Kalotaszeg, a világ, meg a zene – augusztus 2–5. között rendezik a Méra Világzenei Csűrfesztivált

Kalotaszeg, a világ, meg a zene – augusztus 2–5. között rendezik a Méra Világzenei Csűrfesztivált

Fotó: Méra Világzenei Csűrfesztivál

A kalotaszegi Mérán egy falusi portán, az úgynevezett Szarka-telekben számos kulturális tevékenység és rendezvény talált otthonra.

2018. július 18., 11:042018. július 18., 11:04

Varga Zoltán és Bethlendi András, a Kalotaszegi Néptáncegyüttes alapítói friss életet leheltek a Szarka-telekbe a rendszerességgel megrendezett táncházakkal és a Kalotaszegi Vándor Néptánctáborral. 2016-ban nagy lélegzetet vettek, és elhatározták, hogy megmutatják a világnak Kalotaszeget. Sőt: elhozzák Kalotaszegre zenélni az egész világot! Így született az immár 3. kiadásánál tartó Méra Világzenei Csűrfesztivál.

A fesztivál területének egyedi hangulata már az első kiadás óta a KOOHO építészeinek találékonyságát dicséri. Raklapok, gyümölcsös dobozok, újrahasznosított bannerek és számtalan világítótest segítségével ötvözik a modern fesztiválhangulatot a mérai porták falusi patinájával. Az elmúlt években a fesztiválon olyan világzenei klasszikusok léptek fel, mint a Muzsikás, a Nadara, a Parno Graszt, a Besh o Drom, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartett, a Fanfara Transilvania, a Guajiro Calentano és a The Resonant Rogues.

Idézet
Nagyon jó addig amíg egy fesztivál ilyen kicsi, erre szerintem nagyon sokan vágynak. (Söndörgő)
Idézet
Úgy éreztem, mintha otthon Paszabon zenéltem volna a családnak. Szerintem ez az, ami számít. (Parno Graszt)

Méra mindössze 13-km-re van Kolozsvártól, könnyen megközelíthető vonattal, busszal és biciklivel is. A fesztivál ideje alatt a Kisállomástól és a magyar operától éjszaka is rendszeresen járnak buszok Mérára és vissza. Az éjszakába nyúló zene és tánc után meg lehet a faluban is pihenni. Sátorhelyek, illetve helyi lakosok házában puha ágyak várják a megfáradt fesztiválozókat.

Galéria

Fotó: Méra Világzenei Csűrfesztivál

A fesztivál amellett, hogy összegyűjti három kontinens világzenészeit egy csűrbe, megmutatja azt is, amiről Kalotaszeg híres. A sokszínű nemzetközi kínálat mellett idén a szervezők ráerősítenek a magyar és román nép- és világzenei vonalra is olyan fellépőkkel, mint a Besh o Drom, a Fonó zenekar, Ferenczi György és Rackajam, a Nightlosers, az Oláh Gipsy Beats, Dresch Mihály és az Eztán. A Méra Világznenei Csűrfesztivál az egyetlen nemzetközi világzenei fesztivál Erdélyben.

Forró hangulatban indul csütörtökön, augusztus 2-án a fesztivál idei kiadása a szászcsávási Nadarával, a magyarországi folkpatikával, a Putripoppal, akik lazán ötvözik a hagyományos hegedű-énekcentrikus folklort a laza szövegvilágú urbánus dallamokkal. Az estét Ferenczi György és a Rackajam (HU) zárja.

Idézet
Szeretünk mindennapi embereknek zenélni, akik érzik a ritmust és tudnak táncolni. Amikor azt látom, hogy az emberek boldogok és táncolnak, arra gondolok, milyen bódító tud lenni a zene! (Nadara)

Akik a hétvégi fesztiválnapokból szeretnék a maximumot kihozni, 29 lejért válthatnak elővételben napijegyet, amely a fantasztikus templomi koncertekre is érvényes. Az esemény különlegességét az adja, hogy Dresch Mihály, Csoóri Sándor és Lőrincz Hortenzia formációja kifejezetten a mérai templomi koncertre áll össze. A repertoárt is a hely szelleme ihleti majd. Elsősorban népzenét hallhat a közönség, de lesz református zsoltár is. Vasárnap Csoóri Sándor és fiai zenélnek a templomban.

Galéria

Fotó: Méra Világzenei Csűrfesztivál

Szombaton, augusztus 4-én a Nightlosers (RO) és a Besh o Drom (HU) mellett a chilei deRuts lép a csűrszínpadra! Az együttes minden tagja különböző országból és kulturális környezetből jön. Ami összehozza őket, az éppen maga a világzene és a gondolat, amelyet a világzene szó magában rejt.

Idézet
Alig várjuk, hogy megismerjük a mérai embereket és a közönséget, és hogy megosszuk velük a zenénk multikulturális hangzásvilágát. Készüljetek ti is, mert semmi kétség, hatalmas buli lesz!” (deRuts)

Vasárnap is dél- és észak-amerikai ritmusok feszítik szét a csűrt: a Laura Lackey’s Rhythm Revue alig várja, hogy táncra perdítse a mérai közönséget autentikus swing, jazz, blues és calypso ritmusokkal. Színpadra lép a tavalyról jól ismert Guajiro Calentano Mexikóból. Fellép a marosszéki Eztán folk-fúziós zenekar és az estét a magyarországi Oláh Gipsy Beats zárja.

Galéria

Fotó: Méra Világzenei Csűrfesztivál

Az együttes 2008-ban alakult Olah Gipsy Allstars név alatt a legnevesebb három magyarországi cigányzenekar vezetője és a Romano Drom fúziójából. A tizenkét zenész és táncos alkotta csapat ritkán látható közös koncertje semmihez sem hasonlítható élményt nyújt, nem csoda, hogy 2017-ben az együttes elnyerte az év legjobb népzenei/világzenei lemeze díjat.

Idézet
Egy külföldi fesztiválfellépés alkalmával elveszett az öltöző kulcsa, ahova a hangszerek egy részét elzártuk. Már kezdeni kellett, így a zenekar a hangszerek egy része nélkül állt színpadra, de megoldottuk tapsolással, szájbőgővel, és fantasztikus buli kerekedett. ( Oláh Gipsy Beats)

Azoknak sem lesz okuk panaszra, akik az autentikus kalotaszegi hangokért szeretik a Mérát! Nekik ajánlják a szervezők a pénteki koncerteket. Idén sem marad el a Fölszállott a Páva gálaműsor, színpadra lép a máramarosi Grupul Iza és a magyarországi Fonó zenekar, akik Európa és a világ számos, nagy nevű koncerttermeiben zenéltek már, azonban, a legemlékezetesebb fellépéseik Erdély, Moldva és Magyarország apró falvaiban voltak.

Természetesen minden este összegyűlnek a csűrben Kalotaszeg, Szászcsávás és Palatka legjobb muzsikusai, hogy hajnalig húzzák a talpalávalót a táncolni vágyóknak a tőlük megszokott virtuozitással és energiával. A táncházak házigazdája a budapesti Erdőfű zenekar. A zenekar két prímása a tavalyi Méra Világzenei Fesztivál által szervezett I. Kalotaszegi prímásverseny I., illetve III. helyezettje lett.

Galéria

Fotó: Méra Világzenei Csűrfesztivál

Naponta este 6-ig kézműves foglalkozásokkal, zenével, tánccal, énekkel, mesemondással várja a fesztivál a gyerekeket! Szombat délután Bognár Szilvia családi koncerttel várja a kicsiket. Weöres Sándor, Nemes Nagy Ágnes, Kányádi Sándor megzenésített sorai népi dallamokkal karöltve vezetik a hallgatóságot a titkos úton, Moldovától egy sikátorban rejlő ugróiskoláig.

Idézet
Első alkalommal visszük Titoktok című gyermek / családi műsorunkat Erdélybe. Jó érzés, ha a hallgatóság soraiban nyitott, várakozó, sőt, akár szeretetteljes emberek ülnek, akik vágynak a zenére és hagyják, hogy az „beléjük lépjen”, hogy érzelmeket hívjon elő. (Bognár Szilvia)

A helyi különlegességek közül a fesztivál idején látogatható lesz a Bivalymúzeum, amely számos különleges programnak ad otthont. Itt lesz például a Kalotaszegi Gasztroudvar is kalotaszegi kistermelőkkel, akik termékeikkel a Bivalymúzeum udvarára rajzolják Kalotaszeg gasztronómiai térképét, így a fesztivál teljes ideje alatt hozzá lehet jutni házias ízekhez, helyi ínyencségekhez.

A program támogatói: a Román Nemzeti Kulturális Alapkezelő (Administraţia Fondului Cultural Naţional), Nemzeti Kulturális Alap (NKA), Bethlen Gábor Alap, a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI), Communitas Alapítvány, Magyar Fesztivál Szövetség. A program kiemelt partnere a Hagyományok Háza.

(X)

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 11., szombat

Gyorsan hajtott, nem állt meg a rendőrök jelzésére, szabálytalanul előzött és még a forgalommal is szembement

Háromszáz napra bevonták a jogosítványát egy 67 éves gépkocsivezetőnek, miután 139 kilométeres óránkénti sebességgel száguldott, nem állt meg a rendőrök jelzéseire, majd menekülés közben autójával nekiment egy másik gépkocsinak.

Gyorsan hajtott, nem állt meg a rendőrök jelzésére, szabálytalanul előzött és még a forgalommal is szembement
2024. május 11., szombat

Közel 600 sofőr maradt egy időre jogosítvány nélkül

Több mint 560 gépkocsivezetőnek vonták be a jogosítványát az elmúlt 24 órában a közúti közlekedési szabályok megszegése miatt.

Közel 600 sofőr maradt egy időre jogosítvány nélkül
2024. május 10., péntek

Minden, amit tudni kell ma elkezdődött választási kampányról

Június 9-én a helyi és megyei tanácsosok, polgármesterek és megyei tanácselnökök, valamint az európai parlamenti képviselők megválasztására várják a szavazópolgárokat az urnák elé.

Minden, amit tudni kell ma elkezdődött választási kampányról
2024. május 10., péntek

Nem csak Csíkszeredában indult ködösen a reggel

Az ország kilenc megyéjére, köztük erdélyiekre is kiterjedő, ködképződésre és jegesedésre figyelmeztető azonnali (nowcasting) előrejelzést bocsátott ki pénteken az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM).

Nem csak Csíkszeredában indult ködösen a reggel
2024. május 09., csütörtök

Pénteken kezdődik, június 8-ig tart az EP- és helyhatósági választási kampány

Elkezdődik pénteken a június 9-i európai parlamenti és helyhatósági választásokat megelőző kampány, amely alatt külön szabályok vonatkoznak a propagandatevékenységekre.

Pénteken kezdődik, június 8-ig tart az EP- és helyhatósági választási kampány
2024. május 07., kedd

Barabási Albert Lászlót tagjai közé választotta az amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia

Az amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia tagjainak sorába választották a csíkkarcfalvi születésű hálózatkutatót, Barabási Albert Lászlót, a bostoni Northeastern Egyetem professzorát.

Barabási Albert Lászlót tagjai közé választotta az amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia
2024. május 07., kedd

Állandó és „vakációs” járatokkal bővült a brassói reptér kínálata, mutatjuk az újdonságokat

Megkezdték a jegyértékesítést hétfő estétől a Fly Lili légitársaság Brassóból induló repülőjárataira, június végétől Németországba, Spanyolországba, Olaszországba, Görögországba és Törökországba is lehet majd utazni heti három alkalommal.

Állandó és „vakációs” járatokkal bővült a brassói reptér kínálata, mutatjuk az újdonságokat
2024. május 07., kedd

Mostantól bármelyik pillanatban viharosra fordulhat az időjárás

Fokozott légköri instabilitásra vonatkozó elsőfokú (sárga jelzésű) riasztást adott ki kedden az ország 24 megyéjére és a fővárosra az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM).

Mostantól bármelyik pillanatban viharosra fordulhat az időjárás
2024. május 07., kedd

Joe Biden fogadja az Amerikai Egyesült Államokba látogató Klaus Iohannist

Joe Biden amerikai elnök kedden a Fehér Házban találkozik Klaus Iohannis román elnökkel. A két elnök megünnepli Románia NATO-csatlakozásának 20. évfordulóját – jelentette be hétfőn Karine Jean-Pierre sajtótitkár a Fehér Ház honlapja szerint.

Joe Biden fogadja az Amerikai Egyesült Államokba látogató Klaus Iohannist
2024. május 06., hétfő

Néhány hűvösebb nap után visszatér a nyárias meleg

A következő napokban a régiók többségében lehűl az idő, a következő hét közepétől kezdődően azonban a nappali hőmérsékleti csúcsértékek elérhetik a 28 Celsius-fokot, csapadékra pedig országszerte lehet számítani.

Néhány hűvösebb nap után visszatér a nyárias meleg
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!