HIRDETÉS

Megszüntetik az „aláír, mint polgármester” jelenséget

Székelyhon 2017. május 16., 14:06 utolsó módosítás: 2017. május 16., 15:37
HIRDETÉS

A szenátus plénuma elfogadta a helyi közigazgatásról szóló 2001/215-ös törvény módosítását, amelynek értelmében a polgármesterek, alpolgármesterek, megyei tanácselnökök és helyetteseik aláírásukkal az okiratok valódiságát tanúsítják, míg a szakszemélyzet aláírása ennek törvényességét szavatolja – számol be az Agerpres.

Ezentúl a polgármester aláírása az okirat valódiságát és nem a törvényességét tanúsítja. Illusztráció

Ezzel megszüntetjük az „aláír, mint a polgármester” jelenséget. Ezzel a módosítással elértük azt, hogy a polgármester aláírása az okirat valódiságát és nem a törvényességét tanúsítja – magyarázta a plénumban Ioan Deneş szociáldemokrata szenátor, a közigazgatási bizottság titkára.

Az elfogadott módosítások szerint, ha a szakszemélyzet elutasítja egy okirat aláírását, akkor ezt meg kell indokolnia egy erre a célra nyitott regiszterben.

HIRDETÉS

A bizottsági titkár szerint ezzel „megnő a szakapparátus minden tagjának felelőssége”.

A szenátus szakbizottságainak döntése értelmében

egy közigazgatási határozat elfogadásának szükségességéről és időszerűségéről kizárólag a döntéshozó, illetve a végrehajtó testület határoz, és ezt semmilyen más intézmény nem ellenőrizheti”.

A liberálisok által benyújtott törvénymódosítást a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) tagjain kívül minden más párt támogatta.

„Minden tisztviselő felelős minden olyan okiratért, amit aláírt. Ugyanakkor azonban azt gondoljuk, hogy a polgármesternek is felelnie kell. Ebben a tervezetben az a veszélyes, hogy mentesítheti a polgármestereket a felelősség alól azon dokumentumok esetében, amiket ellenjegyeznek. Kérjük a tervezet elutasítását” – fogalmazott Florina Presadă, az USR szenátora.

A szenátus döntő házként, 97 támogató és 8 ellenszavazattal elfogadta a módosítást.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS