Vásárhelyi Forgatag: mindenki le kell tudjon ülni egymással beszélgetni

Vásárhelyi Forgatag: mindenki le kell tudjon ülni egymással beszélgetni

Portik Vilmos: sokan szeretnének egy szeletet a forgatagból

Fotó: Haáz Vince

A Vásárhelyi Forgataggal békét szeretnénk elérni. Ilyenkor mindenki le kell tudjon ülni egymással beszélni, függetlenül világnézetétől, politikai hovatartozástól vagy nemzetiségtől – fogalmazott lapunknak adott interjújában Portik Vilmos. A hétfőn kezdődő 6. Vásárhelyi Forgatag főszervezője elmondta, a tavalyi rendezvényhez képest a Nemzeti Színházban megtekinthető két nagyprodukció, a Budapesti Operettszínház és a Magyar Állami Népi Együttes előadása nem csak minőségben, de kínálatban is újat jelent.

Antal Erika

2018. augusztus 27., 12:512018. augusztus 27., 12:51

– Miben lesz más az idei Forgatag?

– Nem törekszünk „másságra”. Arra törekszünk, hogy ami esetleg döcögősen megy, azt megjavítsuk, vagy kicseréljük, ami pedig működik, azt jobbá tegyük. Az idei évben a két Nemzeti Színházban zajló nagyprodukciót számoljuk újnak, ha úgy tetszik „másnak”. A Budapesti Operettszínház és a Magyar Állami Népi Együttes előadásai nem csak minőségben, de kínálatban is újat jelentenek, s talán nem szerénytelen dolog azt állítani, hogy a rendezvény színvonalát, rangját is emelik.

Idézet
Székelyföld legszínesebb fesztiválja szeretnénk lenni.

– Az előző évekhez képest könnyebb volt megszervezni?  Mi az, amivel minden évben meg kell küzdeni?

– Minden szervezés más, ugyanakkor hasonló. Pár évvel ezelőtt laikusként megmosolyogtam, amikor azt mondták egy-egy rendezvény szervezői, hogy egy éven keresztül szervezkednek. Ma már értem, hogy ez egyáltalán nem nagyotmondás. Irodánk és állandó munkatársunk van, aki az éves ügymenetért felel. Pályázatok megírása, lebonyolítása, elszámolása, előkönyvelés, adminisztrációs feladatok, intézményi kapcsolattartás, irodavezetés tartozik a feladatai közé. Kulcsfontosságú szerepkör. A támogatói körrel való kapcsolattartás egy másik olyan tevékenység, ami egész évre kinyúlik. Ezek azok a területek, amelyekre azt mondhatjuk, hogy ha nem is hibátlanul, de valamilyen rutinnal helyt tudunk állni. A korábbi években óriási energiákat vitt el a helyi politikai helyzetben való egyensúlyozás. Lábujjhegyen úgy mozgolódni, hogy senkinek a tyúkszemére ne lépjünk rá. Nem állítom, hogy erre most nem kell odafigyelni, de ma már talán sasszézni is lehet az egyet jobbra, egyet balra lépések mellett. Ezekről a kalandokról egyszer lehet majd emlékiratokat írok.

– Hogyan áll össze a program? Mindeniknek van egy felelőse, aki ért valamihez vagy ismer valakit, vagy jó ötletei vannak?

– Ennek a módszertana az évek során folyamatosan fejlődött. Az elsőnél sokat ötleteltünk közösen. Aztán a harmadikra megtanultunk szűrni, ugyanis

Idézet
rájöttünk, hogy a piaci szabályok a kultúra terén is meghatározók.

Nehezen szoktuk meg például, hogy felhívnak és azt mondják: „fel akarunk lépni nálatok”. Akkoriban, ha ilyen hívást kaptunk, azt hittük ingyen ajánlják fel. Aztán mindig rácsodálkoztunk az összegre, ami követte a felajánlást. Meg kellett tanulni, hogy itt is van kereslet, kínálat és iszonyú sok spammelés. Akik igazán segítenek, azok a partnerintézmények. Ők tudják sikeressé tenni ezt a hetet. Ők tudják vásárhelyivé tenni a Vásárhelyi Forgatagot.

Idézet
A Marosvásárhelyi Nemzeti Színházzal fokozatosan építgettük a kapcsolatot, amíg az idén eljutottunk oda, hogy a Forgatag történetének két legnagyobb jelentőségű produkcióját ők fogadják, szervezik, menedzselik.

Csak hálával tudok az ottani kollégákkal folytatott munkáról beszélni, mint ahogy a Maros Művészegyütteséről is, akik kezdetektől fogva jönnek, fellépnek, szerveznek, és nem nyújtanak be utána számlát. De említeni kell a Studium-Prospero Alapítványt, akik a Borudvart vitték sikerre az elmúlt években, a Szférát, akik különleges színt visznek ebbe a kavalkádba. Vagy azokat a partnereket, akik például az anyaországból segítenek. Ilyen a Hagyományok Háza is, velük tavaly kezdődött az együttműködés, ami idén teljesedett ki igazán.

–  Érezték úgy ez alatt a hat év alatt, hogy belefáradtak?  Ha igen, mi vagy ki segített túllépni a holtponton?

– Igen, éreztük. Először talán 2016-ban. A rendezvényt megelőző hét szokott kiábrándító lenni. Ilyenkor van a legtöbb negatív visszajelzés, elégedetlenkedés. A nehézkes közigazgatás vagy a hatóságok hozzáállása eleinte elkeserítő volt. Hozzá kell tennem, hogy a hatóságokkal való együttműködésünk – helyi rendőrségtől a csendőrségig – évről évre jobb, kiszámíthatóbb.

Idézet
Volt, hogy magyar emberek támadták a rendezvényt. Azt tényleg nehezen viseltük. De a rossz pillanatok utólag megszépülnek.

A Vásárhelyi Forgatagból sokan szeretnének egy szeletet. Amíg ez így van, addig jogunk sincs továbbállni.

Galéria

Fotó: Boda L. Gergely

– A városházával valóban javult a kapcsolat?

– Javult. A harmadik rendezvénytől számítom ezt a javulást. Óvatosan kerestük a partnerséget, de mind a hivatal, mind pedig mi pontosan tudtuk, hogy ezt az ellenséges hangulatot nem lehet és nem érdemes fenntartani, mert a rendezvény és a város is veszít. A sajtó nem telhet meg minden évben azzal, hogy a rendezvény és a városvezetés egymással háborúzik, mert akkor mindenki azt fogja olvasni, hogy itt sosincs béke.

Idézet
A Vásárhelyi Forgataggal békét szeretnénk elérni. Ilyenkor mindenki le kell tudjon ülni egymással beszélni, függetlenül világnézetétől, politikai hovatartozástól vagy nemzetiségtől.

Ezért próbálunk a román embereknek is minél többet megmutatni az értékeinkből. Szóval a hivatallal javult a kapcsolat, s az utóbbi két évben ebben minden eddiginél nagyobb szerepet vállalt magára a marosvásárhelyi RMDSZ is. Tudom, hogy ezt egyesek az én számból nem szeretik hallani, illetve azt is tudom, hogy ez magától értetődő dolog, hiszen magyar ügyről beszélünk, de akkor is el kell mondani. Általában csak a rosszat szeretjük hangoztatni, a megszokható jó dolgok ismertetéséről valahogy meg tudunk feledkezni.

– Miért jó, ha a vásárhelyiek ezt a hetet az év legfontosabb vagy legszínesebb eseményének tekintik? Miért ajánlja mindenkinek?  

– Ez a csapat igyekszik. Tényleg. A szervezők túlnyomó része elsősorban lelkesedésből, jóra való törekvésből dolgozik. Lehet patetikus, lehet giccses kijelentés, de

Idézet
a marosvásárhelyi embereknek akarunk örömet szerezni.

Folyamatosan próbáljuk képezni magunkat. Szóval ez mindenképp méltányolható azzal, hogy aki marosvásárhelyi, az legalább egy programra ellátogat. A fesztiválokat, s velük egy kalap alatt a városnapokat is sokan szeretik úgy beállítani, mint fölösleges hajcihő. Én Márai Sándorral értek egyet, aki szép szavakkal írta le a Füveskönyvében, hogy az embernek miért van szüksége az ünnepre.

Idézet
Az ünnep legyen ünnepies. Legyen benne tánc, virág, fiatal nők, válogatott étkek, vérpezsdítő és feledkezést nyújtó italok. S mindenekfölött legyen benne valami a régi rendtartásból, a hetedik napból, a megszakításból, a teljes kikapcsolásból, legyen benne áhítat és föltétlenség.

Szeretném, ha ezt éreznék a marosvásárhelyiek.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 22., szerda

Majd választ helyetted más, ha te nem teszed!

Egykori politikai foglyok, üldözöttek meséltek a Székelyhonnak arról, hogy milyen volt az a világ, amikor ma már nevetségesnek tűnő okok miatt embereket zárt börtönbe a kommunista diktatúra. Ezek az ő történeteik. A tanulságaik viszont a mindannyiunké.

Majd választ helyetted más, ha te nem teszed!
2024. május 22., szerda

Szakács-Paál István: összeállítottuk az élhető Udvarhely „recepteskönyvét”

Az udvarhelyi emberekkel és emberekért állította össze városújjáépítő programját a székelyudvarhelyi RMDSZ, amely egy fejlődő, élhető Székelyudvarhely „receptjét” tartalmazza.

Szakács-Paál István: összeállítottuk az élhető Udvarhely „recepteskönyvét”
2024. május 22., szerda

Már a 22. Alfalvi Napoknál tartanak

Csütörtöktől vasárnapig kulturális, sport- és szórakoztató programok várják a gyergyóalfalviakat, ezúttal – is – különleges hangsúlyt kap vasárnap a Szentháromság ünnepi búcsús szentmise.

Már a 22. Alfalvi Napoknál tartanak
Már a 22. Alfalvi Napoknál tartanak
2024. május 22., szerda

Már a 22. Alfalvi Napoknál tartanak

2024. május 22., szerda

MPE–EMSZ-kampánycsörte Kézdivásárhelyen

Kemény hangú kritikával illette Facebook-bejegyzésében Kulcsár-Terza József, a Magyar Polgári Erő (MPE) országos ügyvivő elnöke az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) kézdivásárhelyi szervezetét. Meglátása szerint az utóbbi „román” érdekeket szolgál.

MPE–EMSZ-kampánycsörte Kézdivásárhelyen
2024. május 22., szerda

Kiállításhoz kapcsolódó könybemutató lesz a Csíki Székely Múzeumban

A Csíki Székely Múzeumban jelenleg is megtekinthető, A Fejedelmek aranya. Uralkodói reprezentáció Erdélyben című időszakos kiállításhoz kapcsolódóan Oborni Teréz Erdély fejedelmei című kötetét mutatják be a Csíki Székely Múzeumban.

Kiállításhoz kapcsolódó könybemutató lesz a Csíki Székely Múzeumban
2024. május 22., szerda

Ittasan baleseteztek, az egyik részeg sofőrnek ráadásul jogosítványa sem volt

Alig néhány óra eltéréssel két sofőr is ittasan balesetezett Gyergyószéken az elmúlt nap folyamán. Mindkettőjüket őrizetbe vette a rendőrség.

Ittasan baleseteztek, az egyik részeg sofőrnek ráadásul jogosítványa sem volt
2024. május 22., szerda

4,1-es erősségű földrengés volt szerdán délben

A földfizikai intézet (INCDFP) szakértői szerdán 4-esről 4,1-esre módosították a Richter-skálán a 12 óra 53 perckor Buzău megyében, Vrancea szeizmikus térségben történt földrengés erősségét.

4,1-es erősségű földrengés volt szerdán délben
2024. május 22., szerda

Idén már a hatodik medve pusztult el balesetben Háromszéken

Újabb medve pusztult el baleset következtében Kovászna megyében. Az eset hétfőn, Miklósvár közelében történt, egy kétéves bocs az áldozat.

Idén már a hatodik medve pusztult el balesetben Háromszéken
2024. május 22., szerda

Folytatódik a lomtalanítás Marosvásárhelyen!

Az akció június 5-ig tart, és felváltva gyűjtenek a város különböző területein.

Folytatódik a lomtalanítás Marosvásárhelyen!
2024. május 22., szerda

Az eMAG a szülők segítségére siet: indul a Baby Shop több mint 100.000 termékkel

2023-ban több, mint 500.000 eMAG vásárló négymillió ilyen jellegű terméket vásárolt. Tavaly az eMAG-on több mint 1,6 millió gyerek-pelenkát vásároltak. A szülők több mint 60%-a 20–23 óra között online vásárol.

Az eMAG a szülők segítségére siet: indul a Baby Shop több mint 100.000 termékkel
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!