Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

A köd és a rövid nappalok „átka”: nem működnek megfelelően a körforgalomban lévő lámpák

Barabás Hajnal 2019. január 11., 09:16
HIRDETÉS

Elegendő napfény hiányában nem töltődnek fel a napelemes utcalámpák akkumulátorai a Román Autófelügyelet (RAR) csíkszeredai székhelyéhez közeli körforgalomnál, az E578-as európai úton. Emiatt esténként, vagy sűrű ködben balesetveszélyes az érintett útszakasz.

Nappal látható, este nem: balesetveszélyes a város északi kijáratánál lévő körforgalom Fotó: Gábos Albin

Több autóvezető nehezményezte, hogy esténként nem működnek a napelemes lámpák a csíkszeredai északi elkerülőút, valamint az az E578-as európai út találkozásánál tavaly ősszel kialakított körforgalomnál. Balesetveszélyesnek ítélték meg, hogy este nem látható megfelelő távolságról a Román Autófelügyelet (RAR) székhelyéhez közeli körforgalom.

HIRDETÉS

Az illetékeseket kérdeztük arról, hogy mi ennek az oka, hiszen tavaly szeptemberben adták át a körforgalmat, ahová – villanyhálózat hiányában – 20 napelemmel működő utcalámpát szereltek fel.

Csak 80 százalékos töltöttségnél kapcsolnak be

Lakatos László, a városi közvilágításért felelős Electric-Inst Kft. igazgatója megkeresésünkre elmondta, a körforgalomnál lévő világítási rendszert ők szerelték fel, a kivitelezésért felelnek, a tervekért nem. Mint magyarázta,

a napelemes lámpák akkumulátorai, ha nem süt a nap vagy nincs elég ideig világosság, akkor napközben nem tudnak legalább 80 százalékos töltöttségi szintre feltöltődni, így nem is kapcsolnak be.

„Az akkumulátorokban van egy vezérlő, amely a »mélymerüléstől« védi azokat, hogy ne merüljenek 50 százalékos töltöttségi szint alá, mert ellenkező esetben az élettartamuk lecsökken, hamarabb tönkremennek” – magyarázta. Hozzátette, az akkumulátorokra általában 6-7 év jótállást adnak, ez mintegy 3000 töltési-merítési ciklust jelent. Azonban, ha nem használjuk megfelelően az akkumulátorokat, nem töltődnek fel, illetve nem merülnek 60 százalékos töltöttségi szintig, akkor jelentősen lecsökkenhet az élettartamuk, és ugyanez történik, ha ki vannak téve a hideg időjárásnak is.

Fotó: Gábos Albin

Ez a rendszer tökéletesen tud működni nyáron, azonban télen kevésbé hatékony, mivel hosszak az éjszakák és rövidek a nappalok, amikor fel tudnának töltődni az akkumulátorok

– magyarázta a szakember.

Csökken a teljesítmény

Lázár Péter, a csíkszeredai városháza városgazdálkodási osztályának vezetője elmondta, tudnak a problémáról, amelynek oka, hogy a körfogalomnál lévő napelemek teljesítménye csökken a ködös, havazásos időjárásban, és az akkumulátorok ilyenkor hosszabb idő alatt töltődnek fel. Amíg nem érik el a megfelelő töltöttségi szintet, nem kapcsolnak be.

A közvilágítás a jelzett körforgalomban engedélyezett tervek szerint készült. Sajnos a járművezetők nem tartják be mindig a közlekedési szabályokat, hiszen a körforgalom előtt 250, illetve 500 méterrel 30 km óránkénti sebességre kötelező jelzőtáblák vannak kihelyezve minden irányból, ennek ellenére mégis több baleset is történt ott

– osztotta meg.

Fotó: Pinti Attila

Jelenleg a 20 napelemes lámpaoszlopból csak 19 áll, mivel tavaly novemberben egy járművezető nekicsapódott egynek.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
4 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS