Belföld
Külföld

277-re nőtt a koronavírussal fertőzöttek száma, két új eset Kovászna megyében

Székelyhon 2020. március 19., 13:22 utolsó módosítás: 2020. március 19., 16:01
HIRDETÉS

17 új esettel 277-re nőtt a koronavírussal fertőzöttek száma Romániában. Az újabb fertőzöttek 19 és 67 év közöttiek. Eközben 25 fertőzöttet gyógyultnak nyilvánítottak.

277-re nőtt a koronavírussal fertőzöttek száma, két új eset Kovászna megyében
galéria
Képünk illusztráció Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

15.20 – Újabb két koronavírus-fertőzést igazoltak vissza Háromszéken, ezzel hatra emelkedett a bizonyított esetek száma. A Kovászna megyei prefektúra tájékoztatása szerint egy 30 éves nőnél és egy 32 éves férfinál mutatták ki a koronavírust.

15.38 – A koronavírussal diagnosztizált 277 romániai személynek 72 százaléka 19 és 50 év közötti, 20 százaléka 51 és 70 év közötti, 3 százaléka pedig 70 év fölötti, derül ki a belügyminisztérium katasztrófavédelmi főigazgatóságának (DSU) elemzéséből.

HIRDETÉS

A megfertőződött személyek 5 százaléka kiskorú, a felnőtteknek 51 százaléka nő, 44 százaléka férfi.

15.00 – Noha Maros megyében csütörtökön nem jelentettek újabb megbetegedést, aggasztóan nő az otthoni megfigyelés alatt lévők száma, és a kórházban lévők száma is emelkedett.

14.52 – Három országot adtak hozzá azon államok listájához, ahol a koronavírussal diagnosztizált személyek száma meghaladta az 500-at. Azoknak, akik a listán szereplő országok valamelyikéből térnek vissza Romániába, házi karanténba kell vonulniuk. Az úgynevezett sárga zónában lévő országok listájához hozzáadták Brazíliát, Csehországot és Portugáliát is.

Az aktualizált lista az Országos Közegészségügyi Intézet honlapján található meg. 

Az országos vészhelyzeti bizottság rendelkezése értelmében azoknak a román állampolgároknak, akik a sárga zóna valamely országából érkeznek Romániába, 14 napos lakhelyi elkülönítésbe kell vonulniuk.

13.20 – Suceava megyében 4, Bukarestben 2, Kolozs, Beszterce-Naszód és Kovászna megyében egyenként 2 új fertőzöttet regisztráltak, míg egy-egy új eset van Iași, Dolj, Ilfov és Konstanca megyékben.

Közben 25 fertőzöttet gyógyultnak nyilvánítottak és kiengedtek a kórházból (16 személyt Temesváron, nyolcat Bukarestben és egyet Iași megyében).

A fertőzöttek állapota jó, jelenleg hat beteg van intenzív osztályon, közülük egy személy van súlyos állapotban Craiován (más, korábban fennálló betegségek miatt).

Országszerte 3822 személy van intézményes karanténban, akiknél vizsgálják, hogy kapcsolatba kerültek-e a vírussal, rajtuk kívül pedig 33 709 személy van házi elkülönítésben, orvosi megfigyelés alatt.

Eddig összesen 4973 koronavírus-tesztet végeztek el, ebből 4696 bizonyult negatívnak.

10.30Súlyosbítják a kór terjesztéséért kiszabható büntetéseket, ugyanakkor számos mentőintézkedéssel siet a koronavírus terjedése miatt bajba jutott vállalkozásokon a kormány, Ludovic Orban miniszterelnök csütörtök reggeli bejelentése szerint. 

A kormány sürgősségi kormányrendelettel módosította a büntető törvénykönyvet, ennek megfelelően immár börtönbüntetéssel sújthatók mindazok, akik áthágják a hatóságoknak a koronavírus terjedésének megfékezését célzó intézkedéseit. Emellett új büntetőjogi kategória jött létre, ennek megfelelően bűnvádi eljárást indítanak azok ellen, akik elhallgatják a hatóságok elől, hogy az új típusú koronavírus sújtotta országokból érkeznek.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS