Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Betölteni Verestóy Attila helyét: tisztújítást szervez az RMDSZ udvarhelyszéki szervezete

Fülöp-Székely Botond 2018. március 01., 16:26 utolsó módosítás: 2018. március 02., 09:17
HIRDETÉS

Bíró Barna Botondot, az udvarhelyszéki RMDSZ ügyvezetőjét bízta meg a szövetség felsővezetése, hogy ideiglenesen, az április közepére tervezett tisztújító küldöttgyűlésig vezesse a területi szervezetet. Közgyűlést tartanak, amelyen az udvarhelyi érdekképviseletet is újjáalakítják.

Bíró Barna Botond. Április 19-re tűzték ki a területi RMDSZ tisztújító küldöttgyűlését Fotó: Barabás Ákos

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, valamint a párt több felső vezetője az elmúlt pénteken járt udvarhelyszéken: a helyi szövetségi tisztségviselőkkel konzultálva Bíró Barna Botondot bízták meg a területi szervezet vezetésével – hangzott el csütörtökön az udvarhelyszéki RMDSZ ideiglenes vezetője által tartott sajtótájékoztatón. Bíró rámutatott, megbízatása szerdától vált hivatalossá és két hónapig érvényes.

A területi elnökséggel egyeztetve úgy döntöttek, hogy április 19-én tartanak tisztújító küldöttgyűlést, amelyen az elhunyt Verestóy Attila utódját nevezik ki.

HIRDETÉS

Éppen azért, hogy legitim legyen az ott megszülető döntés,

több helyi szervezetben is tisztújítást kell tartani – Szentegyházán, Székelykeresztúron, Siménfalván, Parajdon, Korondon, Homoródszentmártonban, Homoródalmáson és Lövétén –, ami március 28-ig kell megtörténjen.

Székelyudvarhelyen különleges helyzet állt elő, itt ugyanis újjá kell alakítani a szervezetet. A területi alakulat tisztújítójára április 12-ig kell nevesíteni a küldötteket. Ide 227 személyt várnak.

Szintén a legutóbb említett dátumig – déli 12 óráig – lehet jelezni, ha valaki indulna a széki elnöki címért.

A választás előkészítési bizottságban Bokor Sándor, parajdi polgármester, Arros Orsolya, a szövetség nőszervezetének képviselője és Antal Lóránt, majdani szenátor vesznek részt.

Az udvarhelyi szervezetről

A legtöbb, azaz 29 küldöttje Székelyudvarhelynek lesz a területi tisztújító közgyűlésen, ezért is fontos a helyi szervezet mielőbbi újjáalakítása, amelynek érdekében április 12-én tartanak közgyűlést.

2016 óta nem működött a szervezet, és nem tudták újjáalakítani azok, akiket megbíztak ezzel

– magyarázta Bíró. Hangsúlyozta, a hosszú kihagyás miatt

jelenleg nem tudni, hogy pontosan hány tagja is van a szervezetnek.

Éppen ezért fontos, hogy az érdekképviseleti igazolvánnyal rendelkező szövetségi tagok március 28-ig aktualizálják tagságukat. Ezt az udvarhelyszéki RMDSZ városházán lévő irodájában tehetik meg. Az említett dátumig új tagok belépését is szorgalmazzák. Akik ezt megteszik, azok részt vehetnek az április 12-ei közgyűlésen.

A helyi szervezet elnöki tisztségére jelentkezők egyebek mellett saját programjukat is be kell mutassák, valamint ötven támogatói aláírást kell gyűjtsenek a helyi RMDSZ tagoktól. A dokumentációt március 28-ig kell leadni.

A választást előkészítő bizottságot Benedek Árpád Csaba, önkormányzati frakcióvezető, valamint Arros Orsolya és Antal Lóránt alkotják. Egyébkét a városi szervezet esetében az alapszabályzatot is módosítani fogják – tette hozzá Bíró.

Újságírói kérdésre válaszolva Bíró hangsúlyozta, hogy ha az udvarhelyszéki RMDSZ-es tisztségviselők támogatják ebben, akkor ő maga is pályázni fog a területi szervezet elnöki tisztségére. Arról nem mondott konkrétumokat, hogy rajta kívül hányan szeretnének indulni a tisztségért, az azonban sejthető, hogy lesznek ellenfelei. Annyit közölt, hogy az új vezető nem szabad csupán funkcióban gondolkodjon, hiszen nehéz lesz pótolni az elhunyt Verestóy Attilát, mindenképp csapatmunkára van szükség.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS