HIRDETÉS

A színészek bére emelkedik, a polgármestereké, tanácsosoké viszont nem

Hírösszefoglaló 2017. január 06., 22:49 utolsó módosítás: 2017. január 06., 23:40

A kormány pénteki ülésén emelte a színészek és a helyi közigazgatásban dolgozók bérét, a diákok ösztöndíját és a nyugdíjakat.

Fotó: Barabás Ákos

A kormány sürgősségi rendelete szerint a béremelések február 1-jétől lépnek életbe – olvasható az Agerpres hírügynökségnek elküldött kormányközleményben.

„A helyi közigazgatásban dolgozók bére és minden olyan juttatása, amely az alapfizetés részét képezte 20 százalékkal nő a 2017. januári szinthez képest. Az intézkedés nem vonatkozik a megválasztott vezetőkre, azaz polgármesterekre, alpolgármesterekre, megyei tanácselnökökre és elnökhelyettesekre, illetve a helyi és megyei tanácsosokra” – írja a közlemény.

A sürgősségi kormányrendelet 9 százalékkal növeli a nyugdíjpont értékét, amely július 1-jétől 1000 lej lesz. A kormány március 1-jei hatállyal havi 520 lejben határozta meg a szavatolt szociális nyugdíj értékét.

A súlyos fogyatékkal élők és ezek gondozóinak a 2006/448-as törvény alapján folyósított illetményét az eddigi 90 százalék helyett teljes egészében állami alapból fizetik.

A kormány sürgősségi rendelete szerint ezentúl ingyen utazhatnak a vasúton a nappali tagozatos egyetemisták és az ösztöndíj értékét havi 201 lejre emelkedik.

Egy másik sürgősségi rendelettel az adótörvényt is módosították pénteken: azok a Romániában bejegyzett kis- és középvállalkozások, amelyek éves forgalma nem haladja meg a félmillió eurót, a 16 százalékos nyereségadó helyett áttérhetnek a „mikrovállalatok” számára biztosított, a forgalom egy százalékával egyenlő kedvezményes adózásra. Eddig a 100 ezer eurós éves forgalom alatti kkv-k minősültek mikrovállalatoknak Romániában, adózásuknál pedig az alkalmazottak számát is figyelembe vették.

A sürgősségi rendelet egy másik előírása szerint a (kizárólag) kutatással és fejlesztéssel foglalkozó cégek működésük első tíz évében mentesülnek a nyereségadó befizetésének kötelezettsége alól.

Vulpescu: a művészek mellett a technikai személyzet fizetése is 50 százalékkal emelkedik

Megszavazta pénteken a kormány az előadásszervező közintézményekben dolgozó művészek és műszaki személyzet bérének 50 százalékos emelését – jelentette be a kultúráért és nemzeti identitásért felelős miniszter, Ionuţ Vulpescu.

„A színészektől, balett-táncosoktól, filharmonikusoktól, karmesterektől kezdve a cirkuszi művészekig, sminkesekig, fénytechnikusokig, öltöztetőkig gyakorlatilag minden végrehajtói tisztséget betöltő alkalmazottra érvényes a béremelés február 1-jétől” – írta Vulpescu Facebook-oldalán.

A kulturális miniszter szerint ez a döntés „agy győzelemnek” számít, ugyanis sikerült elérni, hogy a műszaki személyzet is részesüljön a béremelésben.

„Igazságtalan és diszkriminatív lett volna, hogy bizonyos alkalmazotti kategóriákat kizárjanak ebből az intézkedésből. Ez az első bizonyíték, hogy a jelenlegi kormányzás odafigyel a kultúrára” – írta a tárcavezető.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
9 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS