Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Amikor a bürokrácia az akadálya a létfontosságú eszköznek

Simon Virág 2020. január 22., 13:37 utolsó módosítás: 2020. január 22., 13:42

Vércukorszintmérő szenzorok nélkül maradtak a Maros megyei cukorbeteg gyermekek – jelezte Rodica Molnar, a cukorbeteg gyermekeket tömörítő Maros megyei egyesület elnöke. A probléma rendezése érdekében kedden a kórház és az egészségbiztosítási pénztár vezetőségével is találkoztak, és ígéretet kaptak, hogy pótolják a hiányosságot. Hargita megyében nincsenek ilyen gondok, de a szenzorokért Kolozsvárra kell utazni.

Amikor a bürokrácia az akadálya a létfontosságú eszköznek
galéria
A szenzoros készülék használata esetén nem kell tűszúrással ellenőrizni a vércukorszintet. Képünk illusztráció Fotó: 123RF

Egyre több cukorbeteg gyermek kap lehetőséget arra, hogy szenzoros készüléket használjon vércukorszintjének méréséhez, hiszen az egészségügyi minisztérium finanszírozza ezeknek a drága eszközöknek a beszerzését. A készülék ezer euróba kerül, míg a szenzor, amely két hétig biztosítja a vércukorszint folyamatos ellenőrzését, több mint hatvan euróba. Az eszköz használata azért fontos különösen kisgyerekek esetében, mert

segítségével elkerülhetők a vércukorszint-ingadozásból adódó vészhelyzetek, rendellenes értéknél ugyanis a készülék éles hangjelzéssel figyelmezteti a beteget.

Az sem mellékes, hogy a szülő, bárhol is van, telefonjáról folyamatosan követheti a gyerek vércukorszintjét.

Azok a gyerekek, akiknek az országos diabéteszprogram keretében ilyen létfontosságú készüléket biztosítottak, háromhavonta egyszer kapnak vércukorszintmérő szenzorokat. Maros megyében azonban – mint Rodica Molnar, a cukorbeteg gyermekekkel foglalkozó egyesület elnöke jelezte – januárban nem tudták biztosítani a szenzorokat, amelyeket a Maros Megyei Sürgősségi Kórháznak kellett volna megvásárolnia és kiosztania.

Bürokratikus gondok

Mint kiderült, a kórház vezetősége tavaly december elején rendelte meg a szükséges szenzorokat, miután a kiírt versenytárgyalásra jelentkezett cég biztosította őket arról, hogy elegendő szenzora van készleten. Ez azonban nem így volt, ezért a megrendelt szenzorok Hollandiából indultak el, és Budapesten keresztül érkeztek meg Kolozsvárra december 31-én, majd onnan január 9-én Marosvásárhelyre.

{A}

Csakhogy akkor már a kórház vezetősége nem tudta átvenni a küldeményt, mivel azt a múlt évre jóváhagyott alapból kellett volna kifizetnie, így a számlának is 2019 decemberinek kellett volna lennie. Így történt, hogy

a szenzorokat visszaküldték, a rájuk szánt, tavalyi költségvetésben szereplő pénzt pedig vissza kell utalniuk az egészségbiztosítási pénztárnak, mivel nem költötték el.

Mint Mariana Negoiță, a kórház sajtószóvivője a Székelyhonnak elmondta, intézményük vezetősége kedden délelőtt találkozott az érintett egyesület és az egészségbiztosítási pénztár képviselőivel, keresve a megoldást a kialakult helyzetre. A kórház pénzalapot igényel az egészségbiztosítási pénztártól a szenzorok megvásárlására, és újra elindítja a beszerzési folyamatot. Addig is az érintett gyermekeknek és fiataloknak Kolozsvárról biztosítanak vércukorszintmérő szenzorokat. Maros megyében mintegy 150 cukorbeteg gyerek és fiatal van.

Hargita megye: nincs fennakadás

Megkérdeztük a Hargita megyei cukorbeteg gyermekeket és fiatalokat tömörítő egyesület elnökét, Suciu Zitát, hogy náluk vannak-e fennakadások a szenzorok biztosításában. Mint elmondta, eddig zökkenőmentesen zajlott a szenzorok biztosítása, azonban

a Hargita megyei érintettek nem vehetik fel a megyeszékhelyen ezeket az eszközöket, Kolozsvárra kell utazniuk.

„Amikor megkapták a készülékeket és a szenzorokat, és megtanították nekik, hogy miként kell ezeket használni, akkor az érintett gyerekeknek is jelen kellett lenniük. Háromhavonta azonban elég, ha az egyik szülő felutazik Kolozsvárra, és ott megkapja a szükséges szenzort” – magyarázta Suciu Zita, aki nem tudott pontos számot mondani arra vonatkozóan, hogy Hargita megyében hány gyermeknek van szüksége ilyen készülék használatára, csak annyit mondott, hogy sokan vannak.

A kimutatások szerint Romániában 3500 inzulinfüggő gyermek és 10 ezer cukorbeteg fiatal van. Az országos program keretében évente 500 kérést hagynak jóvá, így félezer érintett kap szenzoros készüléket és ehhez szükséges fogyóanyagokat.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS