Belföld
Külföld

Majdnem ezer sertéspestis-gócot tartanak nyilván huszonöt megyében

Székelyhon 2019. október 31., 10:39

Huszonöt megye 291 településén 956 sertéspestis-gócot tartanak nyilván jelenleg, az esetek száma csökkenő tendenciát mutat – közölte szerdán, késő este az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság (ANSVSA) adatai alapján az Agerpres.

Majdnem ezer sertéspestis-gócot tartanak nyilván huszonöt megyében
galéria
A megfertőződött állatokat el kell pusztítani, a maradványaikat pedig meg kell semmisíteni. Képünk illusztráció Fotó: Barabás Ákos

Az intézmény tájékoztatása szerint eddig 524 590 sertést pusztítottak el. A fertőzést ugyanakkor 2208 vaddisznónál is kimutatták.

A legtöbb fertőzési gócot Giurgiu (235), Teleorman (215) és Olt (86) megyében tartják nyilván.

Országos szinten eddig 1763 fertőzési gócot sikerült felszámolni, és szerdáig 11 848 sertéstulajdonost kártalanítottak, nekik összesen 316,15 millió lej kártérítést utaltak.

Az afrikai sertéspestis 2017. július 31-én jelent meg először Romániában, Szatmár megyében.

Az ANSVSA felhívja a figyelmet, hogy a sertéspestissel való fertőzés gyanúját azonnal jelenteni kell, az állatokat pedig meg kell semmisíteni.

Az afrikai sertéspestis az emberre nem ártalmas, ám a megfertőződött állatok kivétel nélkül elpusztulnak. A betegséget nem lehet kezelni, és nem létezik védőoltás sem ellene, csak a szigorú állategészségügyi előírások betartatásával lehet elejét lehet venni a kór terjedésének.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat