Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Mostantól könyveket is turkálhatunk

Bálint Kinga Katalin 2013. október 15., 19:34 utolsó módosítás: 2013. október 15., 19:58

Már nyomtatják a támogatói kártyákat a székelyudvarhelyi Városi Könyvtárban. Az intézmény támogatói városszerte jelentős kedvezményekben részesülnek, de a kártyával nem rendelkező látogatók sem csak kölcsönözhetnek ezentúl: több egyedi szolgáltatással is bővült a kínálat.

Kedden kezdődött meg a könyvtárban a támogatói kártyák kibocsátása: ezeket gyerekeknek 7,5, felnőtteknek 15 lejért percek alatt helyben elkészítik, a befolyt összeget új kiadványok beszerzésére fordítják. A kártya a kiskorúak számára igazolványként is szolgálhat, hiszen szerepel rajta a fénykép, lakcím és a személyi szám is – tájékoztatott Szőcs Endre könyvtárigazgató. Hozzáfűzte, a régi olvasójegyek is megmaradnak, a támogatói igazolványokon ugyanaz a vonalkód szerepel majd. Az új kártya mellé egész kedvezménycsomag jár: az intézményt ily módon támogató gyerekeknek és felnőtteknek akciós szelvényeket adnak, amelyek a kártya és a szelvény együttes felmutatásával érvényesíthetők. Így a gyerekek egy alkalommal ingyen mehetnek be a városi jégpályára, illetve a városi strandra, de egyszeri 10–50 százalékos kedvezményt kapnak a Székelyföldi Legendárium termékeire, az SZKC bérletére, a Korall üzletben, az Optika 88-ban, a Vidéki Pékségben, a Farkas Fotónál, a Haáz Rezső Múzeumban és az Udvarhely Táncműhelynél, továbbá egész éveset a Bagolyvár könyvesboltban. A felnőtteknek mindezeken kívül a Székelyföldi Filharmónia, a Tomcsa Sándor Színház, a Habos Plusz Gumicentrum, illetve a Líra Kávéház, a G. Café és a Park Étterem is kedvezményt biztosít – utóbbi három szintén egész évben.

Míg a támogatókat jutalmazza, a mulasztókkal az eddiginél szigorúbban bánik a könyvtár vezetősége. Akik harminc – hosszabbítás esetén hatvan – nap után sem hozzák vissza a könyveket, azoknak naponta kötetenként 0,25 lej késedelmi díjat számolnak fel. A kiadványokat a kölcsönzés idejétől számított 90. nap után eltulajdonítottnak nyilvánítják, és a mulasztó ellen feljelentést tesznek az ügyészségen. Mint kiderült, van olyan, aki 2002 óta nem vitte vissza a kikért könyvet. Ezernél több olyan kötetük van, amelynek visszaszerzése kétséges: leginkább a házi olvasmányok és a különféle szakkönyvek „maradnak kint”.

A Városi Könyvtár ezentúl könyvkötést is vállal, ennek ára a kötet méretétől függően változik. Továbbá születésnapi krónikát is készítenek: az ünnepelt születésének napján megjelent híreket és egyéb érdekességeket válogatják össze az intézmény gyűjteményéből, igényes kötésben. Szintén kedden nyílt meg a kuriózumnak számító könyvturkáló, amelyben az intézmény által kiselejtezett kiadványokat vásárolhatjuk meg annyiért, amennyit szerintünk megérnek – a minimális ellenérték egy lej darabonként. A könyvturkáló hétfőn és pénteken 10–12, valamint kedden és csütörtökön 16–18 óra között látogatható.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
2 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS