Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Útra keltek a Szakrális Maraton résztvevői

Iochom Zsolt 2016. augusztus 26., 11:16

A csíksomlyói kegytemplomban bemutatott péntek reggeli szentmise után nekivágtak az útnak a Szakrális Maraton résztvevői, hogy 850 kilométer megtétele után a Mária Úton haladva eljussanak Budapestre.

Útra keltek a Szakrális Maraton résztvevői
galéria
Fotó: Iochom Zsolt

A Csíksomlyó–Budapest közötti útszakaszt nem mindennapi módon kívánják megtenni Szakrális Maraton a Keresztény Értékekért, a Békéért! csíksomlyói civil kezdeményezés résztvevői: 16 nap alatt mintegy 850 kilométert fognak megtenni úgy, hogy tetszőlegesen váltják egymást, sorra mindenki fog kerékpározni, szaladni és vezetni – tudtuk meg Molnár Sándortól, a Szakrális Maraton koordinátorától.

A zarándoklat célja, hogy szeptember 10-én, Budapesten a Margit-szigeten a Fiatalok a Keresztény Európáért rendezvényen népszerűsítsék a Mária Úton történő zarándoklatokat.

A szentmisét bemutató Urbán Erik arra kérte a híveket, hogy kísérjék a zarándokokat imáikkal és kérjék Isten áldását, hogy valóban az érték, a béke melletti kiállást szorgalmazza útjuk. Kívánom, hogy békéjüket megosszák másokkal is, amikor megérkeznek. Üdvözletünket, szeretetünket vigyétek el Budapestig. Kitűzött céljaitokat épségben elérjétek – kérte Erik testvér, a Szakrális Maraton egyházi fővédnöke.

A ferences templomigazgató mellett Szatmári Szilárd református lelkész is Isten áldását kérte a kegytemplom bejáratánál az indulás előtt álló zarándokokra. „Minden ilyen embert próbáló feladatnak nagyon fontos, hogy legyen egy motivációja, ami az embert hajtja, ami belülről mozgatja. Az egyéni teljesítmény mellett másokra is tekintettel kell lenni az út során” – fogalmazott Szatmári Szilárd.

Bogya Zoltán ultramaratonista csapatvezető kérdésünkre úgy fogalmazott, ez a kezdeményezés a sport és a zarándoklat határán mozog. „Én sportoló vagyok, úgy indulok neki, de úgy gondolom, hogy mint zarándok fogom befejezni. A Mária Út nagyon fontos számomra, és azzal erősítjük, hogy járunk rajta. Erre bátorítunk másokat is” – nyilatkozta a csapatvezető. Az öttagú alapcsapathoz rövidebb vagy akár napi szakaszokra is lehet csatlakozni, állomásaik nyomon követhetők a szakralismaraton.ro honlapon.

Az első nap a zarándokokhoz csatlakozott többek között a hétgyermekes Dánél Sándor, a Csíkszeredai Nagycsaládosok Egyesületének elnöke is. Kérdésünkre, hogy miért tartotta fontosnak, hogy részese legyen a maratonnak, így válaszolt: „az embert próbáló feladatra vállalkozóknak is fontos, hogy ily módon is támogassuk őket lelkileg is. Arra bátorítok mindenkit, hogy ebbe a lelkületbe minél többen kapcsolódjanak be”.

A tervek szerint péntek estére a Madarasi Hargita üdülőtelepre érkeznek éjszakai szállásra. Szombaton reggel a Hargita Trail maraton versenyzőivel együtt startolnak és indulnak Ivó, Zetelaka, Farkaslaka irányába. Az éjszakát Énlakán töltik.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Legnézettebb