Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Vörös darabontok vonultak fel az őszi sokadalomban és a rozsnyói várban

Bús Ildikó, Kovács Eszter 2011. augusztus 29., 13:32 utolsó módosítás: 2011. augusztus 30., 13:18

Mozgalmas hétvégéje volt a székelyudvarhelyi vörös darabontoknak ugyanis, pénteken Kézdivásárhelyen vonultak fel és mutatkoztak be az őszi sokadalmban, este pedig Barcarozsnyón voltak a Rózsa Nevében – Történelmi és Akadémiai Hadtörténeti Fesztiválon.

A székelyudvarhelyi Vörös Darabont Hagyományőrző csoport Háromszékre is ellátogatott a hétvégén. János Zsigmond erdélyi fejedelem két várat épített Székelyföldön, ahonnan jobban lehetett ellenőrizni a térséget: az egyik ilyen vár Székelyudvarhelyen épült fel, Udvarhelyszék és Marosszék térségét felügyelve. A másik vár a háromszéki Cófala határában található 550 m Várhegyen állt. A helyi hagyomány szerint azonban nemcsak a vár köveit hordatták fel ide, hanem magát a hegyét is úgy építették, mert a terület eredetileg sík vidék volt. A vár mindössze négy évtizedig állt, 1599-ben a háromszéki székely felkelők földig rombolták és többé már nem építették újjá.

A várak körül kiemelték az egykori gyalogosok közül a katonáskodásra alkalmas tehetősebb, tapasztaltabb személyeket, s megszervezték a belőlük a puskások csapatát, akiket ruházatuk színe után vörös darabontoknak neveztek. Fazakas Szabolcs elmondta, a székelyudvarhelyi Vörös Darabont hagyományőrző csoport 2011 májusában alakult meg, tagjai székelyudvarhelyi középiskolás diákok. Jelentkezésüket követően felkészítőn vettek részt, amely a város és a székelyek történetéről, valamint a katonáskodásról szólt.

A kézdivásárhelyi felvonulást követően a darabontok Barcarozsnyóra mentek, ahol a 6dorobanti egyesület csapatai mellett, egyetlen magyar, azaz székely csapat voltak a hadtörténeti fesztiválon. A helyet parasztvárként is emlegetik, mivel a Várhegy alatti lakosság az oltalmazó falakon belül kialakított lakóházakat, templomot és a nagyszámú állatseregnek egy „baromudvart”.

Az erdélyi szászok vészterhes időszakának számított Báthory Gábor fejedelemsége, aki valóságos irtóháborút folytatott a zsarnoki uralma ellen fellázadt közösséggel. 1612-ben csapatai többek között megostromolták Barcarozsnyó parasztvárát is, amit végül a vízhiány miatt kénytelenek voltak feladni a behúzódott polgárok. A barcarozsnyói hadtörténeti fesztiválon rengeteg turista volt kíváncsi a kiállított fegyverekre a Napóleon kori és első világháborús öltözetekbe bújt hagyományőrző csoportok felvonulását is végigtapsolták az érdeklődők.

Az udvarhelyi küldöttség Nicolae Pepene történész, a fesztivál szervezőjének meghívására vett részt a rendezvényen, az egyetlen magyar, azaz székely csapatként. A szeptember 3-ai udvarhelyi díszőrségváltás után a következő állomás jövő hónap 10-én a Gyergyószárhegy melletti Tatárdomb lesz, ahova a Vakációbúcsúztatóra hívta meg a csapatot Böjte Csaba atya.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS