Gyógyír a magányra: a török vendégszeretet

Gyógyír a magányra: a török vendégszeretet

Törökországban köszöntött rá fekvőbringás világutazónkra, Szabó Zoltánra a magány, az elhagyatottság érzése. Ráadásul továbbutazását mindeddig gátolja iráni vízuma megszerzésének bizonytalansága, de minden nehézség ellenére tovább próbálkozik, s nem mond le egykönnyen terveiről. A Góbé termékcsalád által támogatott Kobra immár Ázsiában karikázik, a törökök vendégszeretetétől kísérve.

Bálint Kinga Katalin

2013. július 12., 13:182013. július 12., 13:18

2013. július 12., 13:462013. július 12., 13:46

A székelyudvarhelyi utazó június 27-én kelt át Törökországba, néhány, bringás barátaival Bulgáriában töltött nap után. Egyedül maradva kissé megijedt az előtte álló kihívástól, a magánytól. „Számítottam arra, hogy lesz ilyen, de későbbre vártam” – írta néhány nappal később. „Az egy-két hónapos utakat már megszoktam, azokon nem volt ilyen problémám, de most a tudat, hogy messze van a vége, kínoz kissé. Nekem nagyon jó otthon is, most nem lett még jobb, de ha otthon maradok és élem a rutinszerű életemet, az nem elégít ki, még akkor sem, ha ez az élet nagyon jó” – indokolta továbbindulását Kobra.

A magány érzete a vízumszerzési kísérletek sikertelenségével párosult: az Isztambulban és Erzurumban lévő iráni követségeken próbált szerencsét, mindeddig azonban semmi biztosat nem tudni arról, hogy Törökországból merre veszi az irányt. A fennakadás oka, hogy iráni meghívót kell szereznie, valamint egy utazási irodával is fel kell vennie a kapcsolatot ahhoz, hogy engedélyezzék a beutazást. Kobra tervei szerint e hét végére Trabzon városába ér, ahol – itthoni barátai segítségével – jövő hét elején remélhetőleg megkapja az engedélyt az Iránba való átkelésre.

A fekvőbiciklis góbé úgy tervezte meg törökországi útvonalát, hogy lehetőségei szerint kerülje a turistalátogatások szokásos állomásait, s többnyire kis települések érintésével, kevésbé forgalmas szakaszokon haladjon az ország közepe felé. Ugyanis, mint egy vele készült régebbi interjúnkban kifejtette, a nagyvárosok felerősítik magányérzetét, a kisebb településeken pedig – tapasztalatai szerint – sokkal nyitottabbak, barátságosabbak az emberek. Így amikor elfogta az egyedüllét érzése, a kisebb városokban, falvakban az önzetlenség, barátságos kíváncsiság számtalan jelét tapasztalta a törökök részéről.

Isztambulba kénytelen volt ellátogatni a vízumszerzés miatt: június 30-án érkezett meg az ország legnagyobb városába, ahol egy udvarhelyi barátja segítségével ingyen szállodai szobához jutott. Két napot töltött a tizenhárommillió főt számláló városban, utcáin sétálgatva megállapította, mennyire megváltozott azóta, hogy tizenöt évvel ezelőtt arra járt: a tömbházak közt mindössze néhány méteres a távolság, nincsenek játszóterek, így a gyerekek az utcán töltik napjaikat. Az üzletek előtt férfiak tábléznak, a háziasszonyok az erkélyeken élik életüket. „A nők cigizhetnek, a fiúk már hordják a rövidnadrágot, a lányok kacérkodnak velük, a forgalom elképesztő, és az imára hívó hangot elnyomja a fejlődés – írta blogján Kobra. Későbbi beszámolójából kiderült, sok kisebb török településen sem tartják már szigorú hagyományaikat: a székely utazót csak néhány üzletben szólították meg, hogy rövidnadrágban nem mehet be, a nők jó része pedig nem hord már fejkendőt. Ráadásul – egy, a blogján leírt történet szerint – egy Isztambulhoz közeli helység pékségében a kiszolgáló, a tulajdonos lánya kávéval kínálta, fényképezkedett vele, és sokáig faggatta az utazót magáról, életéről. „Hiába a tradíciók, a vallás, a nyitottság, a barátság, kíváncsiság utat tör magának, és közelebb hozza egymáshoz a kultúrákat” – állapította meg, hozzáfűzve, másfél évtizeddel ezelőtt sokkal távolságtartóbbak voltak a török nők.

Kobra BéBike névre keresztelt, nem mindennapi járgánya – az előző országokhoz hasonlóan – Törökországban is nagy feltűnést kelt: elmondása szerint rengeteg ember emiatt elegyedik szóba vele, így sok értékes beszélgetést, emlékezetes pillanatot köszönhet neki. Francia fekvőbiciklisekkel hozta össze a véletlen, városonként több tucat gyerek kérezkedett fel Nazca márkájú bringájára, az utak szélén bámészkodók mind mosolyogva integettek neki, s több helységben is meghívták magukhoz az emberek. Július 3-án például – amikor magányérzete talán leginkább kínozta –, az ország ázsiai részén található Hendek városában egy Metin nevű régiséggyűjtő invitálta be magához, éjszakai szállást, ételt, teát kínálva neki. Házigazdájáról az esti, hosszas beszélgetés során kiderült, városának igencsak tevékeny polgára, tagja például a helyi díszőrségnek, hobbiból rádiózik, és segélycsomagokat szállít Szomáliába – a sokoldalú vendéglátó több ismerősével is megismerkedett a világjáró góbé.

Más helységekben megtapasztalta a törökök vendégszeretetét: kapott vendéglőben ingyen ebédet és teát – amely figyelmességet a magával vitt kotyogóban főzött kávéval viszonozta –, gyümölcsárustól ajándékba egy kiló almát, benzinkútnál ingyen ásványvizet és üdítőt. Több helyen látták vendégül ebéddel, vacsorával, török teával. Így a szokásos napi étel- és italadagja – fél kilogramm párizsi, egy kiló uborka, fél kiló kenyér, kenősajt, egy fagyi, egy csomag keksz, három banán, egy liter kóla vagy kávé, öt liter víz – jócskán kiegészült úgy, hogy vajmi keveset kellett költenie. Szerencséjére, hiszen mint megállapította, Törökországban általában magasabbak az árak, mint Romániában. A sör például nagyon drága, ezt mindeddig egyszer engedte meg magának, amióta átkelt a török határon.

Érték azonban kellemetlenségek is az udvarhelyi bringást: július 2-án Isztambul ázsiai részét hajóval kellett elhagynia, mert kerékpárral nem engedték fel a két kontinenst összekötő hidakra. Ráadásul aznap este alig talált táborhelyet, mert a tengerpart kiszemelt, a nagyvárostól körülbelül nyolcvan kilométerre lévő részén bandáztak a közeli település fiataljai, akik meglehetősen pimaszul viselkedtek vele. Egyikük figyelmeztette, ne hagyja éjszakai felügyelet nélkül biciklijét, mert könnyen lába kelhet – így BéBike szintén a sátorban éjszakázott aznap. Kobra elmondása szerint a száz kilométerenként változó domborzat és a nagyvárosok közelében sűrűsödő közúti forgalom is nehezítette az utazást: általában a legforróbb napszakban kellett hét-nyolc kilométer hosszú emelkedőkön karikáznia, egy darabon pedig muszáj volt taszítania járművét. Az ötsávos utakon a teherszállító autók rémítették meg, ezenkívül a több száz méter hosszú alagutakat is félelmetesnek találta: július 8-án kis híján balesetet is szenvedett két teherautó között.

Kobra csütörtök kora délután érkezett meg Trabzonba, ahol reményei szerint jövő hét elejéig sikerül megszereznie az iráni vízumot – ha pedig nem kap engedélyt, Örményország és Azerbajdzsán felé veszi útját. Barátai sokat segítettek neki abban, hogy idáig eljuthasson, s erőt merített mind az itthoniak, mind újdonsült török ismerősei szívélyességéből. Mint mondta, rengetegen biztatják szóban, elektronikus levélben és a közösségi oldalakon. Távozáskor a vendéglátók, az útközben megismert kíváncsiskodók szemében többször vélte felfedezni az ő szabadsága utáni vágyakozást. „A Caminón (az el caminói zarándoklaton – szerk. megj.) szokás kavicsot adni a zarándoknak, hogy vigye a kéréseket, álmokat végig ilyenformán az úton, és a végén dobja az óceánba. Ilyen láthatatlan kavicsokkal van tele a zsákom” – írta blogján az utazó, aki néhány éve végigjárta az említett zarándokutat. Az eddig megtett úton – a hullámvölgyön túl – testileg-lelkileg megerősödött a biciklis góbé, s ennek köszönhetően időről időre túlszárnyalja önmagát: naponta általában 100–120 kilométert karikázik, eddigi legjobb teljesítménye 156 kilométer volt. A Trabzonba való megérkezés előtt megtette 2500. kilométerét. Kobra útjáról hamarosan ismét tudósítunk.

szóljon hozzá!
Székelyhon napilap IV. évfolyam, 156. szám
Székelyhon napilap IV. évfolyam, 156. szám

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2018. augusztus 17., péntek

Traktor, autó, épület veszett oda a szentpáli tűzben

Homoródszentpálon és Székelyszentléleken is tűz tombolt csütörtök este. Gazdasági épületek, gépek, illetve rengeteg takarmány égett el. Mindkét helyen óriási anyagi károk keletkeztek.

Traktor, autó, épület veszett oda a szentpáli tűzben
2018. február 23., péntek

Kerékpárost ütöttek el Udvarhelyen

Elgázoltak egy biciklist pénteken este Székelyudvarhelyen a Bethlen Gábor utcában. Megsérült, kórházba kellett szállítani.

Kerékpárost ütöttek el Udvarhelyen
Kerékpárost ütöttek el Udvarhelyen
2018. február 23., péntek

Kerékpárost ütöttek el Udvarhelyen

2017. augusztus 28., hétfő

Utasok sérültek meg az udvarhelyi balesetben

Közúti baleset történt vasárnap este Székelyudvarhelyen. Öten megsérültek, közülük egy súlyosan.

Utasok sérültek meg az udvarhelyi balesetben
Utasok sérültek meg az udvarhelyi balesetben
2017. augusztus 28., hétfő

Utasok sérültek meg az udvarhelyi balesetben

2017. április 27., csütörtök

Három személy megsérült a farkaslaki balesetben

Teherautó és mikrobusz ütközött össze csütörtökön reggel Farkaslakán. Három személyt kórházba kellett szállítani.

Három személy megsérült a farkaslaki balesetben
Három személy megsérült a farkaslaki balesetben
2017. április 27., csütörtök

Három személy megsérült a farkaslaki balesetben

2017. március 11., szombat

Egy határidő van, és az május közepe

Az előző évek gyakorlatával ellentétben idén nem lesz lehetőség napi egyszázalékos késedelmi kamat fejében igényelni május 15-e után az egységes mezőgazdasági támogatásokat. Ez újabb ok lehet arra, hogy ne halogassák a kérelmek leadását az érintettek.

Egy határidő van, és az május közepe
Egy határidő van, és az május közepe
2017. március 11., szombat

Egy határidő van, és az május közepe

2017. március 10., péntek

Hargita megye: már csak a Madarasin lehet sízni

Hargita megyében csak a Madarasi Hargita pályáin lehet sízni, annak ellenére, hogy a megye magasabban fekvő vidékein ismét havazni kezdett – tudósít az Agerpres hírügynökség.

Hargita megye: már csak a Madarasin lehet sízni
2017. március 10., péntek

Évek óta nem volt ilyen jó szezon a sípályákon

Míg a Madarasi Hargitán, a megye legmagasabban fekvő síközpontjában még tart a szezon, a többi sípályán már vagy nincs hó, vagy zárásra készülnek. A környékbeli sípályák üzemeltetői elégedettek az idénnyel.

Évek óta nem volt ilyen jó szezon a sípályákon
2017. március 10., péntek

Országszerte eső, a hegyvidéken havazás lesz

Esőre, erős szélre, a hegyvidéki térségekben pedig havazásra vonatkozó figyelmeztetést bocsátott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM). A riasztás az ország egész területére érvényes, vasárnap 22 óráig.

Országszerte eső, a hegyvidéken havazás lesz
2017. március 10., péntek

Játszótereket építenének a helyben maradó pénzből Udvarhelyen

Mindenképp pozitív lépés lenne, ha a kormány jövőre megvalósítaná azt az elképzelést, miszerint a helyi és a megyei önkormányzatok teljes egészében felhasználhatnák a jövedelemadóból származó összeget – vélekednek Székelyudvarhelyen is.

Játszótereket építenének a helyben maradó pénzből Udvarhelyen
2017. március 10., péntek

Arányaiban kevesen szereznek jogosítványt Hargita megyében

Csökkenőben van a gépjárművezetői engedélyért sikeresen vizsgázók aránya Hargita megyében. A megye évek óta az utolsó helyezéseken végez az országos szintű összehasonlítások szerint a sikeresen vizsgázók számát tekintve.

Arányaiban kevesen szereznek jogosítványt Hargita megyében
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Studiul de Audienta si Trafic Internet (SATI): https://www.cxense.com/about-us/privacy-policy

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM