HIRDETÉS

Túlkezelték a cseresznyét növényvédő szerrel, megnéztük, hogy itt kapható-e

Simon Virág 2018. május 15., 17:30 utolsó módosítás: 2018. május 15., 17:31
HIRDETÉS

Úgy tűnik, csak a bukaresti piacokra jutott abból a törökországi cseresznyéből, amelyben a megengedettnél nagyobb mennyiségű növényvédő szert mutattak ki. Maros megyében – a szakemberek tudomása szerint – Görögországból származó cseresznyét árulnak, amelynek kilogrammja húsz lej alá csökkent.

Maros megyébe nem jutott a növényvédő szerrel túlkezelt cseresznyéből. Archív Fotó: Boda L. Gergely

Az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság több ellenőrzést végzett a fővárosi lerakatokban és piacokon, megvizsgálva a Törökországból származó cseresznyéket. A laboratóriumi vizsgálatok során kiderült, hogy az ellenőrzött cseresznyékben a megengedettnél 50 százalékkal nagyobb mennyiségben voltak jelen az emberi egészségre káros növényvédő szerek.

A Törökországból származó 1,3 tonnányi cseresznye csupán 40 százalékát tudták összeszedni és megsemmisíteni.

Egyébként az élelmiszer-biztonsági hatóság szakemberei általában a vámhivatalokban ellenőrzik az országba érkező gyümölcsöket és zöldségeket, megvizsgálják a ládákon, illetve a kísérőlevelekben feltüntetett adatokat, és szúrópróbaszerűen mintát vesznek a terményekből. Idén áprilisig 4600 import gyümölcs- és zöldségszállítmányt ellenőriztek, és 540 esetben vizsgálták meg laboratóriumban is, hogy mennyi a terményekben a rovarölő szer. Tizenhat esetben találtak a megengedettnél több növényvédő szert cukkiniben, gránátalmában, uborkában, paprikában és paradicsomban. Áprilisban közel húszezer kilogrammnyi, Törökországból származó cukkinit semmisítettek meg, mert a megengedettnél több növényvédő szert tartalmazott.

HIRDETÉS

A Maros Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság igazgatója, Kincses Sándor a Marosvásárhelyi Rádiónak elmondta, hogy a megyébe nem jutott a „túlkezelt” cseresznyéből, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy

a növényvédő szerrel fertőzött cseresznye kis mennyiségű fogyasztása nem okoz egészségügyi problémákat.

Az igazgató szerint Maros megyében az elmúlt években nem voltak gond a piacra és üzletekbe került külföldi, illetve belföldi cseresznyével. Kincses Sándor azt javasolta, hogy

cseresznyét – de más gyümölcsöt is – akkor fogyasszunk, amikor a környezetünkben érik, hiszen a helyi vagy környékbeli gyümölcsök frissebbek, és nincsenek olyan sok szerrel kezelve.

A marosvásárhelyi piacokon jelenleg a szakemberek és az árusok szerint is Görögországból hozott cseresznye kapható. A friss ropogós magyardécseire még legalább tíz napot kell várni, az általunk megkérdezett árus szerint idén nagyon jó termés ígérkezik. Az import cseresznye kilója a marosvásárhelyi Cuza Voda utcai nagypiacon 20 lej körül mozog, szemnek kívánatosak, de nem kóstoltuk.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS