HIRDETÉS

Kontroll a hagyományos vásáron

Kozán István 2013. február 17., 12:50 utolsó módosítás: 2013. február 17., 13:31

A csíkszeredai hagyományos és helyi termékek vásárán tartott ellenőrzést az országos és a brassói fogyasztóvédelmi hivatal szombaton. Román tévéstábbal érkeztek.

Fotó: Kristó Róbert

Minden hónap harmadik szombatján tartanak hagyományos vásárt Csíkszeredában a megyháza épülete előtt. Legutóbb, szombaton az országos és a Brassó Megyei Fogyasztóvédelmi Hivatal is megjelent a vásáron. A megyei tanács sajtóközleményt küldött portálunknak az ellenőrzésről.

Kifogások

Kifogásolták egyes termékek használt műanyag (PET) palackban való árusítását, a címkék hiányát, valamint a csupán magyar nyelvű feliratozását, illetve néhány termelőnél a bevizsgált és külön engedélyezett mérleg hiányát.

„Vállaljuk a felelősséget az észrevételekért” – reagált az ellenőrzéssel kapcsolatban Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. Hozzátette, azokkal a termelőkkel szemben, akik nem teljesítették az előírásokat, különböző eljárások lépnek érvénybe: aki például használt palackban árusította termékét, egy hónapra eltiltják a vásártól. Borboly elfogadhatatlannak tartja a címkék hiányát, és azt, hogy nem tüntetik fel az adott termék összetételét, illetve szavatossági idejét, ezért a továbbiakban a címke nélküli termékek árusítását megtiltják.

A sajtóközleményben a megyeitanács-elnök hangsúlyozza, hogy Hargita Megye Tanácsa nem huny szemet a hibák fölött, fellép a kijavításuk érdekében, „azt viszont tudni kell, hogy a helyi termelői piac árusait nem lehet azoknak a törvényben levő jogszabályoknak megfeleltetni, amelyek a multinacionális élelmiszergyártó cégek millió eurókat érő laborberendezéseivel ellenőrzött és alátámasztott termelési folyamatához vannak igazítva. Az egyszerű gazdáknak, a kistermelőknek esélyük sem lenne portékájuk értékesítésére, ha nem jött volna létre Hargita Megye Tanácsa támogatásával a hagyományos termékek havi vására. Ez a piac jelenti a Székely termék mozgalom alapját”.

Várható volt a kontroll?

A kommüniké szerint a Hargita Megyei Fogyasztóvédelmi Felügyelőséggel már több hónapos vitát folytat a megyei önkormányzat, mivel előbbi ingyen szeretne irodahelyiséget bérelni a megyei tanács székházában. Ezt Hargita Megye Tanácsa nem tudja biztosítani, hiszen más intézmények is – könyvtár, művészeti népiskola, nevelési tanácsadó és erőforrásközpont, szociális és gyermekvédelmi vezérigazgatóság stb. – bérleti díj ellenében kényszerülnek irodát működtetni a város más pontjain. A csíkszeredai megyeháza épületében, a prefektúrán kívül, minden intézménynek bért kell fizetnie a használatba vett helyiségért. Borboly Csaba szerint ezzel is magyarázható a szombati akció.

„Jó ideje dúl a székely zászló körüli cirkusz, most pedig a kistermelők megélhetését akarják ellehetetleníteni. Ezek a székelységgel való leszámolás mozzanatai?” – kérdezi Hargita Megye Tanácsának elnöke az önkormányzat sajtóközleményében.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
83 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS