HIRDETÉS

Menetelés az autonómiáért

Barabás Hajnal 2013. szeptember 26., 17:16 utolsó módosítás: 2013. szeptember 26., 17:34

Több mint 150 ezer székelyre számítanak a Székelyek Nagy Menetelésén a Bereck és Kökös közötti 55 kilométeres útszakaszon október 27-én, hogy így követeljék Székelyföld területi autonómiáját. Csíkszékről legalább harmincezer embert várnak Háromszékre.

Fotó: Veres Nándor

Az önrendelkezésért való tüntetésben összefogtak a Székely Nemzeti Tanáccsal az erdélyi magyar pártok. Ez Csíkszéken sem történt másként, ugyanis közös sajtótájékoztatót tartott Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke, Salamon Zoltán, az MPP Hargita megyei elnöke, Sorbán Attila, az EMNP Hargita megyei elnöke, Tiboldi László, az EMNT Hargita megyei elnöke, valamint Ráduly Róbert Kálmán, aki kettős minőségében volt jelen a csíkszeredai városházán: egyrészt mint a város polgármestere, másrészt mint az RMDSZ csíki területi szervezetének elnöke.

Hosszú menetoszlop

Izsák Balázs szerint az október 27-i menetoszlop egy tiltakozás Románia kormányának közigazgatási reformterve ellen, amely Székelyföldet egy román többségű régióba tagolná be. „Ez a felvonulás nem csak egy tiltakozás, nem csak egy nem, hanem egy igen is Székelyföld területi autonómiájára. Ez a közösségünk célja és a megmaradásnak az egyedüli intézményi garanciája” – hívta fel a figyelmet.

Salamon Zoltán a következőképpen fogalmazott: „minden egyes megyei, helyi szervezetünk azon lesz, hogy ez a menetelés egy sikertörténetté váljon. Az erdélyi magyarság akkor tud a legeredményesebben harcolni saját érdekeinek érvényesítéséért, ha egységesen tud fellépni. Világossá tehetjük a Ponta-kormány számára, hogy az önrendelkezés nem kegy, hanem jog” – szögezte le az MPP Hargita megyei elnöke. 

„Az Erdélyi Magyar Néppárt egyeztetett az SZNT vezetőségével, a főszervezőkkel. Teljes mellszélességgel állunk az ügy mögé, a néppárt Maksát és annak környékét fogja felvállalni” – tájékoztatott Sorbán Attila, az EMNP Hargita megyei elnöke. Tiboldi László, az EMNT Hargita megyei elnöke pedig hangsúlyozta, az EMNT a 2013-as évet az autonómia évének nyilvánította. „Minden egyes ügy, mely az autonómia irányába vezet, érdekel minket, és képességeinkhez mérten mindent megteszünk, hogy ezt az ügyet előbbre vigyük”.

Nem kiscsoportos rendezvény

„Közösségi kihívás a Székelyek Nagy Menetelése, Izsák Balázsék nem egy kiscsoportos rendezvényre hívnak – a lényegét ennek a napnak azok az emberek adják, akik százezren felül eljönnek. Székelyföld területi autonómiája létkérdés, és mindenkinek, aki székelynek érzi magát, és azt szeretné, hogy a gyerekei és unokái se érezzék ezt másként, október 27-én a Székelyek Nagy Menetelésén a helye” – összegezte Ráduly Róbert Kálmán.

A Bereck–Kökös közötti 53 kilométeres útvonalon tizenkét gyűjtőpontot jelölnek ki, úgy, hogy a menetoszlopok végül egybeolvadnak majd. Aki Csíkszeredából és környékéről vonattal vágna neki a Háromszékre vezető útnak, annak a Sepsiszentgyörgytől 10 kilométerre fekvő Rétyre érdemes mennie, ott is lesz gyűjtőpont. Az autóval közlekedőket pedig a Kászonok felé vezető úton, a Kézdivásárhely és Bereck közötti településekre várják.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
4 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS