Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Tovább fokozódott Romániában a magyarellenesség

Bíró Blanka 2020. február 06., 18:01 utolsó módosítás: 2020. február 06., 18:27

Növekedett a magyarellenesség intenzitása Romániában tavaly – állapította meg az elmúlt évet értékelő csütörtöki sajtótájékoztatóján Benkő Erika, a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat igazgatója. Rámutatott, a múlt évben sokkal több ügyben léptek fel a magyar közösséget diszkrimináló esetek, jogfosztások és etnikai támadások kapcsán.

Tovább fokozódott Romániában a magyarellenesség
galéria
Az úzvölgyi események kapcsán több fronton is fellépett a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat Fotó: Pinti Attila

Növekedett a magyarellenesség intenzitása, például az úzvölgyi provokációhoz hasonló nem volt az elmúlt években. Benkő Erika arra is kitért, hogy a magyarellenességet általában a politikai érdek határozza meg, amikor egy politikai alakulat ellenzékbe kerül, gyakrabban előveszi a „magyar kártyát”, hasonlóképpen a központi televíziók is egy időre visszafogják magukat, ha „fájdalmas bírságokat” kapnak, de aztán ha úgy érzik, az nagy nézettséget hozhat, újra előveszik a magyarellenes retorikát.

Az elmúlt évet értékelve a szolgálat igazgatója elmondta,

a feljelentéseik alapján 150 ezer lejes és további 83 ezer eurós bírságot róttak ki a különböző hatóságok, a büntetések értéke egy évvel korábban összesen 127 ezer lej volt.

A jogvédelmi szolgálat munkatársai nemzetközi szinten egyeztetnek, szakmai anyagokat mutatnak be, hogy megismertessék a romániai jogsértéseket. Tavaly 14 angol nyelvű hírlevelet küldtek ki. Az úzvölgyi események kapcsán több fronton is felléptek: a bíróságon, a közigazgatási bíróságon és az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) is tettek feljelentést.

HIRDETÉS

A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat tavaly 12 feljelentést tett az Országos Audiovizuális Tanácshoz (CNA), ebből 9 lezárult, 3 még folyamatban van. A bírságok nyomán Radu Banciu televíziós műsorvezető egy időre visszavonult a képernyőről, visszatérése után sem tárgyalta a magyarokról szóló témákat. Az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz (CNCD) 22 alkalommal tettek feljelentést, ebből húsz még kivizsgálás alatt van, a két lezárult ügyben összesen 25 ezer lej bírságot rótt ki a testület. A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA), az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA), a Labdarúgás a Rasszizmus ellen Európában (FARE) hálózathoz is tettek panaszt. Az UEFA 83 ezer euró bírságot szabott ki a Román Labdarúgó-szövetségre (FRF), és elrendelt egy zárt kapus mérkőzést is. 

A szolgálat számos ügyészségi feljelentést tett a magyar településjelző táblák lefestése miatt, többek között a Kovászna megye, Máramarossziget és Nagyvárad esetében is. 

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
2 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS