HIRDETÉS

Befejeződött a területalapú támogatások igénylése, jöhet az ellenőrzés

Széchely István, Barabás Hajnal 2018. május 16., 21:57

Több mint 26 ezer Hargita megyei gazda igényelt területalapú támogatást a kedden véget ért kérelmezési időszakban. Néhány héten belül megkezdődnek a helyszíni ellenőrzések. Hektáronként közel száz eurónyi juttatásra várnak az igénylők.

Mintegy 180 ezer hektárnyi területre kértek támogatást idén a Hargita megyei gazdák Fotó: Farkas Tamás

Fegyelmezettek voltak a gazdák idén, nem hagyták az utolsó pillanatokra a területalapú kérések benyújtását, már az igénylési periódus kezdetétől voltak jelentkezők a Hargita Megyei Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökségnél (APIA) – tájékoztatott az intézmény vezetője. Haschi Andrástól megtudtuk, hogy

idén 26 300 Hargita megyei gazda kért területalapú támogatást, összesen mintegy 180 ezer hektárnyi területre.

Tavalyhoz képest ez enyhe növekedést jelent, ugyanis akkor 174 ezer hektárnyi föld esetében igényelték a juttatást tulajdonosaik.

Idén elmaradt a tumultus

Az előző évhez hasonlóan idén sem hosszabbítja meg az igénylési időszakot az APIA, így nem a késés mértékének megfelelően veszítenek a támogatás összértékéből azok, akik elmulasztották időben leadni a kérelmezési dossziét, hanem teljes egészében elveszítik a támogatást. A legtöbb gazda azonban tudatában volt ennek, és időben gondoskodott a szükséges iratok összeállításáról,

a Hargita megyei APIA székhelyén ezúttal nem volt tumultus, tizenötnél többen sosem álltak sorba az idei igénylési időszakban

– tájékoztatott Haschi András, kérdésünkre azt is hozzáfűzve, hogy Hargita megyében jellemzően nagyon kevés a hibás vagy hiányos kérés, és ez idén sem volt másként. Az elkövetkező időszakban rendszerezik a kérelmeket, majd az adminisztrációs teendők után, azaz egy hónapon belül megkezdődnek a területalapú támogatással kapcsolatos terepellenőrzések.

Lehet még módosítani

Ugyan május 15-én lezárult a kérelemleadási időszak, és már nem fogadnak el újabb igényléseket, a gazdáknak május 30-ig még van lehetőségük arra, hogy módosítsák leadott kérelmeiket. „Gyakorlatilag a gazda bármilyen módosítást eszközölhet a kérésében, pótolhatja a hiányzó dokumentációt, elvehet, vagy hozzáadhat még területeket” – magyarázta Haschi András. Hozzátette, az elkövetkező két-három hétben újra átnézik a kérelmeket, tisztázzák a felvetődött kérdéseket, és rendezik az területátfedéseket, ugyanis idén 900 támogatást kérő gazda rajzolta egymásra területeit.
Nem volt csalási kísérlet

Haschi András kérdésünkre elmondta, az igénylési időszakot semmilyen fennakadás nem zavarta meg, és csalási kísérletekről sem szereztek tudomást az intézmény képviselői. Elképzelhető, hogy történtek kísérletek, „de nem fogtuk meg őket” – válaszolta arra a felvetésünkre, hogy hallani olyan esetekről, hogy az igénylési időszak végén egyesek olyan területekre is támogatást kérnek, amelyeknek a tulajdonosai nem igényelték a juttatást. Az ilyen esetek csak az ellenőrzéseken akadhatnak fenn, amelyek fényt derítenek az adott területre vonatkozó használatba adási szerződés hiányára – közölte a megyei APIA vezetője.

{A}

Előleg is jöhet

„Hivatalosan a támogatási összegeket december elsejétől kezdődően fizetjük ki, de ahogy az utóbbi években például természeti csapásokra vagy más mezőgazdasági válságra hivatkozva fizettünk előleget október 15-étől, úgy idén is lehet erre számítani” – vetítette előre az igazgató. A tavalyi program révén 70–80 millió eurós mezőgazdasági támogatás folyt a megyébe, Haschi úgy véli, ez idén sem lesz másként. A 2017-es támogatások többségét már kifizették, noha elismerte, hogy különböző technikai okok miatt vannak még elmaradásaik, van még kifizetnivalójuk.

Közel száz euró az alaptámogatás értéke

Az európai uniós alapokból finanszírozott programban idén hektáronként közel száz eurós támogatást kapnak a gazdák. Az alaptámogatáson kívül azonban még mintegy nyolcvan kiegészítő, illetve más mezőgazdasági támogatás létezik.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS