Belföld
Külföld
HIRDETÉS

Ezentúl bírság jár azért, ha valaki rendőri felszólításra nem igazolja magát

Székelyhon 2019. október 25., 20:26

Kihirdette pénteken Klaus Johannis államfő a közrendre és közbiztonságra vonatkozó törvényt módosító jogszabályt, amely bővíti a rendőrök és csendőrök hatáskörét – számol be az Agerpres.

Ezentúl bírság jár azért, ha valaki rendőri felszólításra nem igazolja magát
galéria
Képünk illusztráció Fotó: Haáz Vince

A törvénytervezetet a Szociáldemokrata Párt (PSD) két törvényhozója, Florin Iordache és Carmen Dan terjesztették be. A jogszabály ellen alkotmányossági kifogást nyújtott be a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL), de a taláros testület visszautasította a beadványt.

A törvény kiterjeszti a küldetésben rendőrök hatáskörét. Ugyanakkor

bírságot ír elő abban az esetben, ha valaki megtagadja, hogy rendőri felszólításra igazolja magát.

A módosítások értelmében a rendőrök kérhetik a lakosság segítségét a gyanúsított személyek elfogásában, ártalmatlanításában és rendőrségre történő bekísérésében.

A rendőrnek biztosítania kell, hogy a megbilincselt vagy mozgásában más eszközzel korlátozott személy a nyilvános helyeken eltakarhassa arcát, de a bilincset is.

A rendőröknek feladatuk teljesítésekor joguk van olyan korlátozó eszközöket bevetni, mint a fizikai erő, önvédelmi és immobilizációs technikák vagy eszközök alkalmazása, fehér fegyverek, illetve tűzfegyverek alkalmazása, gépjárművek kényszerített megállítására és felnyitására, illetve zárt terekbe való bejutásra szolgáló kellékek.

A rend őrének joga van szolgálati fegyvere felhasználásával figyelmeztetni és megállásra bírni a törvénytelenséget elkövető személyt, joga van motozást végezni és átkutatni csomagját, illetve járművét, de kizárólag abból a célból, hogy indokolt esetben elkobozza a törvénytelenül birtokolt tárgyakat, vagy olyan eszközöket, amelyeket az igazoltatott személy saját maga, a rendőr vagy más személyek ellen használhat fel.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
5 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat