Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

 

Sokéves huzavona után erről is hírt adhatunk: elkészült az Olt-híd Csicsóban

Kovács Attila 2018. augusztus 29., 09:12
HIRDETÉS

Az úttestet és a járdákat is leaszfaltozták a Csicsóhoz tartozó Oltfaluban készült új Olt-hídon, amelynek különböző okokból évekig elhúzódó építése most már végérvényesen lezárult.

Fotó: Gecse Noémi

Az utolsó réteg aszfaltot is elterítették az új hídon átvezető úton, kedden délben pedig a járdák aszfaltozása is befejeződött. A helyszínen járva azt láttuk, hogy

az építmény környékén még kevés tereprendezés maradt hátra, maga a híd viszont készen van, a gyalogos és autós forgalom számára az akadálymentes áthaladás biztosított.

Az aszfaltozást befejezték, az új híd járófelülete is készen van Fotó: Gecse Noémi

Partvédelem, esővíz-elvezetés

A biztonság érdekében az úttest két szélén szalagkorlátok, a járdák külső oldalán pedig védőkorlátok vannak, a híd sarkainál az esővizet a folyóba vezető betonozott árkokat alakítottak ki. A híd felhajtóit korábban megerősítették és leaszfaltozták, a folyómedret kiszélesítették, kiszedték belőle a hordalékot, így a meder most mélyebb is, mint korábban.

Mindkét oldalon mindkét irányba 15 méteres hosszúságban tört kővel töltött, acélhálóból készült kosarakból alakították ki a partot erősítő támfalakat.

Fotó: Gecse Noémi

Négy éve kezdődött

A 123F jelzésű megyei úton, Oltfalu területén található régi fahíd 2012-ben egy húsz tonnás billenőkocsis teherautó súlya alatt szakadt be, az új betonhíd építésére

2014. szeptemberében írt alá szerződést a Hargita megyei önkormányzat a kivitelezővel, de építeni csak következő évben kezdtek. 2015-ben viszont a kedvezőtlen talajviszonyok, esőzések miatt a munka többször is leállt.

HIRDETÉS

A megbízott jászvásári cég nem tudta meghitelezni a munkálatot, és minden alkalommal meg kellett várnia a benyújtott számlák kifizetését a beruházás finanszírozását biztosító Országos Helyi Fejlesztési Program (PNDL) keretéből. 2016-ban is hosszabb ideig állt a munka, a Hargita Megyei Építési Felügyelőség szakemberei, illetve egy szakértői vizsgálat több hibát, minőségi problémát talált az építkezésen, amelyeket kijavítottak. Tavaly februárban szerződést bontottak a korábbi építővel, utána többször is kiírtak közbeszerzési eljárást a befejezésre, de ezek sikertelenek voltak jelentkezők hiányában, végül, miután növelték az összeget, idén márciusban írtak alá szerződést a híd befejezésére.

Fotó: Gecse Noémi
Fotó: Gecse Noémi
Fotó: Gecse Noémi
Fotó: Gecse Noémi
Fotó: Gecse Noémi
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS