Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Zord időben ünnepeltek az udvarhelyiek

Kovács Eszter 2013. március 15., 17:58 utolsó módosítás: 2013. március 15., 23:15

A már megszokott forgatókönyv szerint zajlott a március 15-ei ünnepség Székelyudvarhelyen: a fogvacogtató idő ellenére idén is több százan emlékeztek az 1848–49-es magyar forradalom és szabadságharc hőseire a város főterén.

Zord időben ünnepeltek az udvarhelyiek
galéria
Fotó: Farkas Antal

Mint az már megszokott, déli harangszóra érkeztek a Márton Áron térre az udvarhelyszéki huszárok, a felvonulókat pedig már több száz fős ünneplő tömeg várta. Az udvarhelyszéki cserkészek és a székely vörös darabontok közreműködésével előbb a hősi halottak leszármazottai, majd a helyi önkormányzat képviseletében Bunta Levente polgármester helyezte el az emlékezés koszorúit a Vasszékely talapzatánál. Ezt követően koszorúztak még a történelmi egyházak, a politikai pártok és civil szervezetek képviselői, illetve civil személyek. A koszorúzás ideje alatt az Udvarhelyszéki Fúvószenekar ’48-as katonadalokat játszott.

Antal D. Csaba, a Tomcsa Sándor Színház színművészének szavalata után a történelmi egyházak képviselői, Mátyás Károly római katolikus esperes, Gede Mátyás református, illetve Kedei Mózes unitárius lelkész mondta el ünnepi gondolatait. Az ezek után felszólaló Bunta Levente kifejtette: a 165 évvel ezelőtti események tükrében az akkor kikiáltott tizenkét pont mára sem valósult meg, mindezek ellenére – bár nem tudni, hogy mikor hoz eredményt – az önrendelkezésért folytatott küzdelem továbbra sem hiábavaló.

Az egyre élesebb szél és havazás miatt az ünneplő tömeg igen csak megfogyatkozott, Chikán Tamás Péter egyetemi tanár történelmi visszatekintőjét már kevesen hallgatták végig. Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc 165. évfordulóján rendezett ünnepség a székelyudvarhelyi Kékiringó és Boróka néptáncegyüttesek fellépésével, illetve – az Alla Breve és Balázs Ferenc vegyeskarok, valamint a Székely Dalegyelet férfikara közreműködésével – a Székely himnusz eléneklésével zárult.

Az előző évekhez hasonlóan, a székelyudvarhelyi városi könyvtár idén is gyerekrajzpályázatot írt ki március 15-e alkalmából, ezúttal a Most szép lenni katonának mottóval. A felhívásra több mint 500 gyerekmunka érkezett, ezeket pénteken a városi téka belső udvarán tekinthették meg az érdeklődők.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
28 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Legnézettebb