HIRDETÉS

Megalakult a Székelyföldi Önkormányzati Tanács

Gáspár Botond 2011. május 20., 15:13 utolsó módosítás: 2011. május 21., 18:48

Hargita, Kovászna és Maros megye RMDSZ-tisztségviselői megalakították a Székelyföldi Önkormányzati Tanácsot. A testület célja, hogy összehangolja a térség igényeit, prioritásait, és ezek figyelembe vételével cselekvési tervet dolgozzon ki. A Székelyföldi Önkormányzati Tanács elnökének a Maros megyei Szováta polgármesterét, Péter Ferencet választották.

Fotó: Boda L. Gergely

Az RMDSZ februári kongresszusán elfogadott új Alapszabályzat értelmében az önkormányzati érdekképviselet új szerveként létrejönnek a regionális önkormányzati tanácsok. Ennek megfelelően május 20-án a történelmi Székelyföld egykori fővárosában, a marosvásárhelyi Kultúrpalotában az RMDSZ Hargita, Kovászna és Maros megyei küldötteinek részvételével megalakult a Székelyföldi Önkormányzati Tanács.

„A februári kongresszuson döntöttük el, hogy három regionális önkormányzati tanácsot hoztunk, hozunk létre, mert a különböző régiók önkormányzati érdekeit, közösségeinek az érdekeit így jobban lehet érvényesíteni, a fejlesztéseket össze lehet hangolni, és törvényhozásban, kormányzásban ezeket az érdekeket jobban lehet érvényesíteni” – mondta az RMDSZ elnöke, Kelemen Hunor. Hozzátette, az RMDSZ-nek az önkormányzatokban van a legnagyobb ereje: „a régiók szerinti leosztás azért fontos, mert azt tapasztaltuk, hogy eltérőek, változóak az igények, a prioritások, a cselekvési tervek. Ez a struktúra lehetővé teszi a különböző régiók érdekeinek jobb artikulálását, illetve az üzenetek és a feladatok pontosabb meghatározását”.

A szövetségi elnök kitért a jövő évi helyhatósági választásokra is, úgy fogalmazott, hogy ilyen szempontból is fontos a regionális önkormányzati tanácsok megalakulása. „Verseny lesz az önkormányzati választások alatt, és nekünk ezt a versenyt meg kell nyernünk! Ha a helyhatósági választásokat megnyertük, akkor másképpen tudunk készülni a parlamenti választásokra. Ma vannak olyan magyar emberek, magyar pártalapítok, akik azt mondják, hogy az erdélyi magyarságnak nem kell parlamenti képviselet. Ezt az álláspontot mi visszautasítjuk, és minden erőnkkel azon leszünk, hogy továbbra is képviseljük a romániai magyarság érdekeit a romániai parlamentben” – fogalmazott az RMDSZ elnöke.

A három székelyföldi megye közül Maros megyében a magyarság részarányát tekintve nincs többségben, mivel az 1968-as megyesítéskor románok lakta térséget is idecsatoltak. Azért, hogy ilyen értelemben összhangba kerüljenek az erőviszonyok Hargita és Kovászna megyével, az újonnan megalakult testület élére a jövő évi választásokig a Maros megyei Szováta polgármesterét választották.

„Nagyon fontos, hogy a helyi és a regionális gondokat egyaránt közösen megbeszéljük, és felállítsunk olyan prioritási sorrendet, amely alapján fogunk tevékenykedni, és amelyet próbálunk előrevinni a mindennapos politikában, a törvényhozásban előrevinni” – mondta az új testület elnöke, Péter Ferenc. A Székelyföldi Önkormányzati Tanácsnak tagja a három megye mintegy 1300 RMDSZ-es választott képviselője.

„Szovátán, mernék fogadni, hogy ugyanazok a gondok, mint Parajdon, és csak azért, mert egy megyehatár középre esik, ez nem lehet, nem szabad akadály legyen ahhoz, hogy Székelyföldön együttműködjünk gazdasági téren, a kultúra, oktatás és az élet számos területén” – tette hozzá Hargita megyei önkormányzatának elnöke, Borboly Csaba. A Székelyföldi Önkormányzati Tanács elnökségének tagjai: Lokodi Edit, Tamás Sándor, Antal Árpád, Petres Sándor, Sófalvi László és Borboly Csaba.

Jövő héten megalakul a Közép-Erdélyi Önkormányzati Tanács is, míg a partiumi június elején tartja alakuló ülését. A székelyföldi, a partiumi és a belső-erdélyi önkormányzati tanácsok tagjainak számát a 2008-as helyi választások eredményei alapján határozták meg. Eszerint a székelyföldi polgármesterből, alpolgármesterekből és tanácsosokból álló testület 62 tagot számlál, a partiumi 57-et, a belső-erdélyi pedig 28 főből áll majd, akiket a területi szervezetek delegálnak. Nem szűnik meg a korábbi alapszabályzat szerinti Országos Önkormányzati Tanács sem, a testületet a regionális tanácsok elnökségi tagjai alkotják majd.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
19 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS