HIRDETÉS

Antal Árpád András: Románia teljesítse a Gyulafehérváron tett ígéreteket!

Bús Ildikó 2010. december 02., 14:46 utolsó módosítás: 2010. december 02., 14:57

Külön kellene választani Románia nemzeti és hivatalos ünnepét – kezdeményezte egy sepsiszentgyörgyi román politikus. Ezt a város polgármestere, Antal Árpád András is elképzelhetőnek tartja.

Fotó: Both Ildikó

Nem tekinthető Románia hivatalos napjának december elseje, ez a román nemzet ünnepe, nem az összlakossságé – fogalmazott a Debate Club vezetője, Mădălin Guruianu, aki nyilvános vitát rendezett December 1. – Nemzeti ünnep vagy országünnep címmel. Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád András is elképzelhetőnek tartja, hogy Románia nemzeti ünnepe egy másik történelmi eseményre emlékező napra essen, egy olyan napra, melyet a románok és a magyarok egyaránt elfogadhatónak tartanak.

„Úgy gondolom, hogy az 1989-es forradalom egy ilyen dátum lehetne, hiszen a románok és a magyarok egyaránt akkor szabadultak meg a kommunista diktatúrától, ami mindkét közösség számára örvendetes és ünneplésre méltó esemény” – nyilatkozta a városvezető. Ugyanakkor, újságírói kérdésre válaszolva Antal Árpád András elmondta, hogy az erdélyi magyarság csak akkor tudja majd nyugodt lelkiismerettel megünnepelni Románia nemzeti ünnepét, ha a román állam teljesíti a Gyulafehérváron tett ígéreteket, azaz Székelyföldnek lesz autonómiája.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
6 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS