HIRDETÉS

Uniós támogatásra is szükség van a medveprobléma rendezésére

Székelyhon 2018. február 09., 18:09 utolsó módosítás: 2018. február 12., 11:53
HIRDETÉS

A konfliktust okozó fajokkal való együttélés elősegítése témában tartott sajtótájékoztatót pénteken Bukarestben Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Robert Sorin Negoiţă, a Régiók Bizottsága romániai küldöttségének vezetője, illetve Szép Róbert, az Országos Környezetőrség főbiztosa.

Illusztráció Fotó: Pál Árpád

Borboly Csaba ismertette A konfliktust okozó fajokkal való együttélés elősegítése az uniós természetvédelmi irányelvek keretében című jelentését. Hargita megye tanácsának elnöke kifejtette,

elsősorban a megelőzésre és a beavatkozásra kell figyelmet fordítani, szerinte csak így lehet megelőzni a konfliktusokat.

HIRDETÉS

Hozzátette, ha a minisztériumnak sikerül jóváhagynia a medvékre vonatkozó menedzsmenttervet, számos konfliktushelyzetnek elejét lehet majd venni. Borboly Csaba szerint ugyanakkor

Románia nem használja ki teljes mértékben a kárpótlási lehetőségeket azok esetében, akiket megkárosítottak a nagyvadak

– tudósít az Agerpres.

Borboly beszélt a kutatások és a tapasztalatcsere fontosságáról is, majd rámutatott, Romániának is figyelembe kell vennie a jelentésbe foglaltakat, módosítania kell a vonatkozó törvényeken, és kártérítést kell nyújtania az áldozatoknak.

Szép Róbert, a környezetőrség főbiztosa szerint valós probléma a túlszaporodás egyes térségekben, és – mint mondta –

a véletlenszerű pusztulások száma is jelentősen nőtt az utóbbi években, sokszor találtak csapdákban elpusztult állatokat, az emberek pedig a vonatsíneken etetik a medvéket vándorlásuk idején.

A főbiztos elmondta, a környezetvédelmi minisztérium dolgozik a menedzsmentterven, amelyet néhány héten belül életbe léptetnek. „Kezdjünk egy valós, korrekt párbeszédet, és mentsük meg ezt az értéket, amelyet a medve képvisel” – nyomatékosította Szép.

A környezetőrség főbiztosa a sajtótájékoztatón hozzátette, a minisztérium genetikai vizsgálatok alapján szeretné megállapítani az ország medvepopulációjának reális méretét.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS