Belföld
Külföld

Orban szerint meghatározott időszakban mégis kimozdulhatnak otthonról a 65 éven felüliek

Székelyhon 2020. március 24., 21:22 utolsó módosítás: 2020. március 24., 21:30
HIRDETÉS

A 65 éven felüliek egy megszabott idősávban hagyhatják el otthonukat a kijárási tilalom ideje alatt – jelentette be kedd este Ludovic Orban miniszterelnök. Ez ellent mond annak, amiről Klaus Johannis beszélt a nap folyamán, miszerint a 65 évnél idősebbek az új szigorítások értelmében nem hagyhatják el otthonaikat.

Orban szerint meghatározott időszakban mégis kimozdulhatnak otthonról a  65 éven felüliek
galéria
Hogy is van ez? Az idősekre vonatkozó korlátozások kapcsán ellentmondott a kormányfő az államfőnek. Képünk illusztráció Fotó: Veres Nándor

A kormányfő cáfolta azokat a „híreszteléseket”, miszerint a kijárási tilalom ideje alatt a 65 éven felüliek egyáltalán nem hagyhatják el otthonukat.

HIRDETÉS

„Közismert tény, hogy az idős személyek, a nyugdíjasok vannak a leginkább kitéve a megbetegedés kockázatának. A lakhelyelhagyási tilalom egyetlen célja az, hogy védjük őket, de lesz egy megszabott időintervallum, amely alatt elhagyhatják otthonukat” – fogalmazott a kormányfő. Orban hozzátette, hogy

ebben az idősávban „szinte kizárólag” csak az időseket fogják kiszolgálni az élelmiszerboltokban és a gyógyszertárakban, hogy ne kerüljenek kapcsolatba másokkal.

„Ugyanakkor kimehetnek majd egy sétára is” – nyomatékosította. Megjegyzendő, a nap folyamán korábban Klaus Johannis államfő beszélt arról, hogy a legveszélyeztetettebb, 65 év feletti korosztály számára teljes kijárási tilalmat rendelnek el Romániában.

Saját érdekükben gyakorlatilag állandóan otthon kell tartózkodniuk

– fogalmazott korábban Klaus Johannis. Ludovic Orban este rámutatott, a belügyminiszter az este folyamán ismertetni fogja az újabb óvintézkedésekről szóló katonai rendeletet. A miniszterelnök megerősítette egyúttal, hogy

a kedden már beharangozott új katonai rendelet értelmében az elkövetkezőkben napközben is korlátozzák a kijárást.

A kormányfő hangsúlyozta, míg eddig 22 és 6 óra között volt érvényben a lakhely-elhagyási tilalom, az új rendelet értelmében 6 óra és 22 óra között is érvényes lesz.

Ez azt jelenti, hogy csak akkor hagyhatják el lakásukat az emberek, ha a munkahelyükre mennek, ha alapszükségleti cikkeket kell beszerezniük, vagy ha halaszthatatlan orvosi vizsgálatra szorulnak. „A rendelet ugyanakkor lehetővé teszi a lakhely körüli mozgást és az állatsétáltatást” – magyarázta Orban, hozzátéve, a hadsereg katonái részt vesznek az őrjáratokban és támogatják a határrendőrség munkáját is.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS