HIRDETÉS

Gomba a szék alján

Pál Gábor 2013. június 20., 18:39 utolsó módosítás: 2013. június 20., 19:39

Meglepődött egyik székelyudvarhelyi olvasónk, miután csütörtök délután lakásában felfordította alig mozgatott székét. A Tábor-negyedben élő Zoltán az ülőalkalmatosság alján egy gombát talált.

Fotó: Thomas Campean

 

Sem Zoltán, sem mi, sem pedig a gombaszakértő nem látott még ilyet. Egy fémvázas szék fából készült ülőrészén (amelyet műanyaggal vontak be) kinőtt egy többszáras gomba. Olvasónk megmutatta szomszédjának, ismerőseinek is ezt a nem mindennapi jelenséget. Több száron nőt ki a gomba az árnyékos fal mellé állított széken. Csak akkor vette észre Zoltán a különleges esetet, amikorra a gomba kifejlődött.

Sorbán Géza székelyudvarhelyi gombaszakértőtől véleményét kértük ki. Elmondta, még ilyet ő sem látott, illetve nem is hallott. Mutattak neki már pincében, bányában nőtt gombát, de olyat, ami magától egy tömbházlakásban feljődött ki, még nem.

Egy pihés laskagombáról van szó, ami ehető, viszont az is furcsa, hogy nyáron lett, hisz inkább tavasszal, kora ősszel szokott teremni. A 80 éves Sorbán Géza bácsi elmondta, hogy vidékünkön az erdők szélén lévő korai lombhullató fák tuskóiból szokott kinőni, de találkozott már olyan esettel is, hogy egy elszenesedett fában fejlődött ki. Inkább a hegyvidékeket szereti ez a fajta gomba, ahol hűvösebb az időjárás – tudtuk meg a szakértőtől.

Zoltán elmondta, hogy érdekes módon a széken sem párát, sem pedig vizet nem kapott, így nem érti, hogy miből táplálkozott a laskagomba. Ráadásul további három ugyanilyen széke van, amiket viszont mozgatott, és azokon nem nőtt ki ilyen növény. Még nem akarja leszedni a székéről, megvárja, míg teljesen kifejlődik. Egyelőre hét darab gomba nőt ki ugyanabból a szárból, és akár egy paprikást is lehetne készíteni belőle.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
16 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS