HIRDETÉS

Az anyatejes táplálást népszerűsítették

Péter Beáta 2012. augusztus 12., 17:09 utolsó módosítás: 2012. augusztus 12., 18:22

A szoptatás védelem, kapcsolat, biztonság, táplálék és szabadság – véli a Csíki Anyák Egyesülete, amely szombaton tartotta meg a Szoptatás Napját Csíkszeredában, ezáltal csatlakozva a szoptatást védő és támogató szervezetek nemzetközi összefogásával megszervezett Szoptatás Világhetéhez.


A szombati rendezvény az anyatejes táplálást népszerűsítő sétával kezdődött, majd számos kisbabás és várandós kismama jelenlétével kötetlen beszélgetésre került sor Fekete Éva La Leche Ligás szoptatási tanácsadójelölttel a központi parkban. A jó hangulatú és közvetlen beszélgetesen az anyukák választ kaphattak a szoptatással kapcsolatos kérdéseikre, és megoszthatták tapasztalataikat a többi jelen lévő anyukával.


Fekete Eva elsősorban azért ajánlja az anyáknak a szoptatást, „mert a legtermészetesebb táplálási módszer, ajándék Istentől gazdagnak, szegénynek egyaránt. Szomorú, hogy nagyon kevesen használják ki. Az anyatej nagyon értékes, sokan nem értékelik. Ammellett, hogy sok immunanyagot tartalmaz az anyatej, fontos az is, hogy a szoptatás során olyanfajta kötődés alakul ki az anya és a baba között, amely a tápszeres táplálás esetén ritkán jöhet létre. Nagyon sok édesanya nem tudja, hogy ez mennyire jó a gyermekének. Sokszor azzal van baj, hogy nem a megfelelő információt kapják meg abban a helyzetben, amikor szükségük lenne rá. Én is megküzdöttem a gyerekem szoptatásáért. Nekem szerencsém volt, mert jó helyről kaptam az információt az interneten. De ezzel az erővel megtalálhattam volna egy tápszer tanácsadóját is. A ligás munkám során azt látom, hogy az anyukák elvesznek ebben az inormációáradatban, ami körülvesz minket” – osztotta meg portálunkkal a tanácsadójelölt.


Elmondta, sok a tévhit a szoptatással kapcsolatban, és nagyon meghatározó az előző generáció tapasztalata, amit át próbál adni. „Ezért jó, hogy az idei Szoptatás Világhetének a témája: Értsük meg a múltat, tervezzük meg a jövőt! Úgy is lett volna ideális, ha a mostani beszélgetésre mindenki elhozta volna az édesanyját, nagymamáját. A nagymamáink még szoptattak, anyáink már nem. Az akkori rendszer is meghatározta ezt, nekik nem volt lehetőségük szoptatni, és ezt ránk is kivetítik. De itt jön a tévedés, mert ők nem azért nem szoptattak, mert jobb a tápszer, hanem mert nem volt idejük velünk lenni. Nekünk van időnk a gyermekünkkel lenni, és a nők 98 százaléka képes is a szoptatásra. Ez nagy szám, mégis ehhez képest Romániában a kisbabák mindössze 12,6 %-ának van része kizárólagos anyatejes táplálásban születésük pillanatától” – mondta Fekete Éva. Ő minden anyukát arra biztat, hogy szoptassa bátran a kisbabáját, ha pedig problemáik adódnának, kérjenek bátran segítséget.

Ugyancsak az anyatejes táplálas népszerűsítését szolgálta az a fotókiállítás, amelynek anyagát több csíki anyuka – bátran vállalva a nyilvánosságot – szoptatós fotóiból állítottak össze.

A beszélgetest követően az egyesület képviselői a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház újszülött osztályán helyeztek el egy, a szoptatás alapjairól szóló információs táblát, melyet az udvarhelyszéki anyukák szerkesztettek és ajánlottak fel. A rendezvényt Hargita megye önkormányzata támogatta.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS