HIRDETÉS

Bebizonyítanák, hogy Csíkszereda élhető város az Erdélyi Pitch-versenyen

Iszlai Katalin 2017. november 14., 19:28 utolsó módosítás: 2017. november 21., 12:14
HIRDETÉS

Egy csíkszeredai csapat is továbbjutott az összesen nyolcezer euró díjazású Erdély Pitch esettanulmány-verseny második fordulójába. Az ötfős, szakemberekből álló csapat az első feladatban a hargitai megyeszékhely problémáira és erősségeire hívta fel a figyelmet.

Csíkszereda központjában. A csíki csapat szerint a hargita megyeszékhely élhető város. Archív Fotó: Veres Nándor

Az Erdély Pitch elnevezésű esettanulmány-versenyt első alkalommal szervezi meg az ország magyarlakta településein az OTP Bank Románia.

A vetélkedő célja megmutatkozási lehetőséget teremteni a romániai magyar szakemberek számára, értékes ötletekkel segíteni a kis- és közepes vállalkozásokat, továbbá helyi érdekű projektek támogatása a civil szervezeteken keresztül.

HIRDETÉS
A verseny menete

A szervezők 4-5 fős szakemberekből álló csapatok jelentkezését várták, akik különböző településeket képviselve szálltak versenybe az 5 ezer eurós fődíjért. Ezenkívül

a csapatok dönthetnek arról is, hogy melyik helyi civil szervezetnek folyósítson a bank egy 3000 euró összegű támogatást.

Minden csapatban lennie kellett egy közgazdásznak, egy marketingesnek, egy számítógépes programozónak és egy reklámgrafikusnak, egy szakterületről pedig ketten is lehettek. A jelentkezés egyik követelménye az volt, hogy a csapattagok értsenek a szakterületükhöz, de senkitől sem kértek szakirányú diplomát, lehetőséget adva ezzel a diákoknak is.

A csapatok egy-egy tetszőleges romániai település színeiben nevezhettek, amely lehetett város és falu is, egy településről pedig több csapat jelentkezését is elfogadták.

A verseny három szakaszos, és a feladatoktól függően minden szakaszban 4-7 nap alatt kell elküldjék megoldásaikat a csapatok. Mindhárom szakaszban egy hosszabb terjedelmű szöveges dokumentumban kell részletezniük a megoldást, illetve egy legfeljebb három perces videóban összefoglalót is készíteniük kell erről. A verseny tehát internetes felületen zajlik, kivéve a döntőt, hiszen a végső megmérettetésig eljutó csapatok a bukaresti OK CENTER-ben mutatják majd be pályamunkájukat november 25-én egy szakmai zsűri előtt.

A győzelem a cél

A versenyre az október 22-ei határidőig tíz csapat jelentkezett, amelyek másnap meg is kapták első feladatukat. Az elképzelt helyzet szerint a csapatok által választott település önkormányzata pitch-et hirdetett, azaz egy adott problémára a csapatoknak egy megoldást kellett kidolgozniuk, ezt pedig egy kommunikációs kampány során be is kellett mutatni.

A feladat szerint az önkormányzat célja az, hogy a kampány után nagyobb figyelmet és elismerést kapjon a település, illetve turistákat, befektetőket vonzzon.

A tíz csapat elképzeléseiről szóló rövid videókat október 30-án tették közzé, november hatodikán pedig eldőlt, hogy melyik hat csapat jut tovább a második szakaszba.

A továbbjutók között egy csíkszeredai, két székelyudvarhelyi, egy diószegi, egy kolozsvári és egy zilahi csapat szerepel.

A csíkszeredai The House (A Ház) nevet viselő csapat Mészáros Tibor közgazdászból, Kállai Emánuel marketing szakértőből, Köllő Ildikó filmkészítőből, Szilágyi Levente programozóból és Szabó Andrea üzleti elemzőből áll. A 26 és 33 év közötti tagok többsége szabadúszó, így van egy kevés szabadidejük, és mivel nagyon érdekesnek tartották a versenyt, úgy döntöttek, szerencsét próbálnak – tudtuk meg Szilágyi Levente csapatkapitánytól. Mint mondta, négyen együtt dolgoznak a csíkszeredai coworking irodaházban, és miután eldöntötték, hogy jelentkezni szeretnének, megkeresték Köllő Ildikót, hiszen hiányzott egy filmes a csapatból. Hozzátette,

az első feladatban azt a negatív képet szerették volna megváltoztatni, ami a tapasztalataik szerint a fiatalokban él Csíkszeredáról. Szilágyi szerint ugyanis unalmasnak tartják a várost, holott ez egyáltalán nem valós.

A második feladatra kevesebb idejük volt, de megpróbálták a lehető legjobban megoldani, hiszen céljuk megnyerni a versenyt.

Családbarát város

Az Erdély Pitch első feladatában a csíki csapat kitért a hargitai megyeszékhely problémáira és erősségeire is:

amint a videóban fogalmaznak, tíz év alatt a Csíkszeredában élő fiatalok száma közel kétharmadával csökkent annak ellenére, hogy az általuk elvégzett helyzetelemzés szerint a városnak számos előnye van.

Családbarát, nincsenek nagy távolságok, közel van a természet, és még továbbtanulási lehetőség is adódik. Ezekre az előnyökre építve szeretné a csapat hazavonzani a külföldön vagy Románia más városaiban élő fiatalokat (és fiatal családokat), illetve

meggyőzni az itt élő elégedetlen fiatalabb generációt arról, hogy „ne húzzák el a csíkot”.

Egy nagyvárossal szemben egy kisebb városnak számos előnye van, ezeket emelték ki pályamunkájukban, továbbá programokat is szerveznének ezek bemutatására. Elmondásuk szerint tudják, hogy hazaköltözésnél elsődleges szempont a gazdasági helyzet, ezért számos olyan tevékenységet is nyújtanának, amelyek által gazdaságilag is élhetőbb lenne a város.

A második forduló

Ezt követően a hat továbbjutó csapatnak a második fordulóban egy vállalkozás-tanácsadási feladatot kellett megoldania.

Ki kellett választaniuk egy valós, a környezetükben működő vállalkozást, amelynek konkrét, hasznos és életszerű segítséget nyújtottak a működésük hatékonyabbá tételének érdekében.

A megoldásokat vasárnap estig küldhették be a csapatok, az erről szóló videókat pedig hétfőn tették közzé a verseny weboldalán. Mint kiderült,

a csíkszeredai csapat kereste meg a Magazine Line Kft-t, a Nőileg magazin kiadóját, hogy szakmai segítséget nyújtson a lapkiadás kapcsán tapasztalt gazdasági kérdések megválaszolásában.

A csapat rávilágított arra, hogy ebben az üzletágban egy minőségi termék kiadása nagyon sok pénzbe kerül, és csak az tud gazdaságos lenni, ha több terméket állítanak elő. Ennek fényében az eredményesség növelése érdekében azt javasolták, hogy a lapnak növelnie kellene jelenlétét az interneten, és a nyomtatott forma mellett el kellene gondolkodjon a magazin digitális változatának kidolgozásán is. Emellett többek között fél és egy éves előfizetési csomagok bevezetését, régi lapok értékesítését és további termékek bevezetését is javasolták. A második forduló eredményhirdetését pénteken tartják, akkor derül ki, hogy kik jutnak tovább a döntőbe.

Mi az a pitch?
A pitching egy induló innovatív (újító) vállalkozás lényegi bemutatása tárgyilagosan, lényegre törően, az adott helyzetnek megfelelő lehető legrövidebb idő – általában 1-5 perc – alatt. A szó eredetileg hajítást jelent. A startupdate.hu internetes oldal a meghatározások mellett bővebb magyarázattal is szolgál a témában: mint írják, a magyarok éppen a pitchelésben a legrosszabbak, azaz nem tudják „eladni magukat” olyan tökéletesen, ahogy csak lehetséges. Hiába vannak eredmények, ügyfelek, jó termékek, ha valaki nem képes pár percben elmondani, hogy mivel foglalkozik, ötletei elvesznek, nem talál befektetőket. A pitching tehát tulajdonképpen nem más, mint az ígéretek hitelessé tételének művészete. Egy pitchben érdekesen és röviden kell összefoglalni mindazt, hogy mivel foglalkozik a cég, beszélni kell a problémáról, amelynek megoldásáért tevékenykedik, megoldást kell nyújtani az előbb említett problémára, továbbá említést kell tenni a piac méretéről, az üzleti modellről (hogyan fog pénzt termelni), a piacra lépési stratégiáról, a csapatról (aki a projekten dolgozik) és a pénzügyekről is.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
2 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS