HIRDETÉS

V. Udvarhelyszéki Gyümölcsfesztivál – Ismét beköltözik a falu a városba

Kovács Eszter 2013. szeptember 19., 14:08 utolsó módosítás: 2013. szeptember 19., 15:01

Tizenhat udvarhelyszéki közösség, 260 hagyományőrző, 18 fellépés, versenyek, kiállítások, ízek, színek és számtalan tanulságos, szórakoztató program: a Civitas Alapítvány ötödik alkalommal verbuválja össze a térség közösségeit, hogy szeptember 20–22. között gyümölcsünnepet üljenek Székelyudvarhelyen, a Bethlen-negyedi parkban.

Fotó: Thomas Campean

„Abban reménykedünk, hogy újból szívet melengető, közösséget építő lesz a fesztivál. Célunk tudatosítani a helyi közösségekben, hogy értékesek vagyunk, értékesek a hagyományaink, hogy a jövő számára meg kell tartani földjeinket” – mondta el bevezetőként Orbán Árpád, a Civitas Alapítvány regionális igazgatója. Az Udvarhelyszéki Gyümölcsfesztivál tehát nem termékeket, hanem helyi szokásvilágunkat, kultúránkat hivatott bemutatni, egyszerre értékmentés és értékteremtés is.

A gyümölcsünnep idén a „térség legízesebb fesztiválja” címet kapta, a megnevezés jelzésértékű,  magyarázta Pakot Mónika fesztiválfelelős. „Veszélyben vannak hagyományos ízeink, a hagyományos gyümölcsfajták, az a sokszínűség, ami a régi világot képviseli” – tette hozzá. A hagyományos gyümölcsfajták megmentése érdekében Erdélyben elsőként a Civitas Alapítvány is csatlakozik a Tündérkert mozgalomhoz: a kezdeményezés célja a hagyományos gyümölcsfajták összegyűjtése, csemetekertben való oltása, szaporítása. „A közösség, a fesztivállátogatók segítségét kérjük mindezek megvalósításában, ezért idén szimbolikus összegű, tombolaként is használható belépőjegyeket adunk ki” – fejtette ki. Fesztiváljegyet két lejért lehet váltani, sorsolás pedig a gyümölcsünnep mindhárom napján lesz. A Gyümölcsfesztiválra gyerekeknek díjmentes a belépés.

Idén is lesz pénzmentes piac a rendezvényen: a cserebereplaccon mindenféle gyümölccsel kapcsolatos portéka cserél majd gazdát. A korábbi években szakmai konferencia előzte meg a rendezvénysorozatot, melyet ezúttal a szervezők kivisznek az esemény helyszínére. A három nap során Gergely Levente és Sándor Levente gyümölcstermesztők jóvoltából szó lesz a gyümölcsfák őszi, zöld metszéséről, a rugonfalvi Vári Zsuzsa a gyógynövényekről tart előadást, az Erdélyi Konyha gasztronómiai magazin részéről Varga Károly és Sütő Edit beszélnek majd az erdélyi sajtok és magyar borok, illetve az erdeigyümölcs-lekvárok és a helyi sajtfajták párosításáról, Moldován-Szeredai Noémi a gyümölcsből készített érdekességek receptjeit osztja meg a hallgatósággal, valamint szombaton kora délután a Góbé Világ és Székelyföld jövőjéről tartanak kerekasztal-beszélgetést a Bethlen-negyedi park melletti unitárius templom gyülekezeti termében. A beszélgetést Molnár Judit Kölcsönvett jövőnk záloga a tudatos jelen című előadása, illetve Kolumbán Gábor Góbé Világ-bemutatója vezeti fel, de a hétvégén zajló IV. Énlaka konferenciák több előadója is jelen lesz az eseményen.

Miklós Zsuzsánna óvodapedagógus vezetésével többféle kézműves-foglalkozásra várják a gyerekeket a Gyümölcsfurfang Játszóházba, illetve lesz közös szabadtéri táncház és táncoktatás is. A gyümölcsünnep égisze alatt három kiállítást tekinthetnek meg a részvevők: a Gyümölcsfeldolgozás ízes pillanatai című fotópályázat legjobb 15 alkotása, Az embertől a lekvárig a természetesen át elnevezésű, történelmi jellegű tárlat, illetve a Kováts Fényképészet archívumából kiválasztott 17, gyümölcsfeldogozással és -termesztéssel kapcsolatos fénykép is közszemlére kerül. Továbbá a szilvás lepények, illetve erdeigyümölcs-lekvárok versenyének eredményhirdetése szombaton délután lesz.

Kulcsár Orsolyának, a Civitas Alapítvány munkatársának koordinálásával ezúttal is több önkéntes kapcsolódik be a rendezvénysorozatba: gyümölcsfának öltözve járják majd a várost, fesztiválújsággal és friss gyümölccsel csalogatva a járókelőket.

A térség legízesebb fesztiválja pébteken 10 órakor nyílik meg, az ünnepélyes megnyitót pedig délután 4 órától tartják. Az V. Udvarhelyszéki Gyümölcsfesztivál péntektől vasárnapi naponta 10 és 20 óra között tart nyitva.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
2 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS