Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Székelyudvarhelyi zászlóper: a polgármester szerint nem zászlók a szalagok

Iszlai Katalin 2019. május 14., 15:27

Nem történt érdemi előrelépés a Székelyudvarhelyen tavaly március 15. alkalmából kitűzött magyar nemzeti jelképek miatt kirótt prefektusi bírság érvénytelenítése érdekében indult per legújabb, keddi tárgyalásán a Hargita Megyei Törvényszéken. A következő tárgyalást május 28-án tartják.

Székelyudvarhelyi zászlóper: a polgármester szerint nem zászlók a szalagok
galéria
Archív Fotó: Pál Árpád

Gálfi Árpád székelyudvarhelyi polgármestert Hargita megye prefektusa ötezer lejre bírságolta meg tavaly a március 15. alkalmából kitűzött magyar nemzeti jelképek miatt. A polgármester polgári perben kérte a pénzbírságról szóló jegyzőkönyv érvénytelenítését, tavaly első fokon viszont a Székelyudvarhelyi Bíróság a prefektusnak adott igazat, ezért fellebbezést nyújtottak be. Az ügy újabb tárgyalását kedden tartották a Hargita Megyei Törvényszéken, ám érdemi előrelépés nem történt.

A székelyudvarhelyi városháza jogásza, illetve Gálfi Árpád polgármester (aki magánszemélyként is belépett a perbe) a keddi tárgyaláson ismét kérték a bírság érvénytelenítését arra hivatkozva, hogy a magyar nemzeti ünnep alkalmából nem zászlók, hanem szimbólumok és jelképek voltak kitűzve a városban. Mint kiemelték, a zászlók mérete és egyéb jellemzői szigorúan szabályozottak, ennek fényében pedig törvénytelen és megalapozatlan a kiszabott bírság, hiszen

a tavaly kitűzött szalagokat nem lehet zászlóknak tekinteni.

A bíróság ezt követően május 28-át jelölte ki a következő tárgyalás időpontjaként, akkor valószínűleg ítélet születik az ügyben.

Mint ismert, a székelyudvarhelyi polgármestert azért bírságolták meg tavaly márciusban, mert a városvezetés nem tett eleget Jean Adrian Andrei prefektus korábbi felszólításának, és nem távolították el a magyar nemzeti ünnep alkalmából városszerte kihelyezett piros-fehér-zöld színű lobogókat. A prefektus tavaly azzal indokolta a bírságot, hogy a zászló- és szimbólumhasználatra vonatkozó törvény értelmében más nemzet zászlaját csupán a román zászlóval együtt lehet kifüggeszteni közintézményekre és közterületeken.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat