HIRDETÉS

Dokumentációs tárlat nyílt Márton Áron életéről Székelyudvarhelyen

Molnár Melinda 2016. március 07., 20:58 utolsó módosítás: 2016. március 07., 20:59

Időutazásra, elmélkedésre és továbbgondolásra késztet a hétfőn megnyitott Az igazság védelmében, a szeretet szolgálatában című, Márton Áron püspök életéről szóló dokumentációs tárlat, amelynek a székelyudvarhelyi Márton Áron Ifjúsági Ház szolgál helyszínéül.

Fotó: Mihály Csaba

A tárlat része a Márton Áron Emlékév rendezvénysorozatnak, amelyhez Hargita megye Tanácsa és alintézményei is csatlakoztak – mondta el Lőrincz Ildikó a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont igazgatója. A kiállítás a csíkszeredai Márton Áron Gimnázium és a Megyeháza Galéria után érkezett a nagy püspökről elnevezett ifjúsági házba. Életpéldájának hathatós üzenete, hogy a jogfosztottságot nem tűrve, megtörhetetlen volt. Ma is érvényesek írott gondolatai, amelyekből ízelítőt nyújt a kiállítás is. 

A tárlat korabeli fotókkal, újságcikkekkel és történeti leírásokkal állít emléket a Gyulafehérvári Egyházmegye főpásztorának, kora megkerülhetetlen történelmi személyiségének. Időrendben követi az ő munkásságát születésétől, diák- és szolgálati évein át a temetéséig – mutatta be a látnivalókat Fazakas Katalin, a forrásközpont munkatársa.

Mátyás Károly főesperes-plébános gondolatait Balla Imre segédlelkész tolmácsolta, majd áldást kért a kiállításra és a látogatókra.

A kiállítás kép- és dokumentumanyagait Lázár Csilla, a csíkszentdomokosi Márton Áron Múzeum igazgatója gyűjtötte és szerkesztette, a látványterv Boros Melinda grafikus érdeme. A vándorkiállítás számára Varga Gábor György budapesti fotográfus és grafikus dolgozta át az eredeti anyagot.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS