Tehetetlenek a hatóságok az illegális virágárusokkal szemben

Tehetetlenek a hatóságok az illegális virágárusokkal szemben

Utcasarkon, engedély nélkül árusítják a virágokat Csíkszereda több pontján

Fotó: Borbély Fanni

Kempingasztalokon, kartondobozokon kínálják eladásra virágaikat a forgalmasabb csíkszeredai közterületeken a román vidékekről érkező virágárusok. Mivel ez tisztességtelen konkurenciát jelent, a virágüzletek vezetői több alkalommal jelezték a hatóságoknak a törvénytelen jelenséget. A várt eredmény elmaradt.

Barabás Hajnal

2024. március 27., 11:012024. március 27., 11:01

Tulipánokat, nárciszokat, hóvirágokat, barkát, gerberákat, rózsákat és más tavaszi és idényvirágokat kínálnak eladásra hatósági engedélyek nélkül Csíkszereda forgalmasabb közterületein a mozgóárusok utcasarki „standjainál”.

A jelenség korántsem új keletű, évek óta ez zajlik –

egy éve azonban látványosan megnőtt az árusok száma.

Csibi Attila, az egyik csíkszeredai viráglerakat vezetője a jelenség kapcsán arról beszélt a Székelyhonnak, hogy

március az az időszak, amikor a virágüzletek a téli gyengébb értékesítést egyensúlyozni tudják, viszont amiatt, hogy a városban tizenöt helyen is illegálisan árulják egyesek a tavaszi virágot, nagy veszteség éri a virágüzleteket.

Ilyenkor ugyanis a más megyéből érkező árusok az ideiglenes standjaiknál akár tízezer szál tulipánt is eladnak, ráadásul mindezt törvénytelenül. „Évről évre egyre több virágot hoznak, és egyre több ilyen illegális virágárus van” – jegyezte meg. Tőle tudjuk, hogy

évek óta jelzik ezt a problémát a hatóságoknak, többek között a városházán is, de egyelőre eredménytelenül.

Eleinte arra kérték őket, legyenek türelemmel, hogy alakuljon meg a helyi rendőrség, amely majd fel tud lépni a jelenség ellen. Később aztán azt a választ kapták tőlük, hogy

a bírságoláson kívül nem tudnak mást tenni, mert nincs lehetőségük elkobozni az árut, ezért felmerült, hogy törvénymódosításra volna szükség.

Galéria

Fotó: Borbély Fanni

Nem képesek kezelni a problémát?

„A lényeg az, hogy a problémát nem képesek kezelni, holott nem láttam más városokban ilyen szintű problémát.

Idézet
Nem tudom, hogy milyen okból választják ezek az árusok Csíkszeredát, valószínűleg azért, mert itt lehet értékesíteni a virágokat törvénytelenül az utcán”

– osztotta meg saját hipotézisét Csibi Attila. Hozzátette, hogy nem azokról a helyi termelőkről van szó, akik néha bejönnek a városba néhány csokrot eladni, mert esetükbe elfogadták, hogy nekik is meg kell élni valamiből. Itt a más megyékben érkezőkről van szó – hangsúlyozta. Mint kifejtette, látta, hogy egy jászvásári rendszámú furgonban hozták a sok tavaszi virágot a városba.

Idézet
Megveszik a virágot szálanként például két lejért, és eladják hat lejért, nem csomagolják, nem készítenek csokrokat, és gyorsan túladnak rajta”

– jegyezte meg.

Szerinte a városvezetésnek kellene tennie valamit a jelenség visszaszorításáért, mert az egész virágkereskedelmet érinti ez Csíkszeredában. A virágüzletek egész évben nyitva tartanak, alkalmazottakat fizetnek, adóznak, üzlethelyiséget bérelnek – sorolta.

Idézet
Ezek a jövevények gyakorlatilag március 8-án leveszik a fölét a virágárusításnak, nem korrekt módon, és azzal továbbállnak. Ha nem teszünk semmit most sem, akkor jövő márciusban ugyanez lesz”

– vetítette előre.

Súlyos probléma

A hargitai megyeszékhely tizenhat virágüzletének nevében egy másik kereskedő szintén elmondta, hogy a hatóságoknak jelentették az illegális kereskedést Csíkszereda közterületein, ezt korábban megosztották a Facebookon is, hogy nyilvánosan is kifejezzék felháborodásukat a hatóságok tehetetlensége miatt.

„Tulajdonképpen nem tudom, hogy tehetetlenség vagy nem megfelelő hozzáállás ez a részükről.

Idézet
Az a leginkább felháborító, hogy mi adózunk, alkalmazottakat, közköltséget fizetünk, helyiségeket bérelünk, tehát rengeteg költségünk van. Mindeközben egyre több az utcai illegális árus, és az a szomorú, hogy a hatóságok nem csinálnak semmit”

– panaszolta. Hozzátette, hogy az utcai árusok kempingasztalokat, kisszékeket, kartondobozokat hoznak, kirakodnak, most már gerberát és rózsát is árulnak a tavaszi virágok mellett, és a nap végén a szemetet otthagyják maguk után.

Gyakran látni őket a csíkszeredai Piac utcában, a Kossuth Lajos utcában, a Testvériség sugárúton, a forgalmas helyeken. Mint említette:

a városházán azzal védekeztek, hogy eltörölték a 1992-ből származó 12-es számú törvényt, amely lehetővé tette volna, hogy elkobozzák az illegális kereskedelem tárgyát képező árut.

„Ha a városvezetés vagy bármelyik hatóság nem védi meg a javainkat, a vállalkozásainkat, a családjainkat, akkor elég súlyos problémáról van szó, úgy gondolom” – fogalmazott.

Galéria

Fotó: Borbély Fanni

Bírságolnak, de ennyi

Bors Béla, Csíkszereda alpolgármestere az ügy kapcsán megkeresésünkre kiemelte, hogy a virágárusok felháborodását teljesen jogosnak tartják.

Idézet
Az utcasarkokon felbukkanó, pillanatok alatt ki-bepakoló mozgóárusok teljesen törvénytelenül járnak el: egyrészt kereskedelmi engedély nélkül árusítanak, másrészt a közterület-foglalásért sem fizetnek illetéket, megkerülve azokat a lépéseket, amelyeket a tisztességesen eljáró helyi vállalkozók megtesznek”

– magyarázta. Hozzátette, hogy a Csíkszeredai Helyi Rendőrség február végétől folyamatosan ellenőrzi ezeket az árusokat.

„A szankciókról egyrészt a 2000/99-es számú kormányrendelet, másrészt a 2018/295-ös számú helyi önkormányzati határozat rendelkezik.

A Csíkszeredai Városháza által kibocsátott kereskedelmi engedély nélkül árusító magánszemélyek 200–2500 lejjel bírságolhatók, míg az illegális közterület-foglalásért 200–500 lejes bírsággal sújthatók.

A helyi rendőrök a napokban is állítottak ki szabálysértési jegyzőkönyveket, de látszólag a pénzbírság nem rettenti el őket. A kiállított jegyzőkönyveket a helyi rendőrség elküldi a lakcímük szerinti polgármesteri hivatalhoz, a bírságok behajtásáról azonban nincsenek információink” – közölte.

Azt az alpolgármester is megjegyezte, hogy

mivel az 1990/12-es számú törvénynek az illegálisan árusított javak elkobzásáról szóló rendelkezéseit egy törvénymódosítással hatályon kívül helyezték, a legfontosabb eszközt vették ki a hatóságok kezéből.

„A helyi rendőrség ennél többet nem tehet, de a lakosság igen: válasszák inkább a helyi vállalkozásokat” – jegyezte meg.

Galéria

Fotó: Borbély Fanni

A helyi rendőrség is erre buzdított egyik Facebook-bejegyzésében a téma kapcsán. Mint írták,

több esetben is pénzbírságot szabtak ki, ugyanakkor javasolták, hogy a lakók ne támogassák az illegális utcai kereskedelmet.

„Helyette inkább vásároljanak olyan termelőktől, kereskedőktől, gazdasági szereplőktől, akik engedéllyel és a termékük származását igazoló dokumentumokkal is rendelkeznek, továbbá a törvényben megfogalmazott előírásoknak megfelelően árulják, tárolják és eladásra kínálják termékeiket” – fogalmaztak.

Maria Plumbu, a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője megkeresésünkre ugyancsak arról beszélt, hogy

mivel hatályon kívül helyezték az említett 12-es számú törvényt, az illegális utcai kereskedelem ellenőrzése, bírságolása a helyi polgármesteri hivatalok hatásköre, akik az önkormányzati határozatukban foglaltak szerint intézkedhetnek.

Galéria

Fotó: Borbély Fanni

Megkérdeztük a pénzügyi igazgatóságot is

A jelenlegi szabályozás szerint pénzbírságon kívül a helyi polgármesteri hivatal nem tehet mást az illegális utcai kereskedés ellen. Ezért Dimén Hunor Dénest, a Hargita megyei adóhatóság (ANAF) vezetőjét is megkerestük, aki elmondta, hogy a 2023-ból származó 296-os számú törvény fogalmaz meg intézkedéseket a témában. Tőle tudjuk, hogy

az utcai árusok ellenőrzése, azaz az adócsalások elleni „harc” a szebeni adócsalás elleni igazgatóságnak hatásköre (Direcția Regională Antifraudă Fiscală 7 Sibiu), amelyhez Hargita megye is tartozik.

Felhívtuk az igazgatóságot, hogy megkérdezzük, idén mennyi ellenőrzést végeztek az utcai árusok körében, és szabtak-e ki bírságokat, azonban ők az országos adóhatósághoz irányítottak, hogy ott tegyük fel kérdéseinket, ám cikkünk megjelenéséig nem kaptunk válaszokat tőlük.

Az említett, tavaly megjelent 296-os számú jogszabály szerint egyébként az országos adóhatóság (ANAF), a vámhatóság és a fogyasztóvédelmi hatóság felhatalmazottjai megbírságolhatják a törvénytelenül kereskedőket, és kiegészítő büntetésként akár el is kobozhatják az árut.

6 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 27., szombat

Városnéző séta Soós Zoltán polgármesterrel

A Marosvásárhelyen megszervezett Tematikus séták rendvénysorozat keretében most vasárnap a szecessziós épületeket ismerhetik meg az érdeklődők, akiknek a város polgármestere mesél.

Városnéző séta Soós Zoltán polgármesterrel
2024. április 27., szombat

Helikoptert kértek a szombat délutáni baleset helyszínére

Egy személy a megrongálódott autóba szorult szombaton délután Nagykenden. A helyszínre mentőhelikoptert is riasztottak.

Helikoptert kértek a szombat délutáni baleset helyszínére
2024. április 27., szombat

Maros megyeiek eredményei a vallási tantárgyversenyeken

Jó eredményeket értek el a Maros megyei diákok a Kézdivásárhelyen megszervezett katolikus hittanolimpián, valamint a református, evangélikus és unitárius vallásolimpián is, amelynek Marosvásárhely adott helyet.

Maros megyeiek eredményei a vallási tantárgyversenyeken
2024. április 27., szombat

Váratlan fordulat Kézdivásárhelyen: az EMSZ a románpárt-szövetséggel összefüggésbe hozható független jelölt mögé állt

Az Erdélyi Magyar Szövetség kézdivásárhelyi szervezete három héttel korábban jelentette be, hogy Szőts Emilt indítja polgármesterjelöltként. Szombatra meggondolták magukat, és a függetlenként induló Imre Csaba mögé sorakoztak fel.

Váratlan fordulat Kézdivásárhelyen: az EMSZ a románpárt-szövetséggel összefüggésbe hozható független jelölt mögé állt
2024. április 27., szombat

Piros-fehér-zöld szalagos búzaszentelés a Mezőség szívében

Első alkalommal szervezett búzaszentelést a Pro Agricultura Egyesület a mezőségi Buzában, amely 2022-től csatlakozott a Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem elnevezésű programhoz.

Piros-fehér-zöld szalagos búzaszentelés a Mezőség szívében
2024. április 27., szombat

Mától érkezhet a nyugdíjasok járandósága

A Román Posta megkezdte a májusi nyugdíjak kiosztását – közölte szombaton az intézmény.

Mától érkezhet a nyugdíjasok járandósága
2024. április 27., szombat

A főszakács vallja, az ízeken mindig dolgozni kell

A helyi termelőkre és a szezonalitásra esküszik Csapó Sándor főszakács, aki hat éve dolgozik a marosvásárhelyi Petry Bistro Grill and Wine étteremben. Vallja, mindenből lehet tanulni, még a balul elsült íztársításokból is.

A főszakács vallja, az ízeken mindig dolgozni kell
2024. április 27., szombat

Mit tehetünk a mérgező kígyómarások elkerüléséért, illetve akkor, ha mégis megtörtént a baj?

Nem történt ugyan halálos kimenetelű kígyómarás az elmúlt néhány évtizedben Hargita megyében, de volt súlyosabbnak mondható eset. Éppen ezért érdemes tudni, hogy miként kerülhetjük el a vidékre jellemző mérgeskígyók, azaz a viperák marását.

Mit tehetünk a mérgező kígyómarások elkerüléséért, illetve akkor, ha mégis megtörtént a baj?
2024. április 27., szombat

Zsögödben kezdődött, a csíkszeredai kórház közelében folytatódott a medvejárás

Medve az egyik üzemanyagtöltő-állomás közelében, majd medve a Dr. Dénes László utcában - figyelmeztették a csíkszeredaiakat és a környéken lévőket a Ro-Alert rendszeren pénteken késő este és szombatra virradóan.

Zsögödben kezdődött, a csíkszeredai kórház közelében folytatódott a medvejárás
2024. április 26., péntek

Két útkereszteződésben aszfaltoznak szombattól Marosvásárhelyen

Szombaton – a tavaszi vakációt is kihasználva – két fontos útkereszteződésben kezdik meg az aszfaltozást Marosvásárhelyen.

Két útkereszteződésben aszfaltoznak szombattól Marosvásárhelyen
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!