeretett volna Németországban továbbtanulni, ezért jelentkezett egy nyelviskolába. Mellette dolgozni kezdett. Munkatársai szívták a kannabiszt, úgy látta, boldogok, jól érzik magukat.

„Csak egy-két slukkal kezdd” – mondták neki. Nemsokára már függő volt.

„Este azzal feküdtem le, reggel azzal keltem, egész nap szívtam a füvet, később amfetamint is használtam” – magyarázta. Így jutott hullámvölgybe az élete, anyagilag leégett és hazaköltözött, ott iratkozott be egyetemre.

„Jártam bulikba, klubokba, és amikor kipróbáltam az első extasytablettát, az egy igazi érzelmi bomba volt. Csakhogy ez egy csapda:

Idézet
az első tabletta kipróbálása után keresed ugyanazt a hatást, de nem éred el. Olyan is volt, hogy négyet is bevettem. És ezután jön a depresszió”

– osztotta meg. Elmondta, mindenféle drogot használt már, de csak magát csapta be vele. „Gyakorlatilag nem élsz a valóságban, hanem egy párhuzamos világban” – jellemezte. Az egyetemet abbahagyta, és azért, hogy anyagilag fenntarthassa magát, dílerkedni kezdett, azaz drogterjesztésbe fogott.

Idézet
A függőség hamar kialakul, és ugyancsak hamar eljutsz oda, hogy anyagilag nem tudod fenntartani ezt az életmódot, elkezdesz lopni, és bármit megteszel azért, hogy megkapd az adagodat

– osztotta meg.

A letartóztatás segített

„Lehetőséget kaptam a normális életre azzal, hogy letartóztattak drogkereskedelemért, igaz, a kéthónapos előzetes letartóztatás alatt majd megbolondultam a hiányérzettől. Ezután tíz hónapot voltam háziőrizetben, amikor még szívhattam füvet, végül összesen három év letöltendő börtönbüntetést kaptam, a börtönben pedig etnobotanikus szerekhez jutottam” – sorolta. Hozzátette, mégis a letartóztatás volt az első „löket” arra, hogy végül a családja és ismerősei segítségével abbahagyja a drogozást.

Idézet
Két éve vagyok tiszta

– mondta. Kiemelte, hogy a drogfüggőknek mindössze egy százaléka képes arra, hogy abbahagyja a szerhasználatot, és még az ő esetükben sem biztos, hogy soha többé nem nyúlnak újra hozzá. „A drogfüggők többségét a pszichiátria, a börtön vagy a temető várja” – mutatott rá a kendőzetlen igazságra. A fiatal jelenleg futárként dolgozik, és igyekszik fejleszteni magát, újabban férfifodrásznak tanul.

A család, ahol a hűtőszekrény lakatra volt zárva

A húszéves Cristina, hasonlóan Haóhoz, drogfüggőként beszélt a hallgatósághoz. Hányatott családból származik, amelyben egy adott ponton az édesapja egy fedél alatt élt a mostohaapjával a válási időszak alatt. „A lakásban a hűtőszekrény is lakatra volt zárva, hogy az apám ne tudjon élelmet betenni” – osztotta meg.

Később sem sokat javult a helyzet: édesapjának el kellett hagynia a lakást, a mostohaapja pedig a testvérével együtt a szobájukba zárta, amíg az édesanyjuk nem volt otthon. Menekülni akart a rossz családi közegből, ezért igyekezett egyre kevesebbet otthon lenni. A hiányzó figyelmet a férfiaktól akarta megkapni, klubokba járt, nála idősebb fiúk társaságába keveredett, 13 évesen 19 éves fiúval járt.

Idézet
Depresszióba estem, vágtam magam, bántalmazó kapcsolatban éltem, pszihiátriai kezelést kaptam, de a gyógyszereimet alkohollal vettem be. Füvet és etnobotanikus szereket fogyasztottam

– sorolta. Aztán Xannaxból és Diazepámból túladagolta magát, így kórházba került. A fordulópont ekkor következett be, bekerült Bukarestbe egy fiatalokat kezelő központba. „Itt a széthullott életemet helyretették, megértést és szeretetet kaptam” – mondta. A fiatal lány jelenleg pszichológiát tanul egyetemen.

Sergiu pedig azzal keltette fel a diákok figyelmét, hogy kényszeresen mozgatta állandóan a karjait. Elmesélte: az volt az álma, hogy futballista lesz, és mivel ehhez pénzre volt szüksége,

gyors pénzkereseti lehetőségként 13 évesen kezdett el drogot árulni, de ugyanebben az évben maga is kipróbálta.

Nem sok kellett ahhoz, hogy abbahagyja az iskolát, és ezután mindenféle drogot fogyasztott már, heroint és különféle gombákat is. Külföldön egy maffiatípusú bűnözői csoportba is bekerült. „Láttam már milliomost drogos állapotban öngyilkosságot elkövetni, kétségbeesett szülőket szenvedni” – mondta.

Hét barátját vesztette el túladagolás miatt,

de bevallása szerint ő maga is családok életét tette tönkre, majd öngyilkosságot is megpróbált elkövetni.

Elmondta, hogy a kábítószereket mindenféle kemikáliákkal készítik, mérgeket tesznek bele, és a fogyasztók tönkre teszik vele a testüket. „Az én idegrendszerem is teljesen tönkrement.” Huszonkét éves kora óta van kényszeres mozgása, amúgy nyolc éve tiszta.

Idézet
Aki drogot fogyaszt, az nem csak saját magát teszi tönkre, hanem magával rántja a családot, barátokat is

– mutatott rá. Zárásul kiemelte, hogy a szeretet legyen az egyetlen függőség az életünkben.

A Merj nemet mondani! drogprevenciós kezdeményezés részeként a három élettörténet mellett az érintett hatóságok képviselői és szakemberek is hozzászóltak a témához. Elhangzott részükről többek között az is jótanácsként a fiataloknak, hogy

bulikban soha ne fogadjanak el cigarettát, italt idegenektől, mindig figyeljenek arra, hogy az italokat előttük bontsák ki, és ha felügyelet nélkül hagyták poharukat, ne igyanak már belőle.

Léteznek ugyanis olyan szerek, amelyeknek a hatása alatt a kiszemelt áldozatnak már nincs ereje ellenkezni, és amnéziát is okoznak ezek, így használhatják ki az erőszaktevők gyanútlan áldozataikat.

Amennyiben valaki úgy érzi, a látása kezd elhomályosodni, a hangok megváltoznak körülötte, akkor kérjen egy megbízható ismerőstől segítséget, és hívjanak mentőt – tanácsolták a szakemberek.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 22., szerda

A Csíkban kilőtt medvékre reagáltatták Klaus Iohannis allamfőt

Kénytelen volt reagálnia Klaus Iohannis államfőnek a Csíksomlyón kedden éjjel kilőtt medvék ügyére, miután egy újságíró firtatta a témát.

A Csíkban kilőtt medvékre reagáltatták Klaus Iohannis allamfőt
2024. május 22., szerda

Majd választ helyetted más, ha te nem teszed!

Egykori politikai foglyok, üldözöttek meséltek a Székelyhonnak arról, hogy milyen volt az a világ, amikor ma már nevetségesnek tűnő okok miatt embereket zárt börtönbe a kommunista diktatúra. Ezek az ő történeteik. A tanulságaik viszont a mindannyiunké.

Majd választ helyetted más, ha te nem teszed!
2024. május 22., szerda

Szakács-Paál István: összeállítottuk az élhető Udvarhely „recepteskönyvét”

Az udvarhelyi emberekkel és emberekért állította össze városújjáépítő programját a székelyudvarhelyi RMDSZ, amely egy fejlődő, élhető Székelyudvarhely „receptjét” tartalmazza.

Szakács-Paál István: összeállítottuk az élhető Udvarhely „recepteskönyvét”
2024. május 22., szerda

Már a 22. Alfalvi Napoknál tartanak

Csütörtöktől vasárnapig kulturális, sport- és szórakoztató programok várják a gyergyóalfalviakat, ezúttal – is – különleges hangsúlyt kap vasárnap a Szentháromság ünnepi búcsús szentmise.

Már a 22. Alfalvi Napoknál tartanak
Már a 22. Alfalvi Napoknál tartanak
2024. május 22., szerda

Már a 22. Alfalvi Napoknál tartanak

2024. május 22., szerda

MPE–EMSZ-kampánycsörte Kézdivásárhelyen

Kemény hangú kritikával illette Facebook-bejegyzésében Kulcsár-Terza József, a Magyar Polgári Erő (MPE) országos ügyvivő elnöke az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) kézdivásárhelyi szervezetét. Meglátása szerint az utóbbi „román” érdekeket szolgál.

MPE–EMSZ-kampánycsörte Kézdivásárhelyen
2024. május 22., szerda

Kiállításhoz kapcsolódó könybemutató lesz a Csíki Székely Múzeumban

A Csíki Székely Múzeumban jelenleg is megtekinthető, A Fejedelmek aranya. Uralkodói reprezentáció Erdélyben című időszakos kiállításhoz kapcsolódóan Oborni Teréz Erdély fejedelmei című kötetét mutatják be a Csíki Székely Múzeumban.

Kiállításhoz kapcsolódó könybemutató lesz a Csíki Székely Múzeumban
2024. május 22., szerda

Ittasan baleseteztek, az egyik részeg sofőrnek ráadásul jogosítványa sem volt

Alig néhány óra eltéréssel két sofőr is ittasan balesetezett Gyergyószéken az elmúlt nap folyamán. Mindkettőjüket őrizetbe vette a rendőrség.

Ittasan baleseteztek, az egyik részeg sofőrnek ráadásul jogosítványa sem volt
2024. május 22., szerda

4,1-es erősségű földrengés volt szerdán délben

A földfizikai intézet (INCDFP) szakértői szerdán 4-esről 4,1-esre módosították a Richter-skálán a 12 óra 53 perckor Buzău megyében, Vrancea szeizmikus térségben történt földrengés erősségét.

4,1-es erősségű földrengés volt szerdán délben
2024. május 22., szerda

Idén már a hatodik medve pusztult el balesetben Háromszéken

Újabb medve pusztult el baleset következtében Kovászna megyében. Az eset hétfőn, Miklósvár közelében történt, egy kétéves bocs az áldozat.

Idén már a hatodik medve pusztult el balesetben Háromszéken
2024. május 22., szerda

Folytatódik a lomtalanítás Marosvásárhelyen!

Az akció június 5-ig tart, és felváltva gyűjtenek a város különböző területein.

Folytatódik a lomtalanítás Marosvásárhelyen!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!