HIRDETÉS

Hiába van két híd, egyiken nem lehet átkelni, a másik balesetveszélyes

Kovács Attila 2016. november 15., 10:30 utolsó módosítás: 2016. november 15., 11:24

Kalanddá vált járművel átjutni az Olton Csicsó és Oltfalu között. Noha két híd is van, az egyik, amelynek építése még nem fejeződött be, továbbra sem használható, a másik, a póthíd alaposan megroskadt, balesetveszélyessé vált.

Fotó: Veres Nándor

Amikor hétfőn a helyszínen jártunk, néhány perc leforgása alatt három személygépkocsi is érkezett Csicsó felől – két jármű vezetője a körülményeket látva visszafordult, a harmadik viszont, nem kis bátorságról téve tanúbizonyságot, óvatosan, lassan áthajtott az ideiglenes átkelőn.

Az óvatosságra nagy szükség van, mert az útszűkületet ugyan tábla jelzi, de csak közelebbről látszik, hogy bizony nem egyszerű feladat áthajtani a betoncsövekből összeállított póthídon, amelynek szintje igen közel került már az víz szintjéhez. A folyó nagy mennyiségű hordalékot, szemetet, faágakat sodort magával, amelyek a betongyűrűknél feltorlódva jelentősen nehezítik a víz átfolyását, ugyanakkor nagyméretű köveket is elhelyeztek ott egy korábbi megerősítéskor. A betongyűrűkön elhelyezett, tört kőből kialakított töltés két széle beomlott, így a járófelület szélessége egyes helyeken alig éri el a 170 centimétert. Ilyen körülmények között a nagyobb járműveknek, teherautóknak egyáltalán nem ajánlott az áthaladás, kerülni Madéfalva vagy Csíkszeredán át Csiba felé lehet.

Az új betonhídnál nem láttunk senkit, viszont átjárni nem lehet. A Csicsó felőli oldalon a korábban a műszaki mérések miatt kiásott árkot – amelyet októberben betemettek, és egy ideig használták a hidat – ismét kiásták, és több nagy betontömböt is elhelyeztek előtte. A hídon a védőkorlátok, illetve a szalagkorlátok elkészültek, viszont a futófelületről hiányzik a vízszigetelés és az aszfaltburkolat is.

A póthidat az esőzések miatt megnőtt Olt rongálta meg, Péter Lukács csicsói polgármester szerint a víz átfolyt rajta. Megtudtuk azt is, hogy a feljárónál korábban betömött árkot azért kellett ismét kiásni, mert nem volt megfelelő a talaj tömörítése, és hogy ezt nemsokára ismét elvégzik az építést végző cég helyszínre visszatérő alkalmazottai. Borboly Csabától, a híd építését megrendelő Hargita megyei önkormányzat elnökétől azt kérdeztük, hogy át lesz-e adva a forgalomnak az új híd, vagy télire is marad a jelenlegi helyzet. Azt is megkérdeztük, hogy befejezi-e a munkát az építő cég, vagy szerződésbontás következik, illetve megerősítik-e a póthidat. Írásban elküldött kérdéseinkre várjuk a választ.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
12 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS