Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

„Itt es jobb, mint Csíkban” – megtalálták?

Kovács Eszter 2014. június 16., 20:15 utolsó módosítás: 2014. június 16., 21:07

Állításuk szerint éjszakai őrjáratuk során találtak rá a Karalábé Lovagrend tagjai az elhíresült Itt es jobb, mint Csíkban feliratú sírkőre – a több mint százévesnek vélt sírkövet hétfőn a székelyudvarhelyi sétatéri parkban állították közszemlére. A sokat emlegetett, de kevesek által látott legendás sírkő létezésére utaló tárgyi bizonyíték nincs, szakemberek szerint a Csíkszereda és Székelyudvarhely közötti vélt vagy valós ellentét szülte anekdota vált városi legendává.

Fotó: Thomas Campean

„Itt nyugszik Székely Tam...1828–189...” – áll a csonka sírkő frontján, a felirat alatt olvasható a híres mondat: „Itt es jobb, mint Csíkban”. A homokkő síremlék hátoldalán szöveg olvasható: „Ki kövem mellett/ Emlékképet készítel/ Mindörökké/ Boldog lészel”.

A Karalábé Lovagrend a székelyudvarhelyi épített örökség megőrzéséért felelős szakosztálya éjszakai őrjárata során bukkant a legendás sírkőre, állítják, a sokak által keresett tömb a belvárosi református temető bejárata mellett lapult. „A temetőbejárat melletti épület felújítása miatt lett hozzáférhető a kő” – magyarázta Csedő Attila, a lovagrend alapító tagja. Az elhíresült sírkő megtalálásának hírét lelkesen fogadták az udvarhelyi helytörténettel foglalkozó szakemberek, mondta Szabó Károly, a lovagrend tagja, ígéretük szerint a közeljövőben megvizsgálják azt.

A „négyembernyi” tömegű követ a Karalábé Lovagrend tagjai hétfőn helyezték el a városi park egyik zöldövezetének szegletébe: a kalózakció szükségességét azzal magyarázták, hogy közgyűjteménybe helyezése helyett inkább a közösségnek adták át a már történelmi jelentőségű objektumot. „A sírkő elhelyezésére ugyan nem kaptunk engedélyt a polgármesteri hivataltól, viszont számítunk arra, hogy a városvezetőségnek van humorérzéke, és átérzik a helyzet komolyságát” – magyarázta Jakab Áron Csaba „főkaralábé”. A kezdeményezők további meglepetéseket tartogatnak: közösségi tevékenységet rendeznének a legendás sírkő apropóján.

Akiknek nem sikerült...

Gede Ildikó, a székelyudvarhelyi belvárosi református egyházkerület lelkésze ugyan hallott a sírkő létezéséről, ő maga viszont soha nem látta azt, és arról sincs tudomása, hogy a fejfát bárki is megtalálta volna a napokban. „A temető gondnoka szerint az Itt es jobb, mint Csíkban feliratú sírkő nem a belvárosi református, hanem a szombatfalvi katolikus temetőben keresendő” – tette hozzá Gede Ildikó.

Az Udvarhelyi Híradó munkatársa, Simó Márton tavaly nyáron átfogó temetőriport-sorozatot tett közzé: a kutatómunkát az említett sírkő megtalálásának céljával kezdte el. „Emlékeim szerint sok évvel ezelőtt a belvárosi református temető bejáratának jobb oldalán láttam egy bazaltszerű, szürke sírkövet az említett felirattal. A riportsorozat készítésekor a város összes temetőjét bejártam, de az említett sírnak sehol sem volt nyoma” – mondta el. Hozzátette, a jelenleg felújítás alatt álló ház mögött ugyan már akkor látott sírköveket, magánterület lévén azonban ott nem kutatott.

„A sírkő létezésére nincs semmilyen tárgyi bizonyíték”

„A csíkszeredaiak és a székelyudvarhelyiek között feszülő ellentét egyik anekdotája híresült el városi legendává, így született az a történet, hogy létezik egy Itt es jobb, mint Csíkban feliratú sírkő. Erre azonban nincs semmilyen tárgyi bizonyíték. A sírkő felbukkanása valószínűleg azt mutatja: ha nagyon akarjuk – és teszünk is érte –, a legendák valóra válhatnak” – hangsúlyozta Miklós Zoltán, a Haáz Rezső Múzeum igazgatója.

A nagy érdeklődésre szert tett sírkő a Küküllő partján, a Művelődési Ház mellett tekinthető meg.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
34 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS