HIRDETÉS

Pályakezdőink mesés gyerekruhái Budapesten

Szász Cs. Emese 2013. március 05., 13:20 utolsó módosítás: 2013. március 05., 13:34

Pályázott és nyert – így került ki a budapesti REmese Környezettudatos Divattervezők Társaságának négynapos találkozójára három pályakezdő marosvásárhelyi divattervező, hogy a hétvégén bemutassa a magyar hagyományos népi motívumvilágból építkező, környezettudatos kreációit.

Az idén harmadik alkalommal kerül megrendezésre a REmese Találkozó Budapesten, a rendezvény tulajdonképpen egy nemzetközi tehetséggondozó csereprogram, amelynek a környezetvédelem és a gyermekdivat áll középpontjában. Erdélyi gyökerű, de Magyarországra „származott” rendezvényről beszélhetünk, ugyanis a két ötletgazda is marosvásárhelyi: Szegedi Aliz Torella csaknem tíz éve költözött ki Magyarországra, László Bea divattervező pedig két éve tanul Budapesten. Utóbbitól megtudtuk, a találkozó alapötlete is egy itthoni diákkocsmában körvonalazódott.

A kezdeményezés legfőbb célja, hogy infrastruktúrát, szervezeti hátteret biztosítson a tehetséges fiataloknak, illetve segítse őket a szakmai fejlődésben és a kapcsolatépítésben. A részvevők olyan 18–33 év közötti magyarországi, erdélyi és felvidéki magyar ajkú divattervezők, fotó-videósok, illusztrátorok, szövegírók és színészek, akik a környezettudatosságot szem előtt tartva szívesen merítenek ihletet a magyar népmesékből és a tradicionális mintavilágból.

Három vásárhelyi pályakezdő a legjobbak közt

A REmese Környezettudatos Divattervezők Társaságának négynapos találkozójára idén március 7–10. között kerül sor Budapesten. A hat részvevő között három marosvásárhelyi pályakezdő divattervezőt is találunk, Máthé Annamária, Bajkó Réka és Kolcsár Veronika személyében.

A fiatal divattervezők sikeres pályázat útján juthattak ki a nívós szakmai találkozóra. Eleinte rajzolt ruhatervekkel, majd elkészített ruháikkal is be kellett mutatkozniuk a szakmai zsűri előtt. Bár Kolcsár Veronika személyes okok miatt nem tud jelen lenni a rendezvényen, a másik két fiatalt még indulás előtt utolértük, így megtudtuk, mivel készülnek elbűvölni a budapesti szakmát és közönséget.

Gyerekruha lepedőből és sötétítőből

Máthé Annamária az egyik nyertes pályázó, a 25 éves lány – ahogy ő fogalmaz – délelőtt varrónő, délután divattervező, így a nap majd\' minden órájában ruhákkal foglalkozik. Bár eredetileg négy ruhával jutott ki a REmese Találkozóra, időközben még egyet készített, így ötöt mutathat be a hétvégén. „Régi lepedőt és sötétítőt dolgoztam fel, meg mindenféle maradék anyagot, így lettek a ruháim környezetvédők. A népi motívumokat pedig zsinórozással, szalagokkal oldottam meg, a legutolsó ruhácskát pedig kézzel hímeztem” – mondja megkeresésünkre Máthé Annamária, aki ezúttal 6–10 évesek számára készített mesés öltözéket. A fiatal divattervező a bemutatkozás mellett a tapasztalatszerzés lehetőségét is látja a hétvégi REmese Találkozóban, ugyanis a szakmai programok keretében a részvevők belekóstolhatnak majd a portfólióösszeállítás, a stúdiófotózás, a program- és divatbemutató-szervezés, a divattervezés és a pályázatkészítés fortélyaiba, illetve környezetvédelmi szervezetek és néprajzkutató intézetek képviselőivel is találkoznak. Máthé Annamária mindezek közül a népművészet képviselőivel szeretne leginkább megismerkedni, ez a terület ugyanis különösen érdekli, és úgy érzi, Marosvásárhelyen nincs lehetősége tanulni erről.

Meseszerű sportos gyerekcuccok

Bajkó Réka bár marosvásárhelyi, jelenleg Kolozsváron él, ugyanis a Ion Andreescu Képző- és Iparművészeti Egyetem hallgatója. Nem először vesz részt a REmese csereprogramján, s nagyon tetszik neki, hogy a rendezvény a magyar népi kultúrát és a népmesét próbálja ismét közkedveltté tenni, amely szerinte eddig eléggé háttérbe szorult. „Ezeken a csereprogramokon betekintést nyerhetünk a divatvilágba, valamint a szakmánk marketinges részébe is, megismerkedhetünk tervezőkkel, bloggerekkel, fotósokkal, valamint más szakmánk szempontjából fontos emberekkel” – fogalmazott Bajkó Réka, aki három ruhával mutatkozik be a hétvégén Budapesten. Mivel a vándormese volt a pályázat tematikája, ezért Réka sportosabb gyermekruhákban gondolkodott. A rusztikus hatást szerette volna elérni, ezért természetes anyagokat válogatott: lent, kendert, gyapjúszálból kötött-szőtt anyagokat, sőt a színek tekintetében is a természet árnyalatait helyezte előtérbe, így barna, okkersárga és krém színekben tündökölnek a kreációi. „A munkásságomra általában jellemző, hogy újrahasznosítok anyagokat, jelenlegi kollekciómat is újrahasznosított anyagokból készítem. Nálam bármilyen anyag szerepelhet, ami hasznosítható, vagyis nincs tönkremenve, kifoszolva, kibolyhosodva” – magyarázza Bajkó Réka, aki amúgy is szeret kísérletezni, s tudja, a REmese keretein belül van erre lehetősége.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS