Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Időbank nyílik Udvarhelyszéken

Kovács Eszter 2014. június 25., 19:07 utolsó módosítás: 2014. június 25., 20:19

Újabb innovatív közösségi programmal rukkolt elő a Civitas Alapítvány a Polgári Társadalomért: az Időbank elnevezésű projekt a kölcsönös segítségnyújtás elvén alapszik, ahol a pénz használatát kiiktatva szolgáltatások cseréje valósul meg.

Időbank nyílik Udvarhelyszéken
galéria
Fotó: Thomas Campean

Az Itt az időm! mottójú kezdeményezés első körben tíz udvarhelyszéki vidéki közösségben és Székelyudvarhelyen valósulna meg, a projekt bevezetéseként közösségi találkozókat tartanak, amelyeken felmérik az emberek erőforrásait és igényeit, mindezek után kiválasztásra kerül az a tíz udvarhelyszéki vidéki közösség, ahol elkezdődhet a kezdeményezés kivitelezése. A nyolcvanas években az Amerikai Egyesült Államokban kidolgozott Időbank koncepció a kaláka és a „jó szomszédi” segítségnyújtás továbbfejlesztése. „Az erőforrások és igények felmérését követően online felületen jelennek meg a részvevők felajánlásai és igényei. Mindenféle szolgáltatással és segítségnyújtási felajánlással vagy igénnyel be lehet kapcsolódni a rendszerbe, a gyerekfelügyelettől a mosógépjavításon, korrepetíción át a favágásig” – sorolta Kulcsár Orsolya projektmenedzser. 

Minden munka értékes

A cél a falu és a város kapcsolatának megerősítése értékeik és erőforrásaik kicserélése révén, illetve a közösségek építése és megerősítése, hiszen a szolgáltatások és segítségnyújtások által kapcsolatok születnek és bizalom alakul ki az Időbank rendszer felhasználói közt. „Fontos, hogy az emberek érezzék, fontosak és helyük van a közösségben, hogy minden munka és tevékenység értékes” – tette hozzá a projektvezető. A kezdeményezés nem példa nélküli az országban, Jászvásáron, illetve Székelyudvarhelyen is működik hasonló közösség. „Az udvarhelyi mintegy húszfős csoport folytat ilyen szolgáltatáscserét. Az ő tapasztalataikat is beépítve a rendszerbe, folytatjuk és bővítjük a tevékenységet” – tudtuk meg.

A huszonnégy közösségben megtartandó 48 találkozó után választódna ki a projekt első szakaszában részt vevő tíz közösség, ahol egy-egy úgynevezett időbrókert jelölnek ki, aki az Időbank rendszer internetes felületének (www.idobank.ro) kezeléséért felelne.

Közösségi munkából közös haszon

A program lényege nem a gazdasági vagy anyagi előnyszerzés, hanem a személyes kapcsolattartás, a különböző közösségek, csoportok, emberek közötti partnerség, informális támogatórendszer kialakítása. „Egy folyamat előtt állunk, amelyben szervezőkként csupán az irányt tudjuk megmutatni, hisz az úton végigmenni egyértelműen közösségi munka lesz” – hangsúlyozta Kis Zoltán, az Időbank projektasszisztense. A kezdeményezők egyébként úgy vélik: a legnagyobb kihívás az emberek mozgósítása lesz. A rendszer kiépítésére mellesleg 23 hónapot szántak a szervezők, a projektet az Európai Gazdasági Térség Finanszírozási Mechanizmus 2009–2014 több mint 70 ezer euróval támogatja a Civil Támogatási Alap Romániában program keretében. A projekt a magyarországi Bázis Gyermek és Ifjúsági Egyesülettel partnerségben valósul meg.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
5 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Legnézettebb