HIRDETÉS

Az RMDSZ is támogatná a címerek visszaállítását a Patkóban

Kovács Eszter 2015. március 19., 20:16

Valóban visszaállíthatják a székelyudvarhelyi Márton Áron tér patkó alakú kőfalának hajdan részét képező címereket: mint kiderült, a kezdeményezést a helyi önkormányzat RMDSZ-frakciója is támogatja, e célból már konkrét lépéseket is tettek. Az erre vonatkozó tanácsi határozattervezet is elkészült, az EMNP-frakció által összeállított dokumentumot már csak kézjegyükkel kell ellátniuk az együttműködésre hajlandó városatyáknak.

Fotó: Thomas Campean

Mint arról már beszámoltunk, udvarhelyi civilek fogalmazták meg határozott igényüket, hogy a Márton Áron tér tavalyelőtti felújításának részeként a patkó alakú kőfalra kerüljön vissza a város, Udvarhelyszék, a magyar és Erdély, valamint Pestszentlőrinc címere (a tér kiépítési költségeinek fele Pestszentlőrincről érkezett). A Civilek az Örökségért Mozgalom villámcsődületet is szervezett, a kezdeményezést széles körben támogatják az udvarhelyiek. Március 15-ei ünnepi beszédében Jakab Attila, az Erdélyi Magyar Néppárt helyi szervezetének elnöke ígéretet tett arra, hogy a Néppárt-frakció még márciusban kezdeményezni fogja a címerek visszahelyezését, továbbá arra kérte a jelenlévőket, illetve a városatyákat, hogy támogassák a polgármesteri hivatalhoz benyújtandó határozattervezetüket.

Az ügy kapcsán Jakab Áron Csaba, az RMDSZ-frakció vezetője blogján válaszolt kollégájának, mondván: frakciója még tavaly levélben fordult a polgármesteri hivatalhoz, és felkérte a Patkó-beli címerek visszaállítására, majd tárgyalások is folytak egy szobrászművésszel ennek megvalósíthatósága érdekében (lehetőségek, tervek, árajánlatok, anyagbeszerzés stb). „A frakció csak kezdeményezte a tárgyalásokat, így például a költségekről nem tudunk beszámolni, hisz a továbbiakban a polgármesteri hivatal illetékesei tárgyaltak az ügyben” – mondta el portálunknak a frakcióvezető. Jakab Áron Csaba hozzátette, amennyiben a néppártiak összeállítják a tanácsi határozattervezetet, a tizenegy fős RMDSZ-frakció kilenc tagja biztosan támogatja azt.

Mint kiderült, a címerek visszahelyezését célzó határozattervezet el is készült, ezt a néppárti városatyák már ellátták kézjegyükkel, a kezdeményezők a napokban be is nyújtják a polgármesteri hivatalhoz, előbb azonban felkeresik az összes önkormányzati képviselőt, hogy ők is aláírásukkal támogassák az ügyet. A dokumentum benyújtását követően elméletileg már a márciusi önkormányzati ülés napirendjére is felkerülhetne a tervezet.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
6 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS