Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Több mint egymillió kupakot gyűjtöttek

Barabás Hajnal 2015. április 15., 20:28

Több mint egymillió kupak gyűlt össze a csíkzsögödi, munkabalesetet szenvedett Bíró Alpár számára, aki az eredményes akció folytán önállóbb életet élhet új, aktív kerekesszékével. A kupakgyűjtés nem zárul le, ezúttal András Ervin mozgássérült számára szeretnének triciklit vásárolni.

Fotó: Veres Nándor

Lukács Márta csíkszeredai tanárnő kezdeményezésére, a Hargita Megyei Mozgássérültek Szervezetének együttműködésével három és fél hónappal ezelőtt műanyag flakonok kupakjainak a gyűjtése indult el. A cél az volt, hogy a kupakokból befolyó összegből a Franciaországban munkabalesetet szenvedett, csíkzsögödi Bíró Alpár számára egy könnyen nyitható, használható sport tolószéket vásároljanak.

„Erre a nagyfokú összefogásra senki nem számított” – vallották szerdán Csíkszeredában sajtótájékoztatón a kupakgyűjtési akció lebonyolítói, akik beszámoltak a kezdeményezés eredményéről. Mint megtudtuk, pár hónap alatt 5481 lejt gyűjtöttek össze, ennek az összegnek egy része adományból, 2830 lej pedig a műanyag kupakok eladásából származik. A felvásárló cég a nemes cél érdekében 80 bani helyett 1,20 lejt fizetett egy kiló, azaz körülbelül 500 darab kupakért. Három és fél hónap alatt több mint egymillió kupakot gyűjtöttek össze a jó szándékú emberek. Nemcsak Csíkszeredából, hanem számos erdélyi településről, sőt Magyarországról is bekapcsolódtak az akcióba. Óvodák, iskolák gyűjtöttek, még a csíkszeredai roma közösségtől is kaptak műanyag kupakokat.

A kétgyermekes Biró Alpár köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik részt vettek a kupakgyűjtésben. Mint fogalmazott, óriási segítséget jelent számára, hogy az új, aktív kerekesszékkel önállóbb életet élhet. „Szerencsénk volt, hogy Bukarestből, jóval áron alul, mindössze 750 lejért új, sport tolószéket tudtunk vásárolni egy olyan személytől, aki a lift mérete miatt nem tudta használni azt” – ezt már Fikó Csaba, a Hargita Megyei Mozgássérültek Szervezetének elnöke mondta, majd hozzátette: egy másik tolószéket is sikerült beszerezniük, de azt még rendbe kell tenniük. Az összegyűlt pénz fennmaradó részét Biró Alpár Marosvásárhelyen elvégzendő rekuperációs kezelésére fordítják. Fikó elmondása szerint van remény a felépülésre.

A kupakgyűjtés sikerességén felbuzdulva újabb akció indul Csata Orsolya kezdeményezésére. Ezúttal a Csíki Hírlap lapkézbesítőjeként dolgozó András Ervin számára gyűjtenék a kupakokat, akinek életét és mozgását jelentősen könnyítené egy tricikli. A 22 éves fiatalember cerebrális parézisban szenved, amelynek a mozgásfogyatékosság a fő tünete. A műanyag kupakokat tehát továbbra is a Hargita Megyei Mozgássérültek Egyesületének székhelyére várják, mindaddig, amíg az 1500 lejbe kerülő triciklit meg tudják vásárolni számára.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
11 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS