HIRDETÉS

Akár utcára is vonulnának a Pedáért

Veres Réka 2016. december 21., 13:01

Félnek a Benedek Elek Pedagógiai Líceum megszűnésétől a tanintézetben tanuló gyerekek szülei, ezért aláírásgyűjtésbe kezdtek, és akár utcára is vonulnának, ha megvalósulna az intézkedés. A pánik a tanintézetben tartott hétfői gyűlés után tört ki, amelyen szó esett arról, hogy megszüntetnék az iskola természettudományok osztályát. A tanintézmény vezetősége egyelőre semmilyen hivatalos megerősítést nem kapott az iskola esetleges bezárásáról, a városvezetőség szerint viszont szó sincs a pedagógiai szakoktatás megszüntetéséről.

Az iskola vezetőtanácsát, a szülői bizottságot, a városvezetőség képviselőit – többek között Orbán Árpád alpolgármestert – is meghívták a Benedek Elek Pedagógiai Líceumban hétfőn megtartott munkaülésre, amelyen az elhangzottak alapján többen úgy értelmezték, hogy a városvezetés az intézmény bezárását kezdeményezi. A szülők körében pánik tört ki, miután futótűzként terjedt el a hír, hogy bezárhatják a városközponti iskolát, ahol jelenleg 474 diák tanul.

„Az alpolgármester elmondta, a városházának az a meglátása, hogy túl sok az elméleti osztály a városban, miközben egyre kevesebb a gyermek, ez pedig abban mutatkozik meg, hogy szakoktatásra egyre kevesebben jelentkeznek. Mivel gyerekhiánytól szenved a szakoktatás, azt szeretnék, ha megszűnne egy elméleti osztály, hiszen így többen mennének szakiskolába” – mondta el az egyik szülő, aki jelen volt a hétfői gyűlésen, amelyen tanárok és szülők – összesen mintegy hatvanan – vettek részt. A szülő szerint azt tervezik, hogy az oktatási stratégiába, amit a hivatalnak legkésőbb január 9-éig kell továbbítania a megyei tanfelügyelőséghez, belefoglalják a Benedek Elek Pedagógiai Líceum természettudományok osztályának megszüntetését.

„Miért pont a Benedek Elek Pedagógiai Líceumban – ahol csak két osztály van egy évfolyamon – szüntetnének meg egy elméleti osztályt, ezzel egyben az intézmény létét és működését is veszélybe sodorva?” – tette fel a kérdést a szülő, aki szerint az is szóba került, hogy a Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégiummal vagy a Palló Imre Zene- és Képzőművészeti Szakközépiskolával vonnák össze az iskolát. Mint elmondta, a szülők felháborítónak találják, hogy az öt hasonló udvarhelyi osztály közül a legjobb tanulmányi eredményekkel rendelkezőt szüntetnék meg. Semmilyen felméréssel nem támasztották alá a döntést, a hivatal részéről az egyetlen magyarázat az volt, hogy az igazgatói versenyvizsgán nem volt jelentkező – magyarázta az apa, hozzáfűzve, hogy a szülők körében felmerült egy városközponti tiltakozás lehetősége is abban az esetben, ha megvalósulna az intézkedés. Ő elszomorítónak találja, hogy egy magyar városban egy magyar tanintézmény sorsát mindenféle nyomós ok nélkül veszélybe sodorják. A szülők közül többen azt is találgatták, hogy politikai okok állhatnak-e a terv hátterében, de az is felmerült bennük, hogy valaki szemet vetett az intézmény épületére. Az is elgondolkodtatta őket, hogy a beszélgetést nem a városháza, hanem az iskola vezetősége kezdeményezte.

A híreszteléssel kapcsolatosan megkerestük Bálint Mihály igazgatót, ő egyelőre csak annyit kívánt elmondani, hogy a munkaülést ő hívta össze, és jelen voltak a pedagógusok, szülők és a városháza képviselői is. „A városvezetés jelen pillanatban nem tud egy elfogadható érvet mondani, ami mentén ők ezt meg tudják valósítani” – fogalmazott az osztálymegszüntetéssel kapcsolatban Bálint Mihály, aki politikai okokat sejt a döntés mögött. „Lejárt már az az idő, amikor egy tollvonással el lehetett dönteni egy-egy iskola sorsát” – fűzte hozzá.

„Mi nem akarjuk bezárni, mi csak annyit mondtunk el, hogy vannak alternatívák” – tiltakozott megkeresésünkre Orbán Árpád, Székelyudvarhely alpolgármestere, aki szerint csupán a 2017–2018-as tanévre vonatkozó oktatási stratégiáról tartottak kerekasztal-beszélgetéseket november óta, amelyekkel hatékonyabbá tennék az elméleti és a szakoktatást a város és a gyerekek érdekében. „A gyereklétszám csak csökkent, és mindig a szakoktatáson csattant az ostor. Mi szeretnénk erősíteni a szakoktatást, hogy ott is javuljon a helyzet” – mondta, ám az ezzel kapcsolatos alternatívákat nem kívánta ismertetni. Szerinte a hétfőn tartott gyűlés „hangulatkeltés” volt az igazgató részéről, ami „nem volt korrekt”, és Bálint Mihály félretájékoztat.

Petíciót indítottak

Az iskola megmentéséért már aláírásgyűjtést kezdeményeztek. A Benedek Elek Líceum Székelyudvarhely fejléccel nyomtatott íveken a következő szöveg olvasható: „Tisztelt Hölgyeim/Uraim! A székelyudvarhelyi városvezetés egy új oktatási stratégia kidolgozását tűzte ki célul megválasztása utáni első látványos megvalósításként. Sajnos, mint sok mindent Udvarhelyen, ezt is valakinek/valakiknek az érdekében óhajtják födél alá hozni, de semmiképpen nem a tanulók érdekében. Ugyanúgy, mint ezelőtt tíz évvel, most is a református kollégiumhoz akarnak csatolni, vagy le akarnak mondani a természettudományok osztályról azért, hogy így talán-talán a Bányai Szaklíceum is meg tudja valósítani a beiskolázási tervét. Mintha azok a diákok, akik hozzánk akartak volna jönni, s nem lévén osztály, mind a Bányaiba fognak iratkozni 8. osztály után. Az iskola független megmaradását Ön is támogathatja aláírásával, amit az intézmény munkaközössége és vezetősége előre is nagyon szépen megköszön.”

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
31 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS