Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

 

Vastapssal indult a Szentegyházi Gyermekfilharmónia adventi hangversenykörútja

Molnár Melinda 2018. december 14., 23:16
HIRDETÉS

A zetelaki nagytemplomban péntek este a lélekemelő és karácsonyra hangoló hangversennyel indult magyarországi téli turnéra a Szentegyházi Gyermekfilharmónia. A nagysikerű zetelaki bemutatkozást követően a Fili 2018-as adventi hangversenykörútja során Derekegyházán, Dunakeszin, Újpesten, Pannonhalmán, Kisbéren, Székesfehérváron, Újkígyóson majd Négyfaluban örvendezteti majd meg hallgatóságát.

Fotó: Veres Nándor

Haáz Sándor karnagy szentegyházi, kápolnásfalvi és lövétei növendékei nem zeneiskolában, hanem a Tanulók Háza zenekörein tanulják mindazt, amit egy hangversenyen a hallgatóságnak is bemutatnak – hangzott el a Zetelakán.

HIRDETÉS

Udvarhelyszék legnagyobb római katolikus templomába, a Szent kereszt megtalálása-titulusú istenházába

a szélrózsa minden irányából érkeztek a Szentegyházi Gyermekfilharmónia kedvelői.

Nagy Attila zetelaki polgármester régi vágya teljesült azzal, hogy a község legméltóbb helyszínén, a plébániatemplomban ajándékozhatta meg adventi dallamokkal a falu lakóit és a vendégeket Fili.

Fotó: Veres Nándor

Hitvallásuk: Nótánk szálljon!

A gyönyörű helyszínen a hangverseny első részében ízelítőt kapott a hallgatóság a másfélszáz tagú gyermekegyüttes repertoárjának legkedveltebb népdalaiból, templomi énekeiből, kánonjaiból. Aztán

a nyári, svédországi turnéjuk dallamkincsét felelevenítve, egy esti imádsággal és tengerész dallammal teremtett északi hangulatot a kórus, a szólista és a zenekar harmóniája.

Érzelemfokozóként, a zene szárnyán visszapergették az időt, és Fili tavalyi, 35. születésnapjának örömteli világába röpített a duda- majd a huszárnóta. Majd népdalcsokruk a Bartók által gyűjtött szépséges örökségünkre mutatott rá.

Adventtől karácsonyig

A hangverseny második részében karácsonyváró, adventi énekeiket hallgatva lecsendesedett a lélek is. Az ünnepkör legismertebb dallamai, mint a Mennyből az angyal avagy a Bárdos-féle bölcsődal mellett egy-egy mű erejéig belehallgattunk a népek karácsonyi dallamkincsébe is.

Fotó: Veres Nándor

A Csendes éjt sötét templomban, gyertyafénynél keltették életre. Végül elkísérhettük a betlehemi jászolhoz a pásztorokat és valódi kiskarácsonyt-nagykarácsonyt élhettek meg a résztvevők a zene és a fényjelzők bűvöletében. Az együtt-éneklést és a találkozást csillagszórók sziporkái is fényezték. Végül a templomnyi hallgatóság

felállva fejezte ki a karácsonyváró estén megélt érzéseit, és vastaps kíséri a Filit Magyarországra.

A téli turné állomásai
Szombaton a derekegyházi művelődési Házban este hat órától hangzik el a Filis repertoár. Vasárnap este hat órakor Dunakeszin a VOKE József Attila Művelődési Központban, hétfőn szintén hat órától Újpesten, a rendezvénytéren hallgatható meg a Gyermekfilharmónia. Kedden Pannonhalmán délután öt órakor a Kazinczy Ferenc Művelődési Házban, szerdán ugyanabban az időpontban Kisbéren a Wass Albert Művelődési Központban hangolják közönségüket a karácsonyra. Csütörtökön a székesfehérvári Prohászka Ottokár-emléktemplomban délután hat órától, pénteken pedig az újkígyósi Száz Mária Szent Neve katolikus templomban adnak hangversenyt. December 22-én, szombaton Négyfalu művelődési központjában este fél héttől lép fel a Fili. Az óévzáró hangversenyt a hagyományokhoz híven a szentegyházi Gábor Áron Művelődési Házban december 30-án, vasárnap este hét órától tartják.
Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS