Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék
HIRDETÉS

Akik a pályán eggyé válnak a kutyáikkal

Pethő Melánia 2018. január 14., 23:03 utolsó módosítás: 2018. január 15., 09:48

Természetkedvelőknek, állatbarátoknak egyaránt kellemes időtöltést kínált a hét végén Csomafalván rendezett kutyaszánhajtó-verseny: az idei első hó és persze a szánok elé fogott ebek népes közönséget vonzottak a Délhegy alatt tartott eseményre.

Akik a pályán eggyé válnak a kutyáikkal
galéria
Fotó: Pethő Melánia

Noha úgy tűnt, a hóviszonyok nem teszik lehetővé a Délhegy Kupa megrendezését, a szervezők nem tágítottak az előre meghirdetett időponttól, kemény munkával azon dolgoztak, hogy ne kelljen elhalasztani a versenyt, a természet pedig segítet. Az esemény előtti napon friss hóréteg esett az előre kialakított, 4,2 kilométer hosszúságú versenypályára.

Nem ismerünk lehetetlent, a decemberben leesett, mostanra megjegesedett hóból lapáttal és sok emberi segítséggel megcsináltuk a pályát. Szombaton reggelre pedig, mintegy isteni áldásként, 5 centiméternyi friss hó hullott, ez sokat javított a pályaminőségen

– mondta Baróti Botond. Ő vette át a „stafétát” a korábbi szervezőtől, az Óradna településen élő Kiss Attilától, mint mondta azért, mert fontosnak tartja, hogy folytonossága legyen a Csomafalván igen kedveltté vált téli eseménynek. Örömmel újságolta, segített a helyi önkormányzat és a közbirtokosság, illetve cégek és magánszemélyek álltak mellé, a versenyt támogatásukkal sikerült megszervezni.

27 fogat versenyzett

Mint kiderült, a Délhegy Kupa nem csak a helyiek számára fontos, a versenyre ugyanis

az ország hat megyéjéből neveztek be kutyaszánhajtók, különböző kategóriákban összesen 27 fogattal állva rajthoz.

Fotó: Pethő Melánia

„Az olvadás miatt kisebb jégréteg alakult ki, nehezen lehet fékezni, de különben taktikus a pálya. Amit az adott időjárási körülmények között ki lehetett hozni, azt kihozták a szervezők. A rendezés nagyon jó, mindenki felszabadult, jó versenyen veszünk részt” – nyilatkozta lapunknak Kiss Attila, a csomafalvi verseny elindítója, a Délhegy Kupa korábbi kiadásainak szervezője. Kitérve a hazai kutyaszánhajtás helyzetére elmondta,

bár személyesen már korábban indítványozta a sportág hivatalosítását, tavaly sikerült ezt elérni, a világbajnoki címének köszönhetően.

Ezt nagy előrelépésként könyveli el, viszont – mint mondja – a sporttársak hozzáállása is szükséges ahhoz, hogy a sportág fejlődéséről lehessen beszélni hazai vonatkozásban. A szövetség megalapításához ugyanis legkevesebb tíz klub megléte szükséges minimum öt megyéből, jelenleg viszont egyetlen, a Beszterce-Naszód megyei Sleddog Sport Club működik.

Helyiekként „külföldiek”

Egyelőre nem szándékoznak klubot alapítani a csomafalvi kutyaszánhúzók – Baróti Botond, illetve gyermekei, Nándor és Rebeka Magyarország kutyaszánhajtó sportjának képviselői, a budapesti székhelyű Északi Szánhúzó Kutyások Sportklubjának igazolt sportolói, így nemzetközi viadalokon magyar színekben szerepelnek –, de a csomafalvi Délhegy Kupa is nevezésük által vált nemzetközi tornává.

Fotó: Pethő Melánia

Paradoxon, hogy mi vagyunk a külföldi versenyzők, de egyelőre nem számítunk saját klubot alapítani

– fogalmazott Baróti Botond.

A „külföldiekként” versenyző Barótiék egyébként vallják, szerelmesek a kutyaszánhajtásba. Mint mesélték, két kutyakölyök vásárlásával indult a sportkarrierjük. Rebeka kérésére vált családtaggá a két szibériai husky, akikkel Nándi próbálta ki elsőként a kutyaszánhajtást. A „ragályos sport” Rebekát is megfertőzte, egy éve pedig az édesapa is követte gyermekei példáját.

Én tavalytól léptem be, amikor már annyi kutya lett, hogy nem bírtuk a kennelben tartani. Most már 25 szibériai husky van a tenyészetünkben, elegendő ahhoz, hogy a közelgő Európa bajnokságra kettős, négyes és tízes fogattal starthoz álljunk

– mondja Baróti Botond. Rebeka a sportág szépségére világít rá: „Fantasztikus az az érzés, amikor a pályán vagy, és együtt dolgozol a kutyáiddal. A pályán konkrétan egyek vagyunk. Közösen érezzük át az izgalmakat, fájdalmakat.”

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat