HIRDETÉS

A Peda-hisztéria hátteréről

Veres Réka 2016. december 22., 12:02

Csak lehetőségként merült fel a Benedek Elek Pedagógiai Líceum jogi státuszának megszüntetése, amikor Székelyudvarhely oktatási hálózatának átszervezéséről beszéltek a város iskolaigazgatói – mondta el szerdán az udvarhelyi önkormányzat oktatási szakbizottságának elnöke. Az alternatívától továbbra is tartanak az iskolában tanuló gyerekek szülei és a tanárok is, ám a tanfelügyelőség és az oktatási szakbizottság elnöke szerint is fölösleges a pánik, nincs ok aggodalomra.

„Nem a Benedek Elek Pedagógiai Líceum bezárásáról van szó, hanem arról, hogy megszűnne a jogi személyisége. Ez csak az egyik alternatíva, amiben gondolkodik a székelyudvarhelyi önkormányzat az oktatási hálózat 2017–2018-as újjászervezése apropóján” – mondta el megkeresésünkre Görbe Péter, Hargita megye főtanfelügyelője. Hozzátette, az udvarhelyi önkormányzatnak legkésőbb január 9-éig kell elküldenie a város oktatási hálózatára vonatkozó tervet, amit aztán a tanfelügyelőség vezetőtanácsa elemez, majd jóváhagy, vagy módosításokat javasol. Hangsúlyozta, a tervezet megvitatására szervezett kerekasztal-beszélgetések egyikén merült fel a pedagógiai líceum jogi személyisgének megszüntetése és egy másik intézménnyel való összevonása. Görbe szerint az évek során már többször felmerült, hogy Székelyudvarhelyen túl sok önálló jogi személyiséggel rendelkező tanintézet van, de eddig minden évben került olyan megoldás, hogy megmaradjanak.

„Nem annyira az osztályok számáról, mint inkább a szervezeti struktúrákról van szó. Emellett az is gond, hogy az utóbbi évtizedben több mint 35 százalékkal csökkent a gyereklétszám, de az intézmények száma maradt, és mind ugyanannyi osztályt indít, ami nem biztos, hogy a minőséget segíti elő” – mondta. Szerinte az önállóság megszüntetése nem egyenlő a tanítóképzés megszüntetésével, hanem azt jelenti, hogy nem lesz igazgatója, pecsétje és saját könyvelése az iskolának, illetve az érettségi oklevélen is annak az intézménynek a neve fog szerepelni, amellyel összevonják. Elmondta, hogy az udvarhelyi önkormányzat elkérte a beiratkozási adatokat, és úgy érzi, jó szándékuk van a módosítással.

Görbe magyarázata szerint ha kevesebb elméleti osztály van és több szakiskolai osztály, akkor többen fognak jelentkezni szakoktatásra.

A polgármesteri hivatal kezdeményezésére szeptemberben tartottak egy kerekasztal-beszélgetést az oktatási hálózatról, amelyen részt vett a város iskolaigazgatóinak többsége. „A jelenlevők mind egyetértettek abban, hogy Székelyudvarhelyen az oktatási rendszer összetétele már nem a legmegfelelőbb, változtatni kellene rajta. Ez az igény nem a polgármesteri hivatal részéről hangzott el először, hanem a részt vevő iskolaigazgatók jelentették ki, hogy jó lenne, ha az oktatás elmozdulna jó irányba. Elhangzott, hogy túl sok az elméleti oktatás, és kevés hangsúlyt fektetnek a szakoktatásra. Ezzel én is egyetértek” – mondta el a hivatal oktatási szakbizottságának elnöke, aki többször is hangsúlyozta, hogy a pedagógiai líceum jogi státuszának megszüntetése csak egy lehetőség, de a hivatal nem ragaszkodik hozzá. Azt is elmondta, együtt és külön-külön is meghallgatták az igazgatókat és ötleteiket, több alternatíva is született a szakmai oktatás erősítésére. Hangsúlyozta, hogy nem született döntés, még várják a javaslatokat, ezért értetlenül áll a „hisztériás helyzet” előtt, úgy érzi, hogy „majdnem valamilyen forradalom” robbant ki Székelyudvarhelyen, ami szerinte nem fogja megoldani a város oktatási problémáit.

„Célunk valamilyen szinten csökkenteni az elméleti oktatást, és ezzel egyenes arányban növelni a szakoktatást, erre várjuk az igazgatók javaslatait” – fogalmazott Lőrincz Edit. Az udvarhelyen működő középiskolai osztályok közel ötven százaléka elméleti, szerinte azonban nem valószínű, hogy Székelyudvarhelynek szüksége van ennyi elméleti osztályra. Arról is érdeklődtünk, hogy készítettek-e felmérést az osztályok eredményességéről: Lőrincz szerint ez most van folyamatban, de úgy véli, nem biztos, hogy a tanulmányi eredmények alapján kell ezt eldönteni.

Megfoghatatlan dolgok, inkább szándéknyilatkozatok hangzottak el a hétfői gyűlésen, nem lehetett eldönteni, mi a végső cél, így a szülők és pedagógusok is értelemszerűen nemtetszésüket fejezték ki. „Mindenki úgy érezte, nem volna jó az iskola jelenlegi szerkezetéhez hozzányúlni” – mondta Novák Károly, a Benedek Elek Pedagógiai Líceum történelemtanára. Szerinte érthetetlen, hogy miért pont az ő intézményükkel kezdenék az átalakítást, hiszen a javaslatot nem támasztották alá tanulmányokkal. „Az aláírásgyűjtés célja bizonyítani, hogy nem csak mi vagyunk ezen a véleményen” – mondta a pedagógusok és szülők által indított aláírásgyűjtés céljáról. A petíciót már az interneten is alá lehet írni, a közösségi oldalakon is aktívan tiltakoznak a lehetséges átszervezés ellen az iskola jelenlegi és volt diákjai, tanárok és szülők egyaránt.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
30 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS