HIRDETÉS

Rosszabb állapotban volt a Jézus-szobor, mint amire számítottak

Kovács Eszter 2017. október 11., 10:03
HIRDETÉS

A tervezettnél hosszabbra nyúlt a székelyudvarhelyi Márton Áron téren álló Jézus-szobor restaurálása: a homokkőből készült alkotás állapota ugyanis sokkal rosszabb volt, mint amire a szakemberek számítottak.

Egyelőre paraván takarja, de jövő hétig befejeznék a szobor restaurálását Fotó: Barabás Ákos

Baróti Hunor kőrestaurátor és csapata végzi az állagjavítási munkát, amelynek teljes értéke 13 620 lej. Ebből 12 200 lejt az egyházaknak kiírt pályázaton nyert el a Szent Miklós-hegyi Római Katolikus Plébánia. A talapzattal együtt 5,4 méter magas alkotást egyébként 1901-ben avatták fel, az egyház területén felállított objektumot az egykori Állami Kő- és Agyagipari Szakiskola műhelyében készítették.

Az idén már 116 esztendős Jézus-szobor állagromlása három éve egy szakszerűtlen takarítási kísérlet miatt felgyorsult, ezért volt sürgető a mielőbbi restaurálás.

Fotó: Barabás Ákos

A munkához még augusztusban hozzáfogtak, azonban az eredetileg tervezett harmincöt napos kivitelezési időt nem tudták tartani, mivel a szobor a vártnál sokkal rosszabb állapotban volt. Mint azt Orbán Balázs önkormányzati képviselő, a restaurálás egyik kezdeményezője elmondta, speciális közegszilárdító eljárást végeztek a szobron, a restaurálási folyamat pedig előreláthatólag a hét végén befejeződik, így a jövő héten már leszerelhetik az állványokat.

A szakember szerint a szobrot ötévente kell közegszilárdító anyaggal impregnálni, ez a feltétele annak, hogy még száz évig a Patkóban állhasson

– tette hozzá Orbán Balázs.

Fotó: Barabás Ákos

Egyébként a Jézus-szobor környékére jövőre térrendezést is tervez a városvezetőség: elbontanák a közelben lévő gázházat, rendbe tennék a zöldövezeteket, és padokat helyeznének el.

HIRDETÉS

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS