Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Romániában a legmagasabb a közúti balesetekben elhunytak száma

Iszlai Katalin 2019. április 13., 22:00 utolsó módosítás: 2019. április 13., 22:05
HIRDETÉS

Az Európai Unió tagországai közül Romániában a legmagasabb a közúti balesetben elhunytak száma: egymillió lakosra vetítve 96 haláleset történt tavaly a romániai utakon, ezzel pedig az első helyen végzett az ország – derül ki az Európai Bizottság friss jelentéséből. A tragédiák többségéért a túlzott sebesség volt a felelős.

Fotó: Pinti Attila

Az Európa Unió számára kedvező, Románia esetében azonban igencsak elszomorító statisztikát közölt a minap az Európai Bizottság. Noha a közlekedésbiztonságra vonatkozó elemzés szerint tavaly összességében kevesebben vesztették életüket az európai utakon, Románia az első helyen áll a tagországok között a halálos kimenetelű közúti balesetek tekintetében.

HIRDETÉS

Az Európai Bizottság a jelentés elején kihangsúlyozta:

az EU útjai világszerte a legbiztonságosabbak közé tartoznak, de még így is évente több mint 25 ezren vesztik életüket az európai utakon,

illetve rengetegen szenvednek súlyos sérüléseket. Az összeállítás szerint tavaly a 28 uniós tagállamban összesen 25 100 ember vesztette életét közúton, ami egymillió lakosra vetítve átlagosan 49 közúti halálesetet jelent. Ez egyszázalékos csökkenést jelent a korábbi évhez képest, 2010-hez viszonyítva azonban 21 százalékost, ami bár igen kedvező, a közúti halálesetek száma továbbra is nagyon magas.

A zárójelben szereplő adatok a tavalyi közúti halálesetek számát jelzik egymillió lakosra vetítve • Forrás: Európai Bizottság • Infografika: Tóth Szilárd

Az adatokból az is látszik, hogy az Unió nagy valószínűséggel nem fogja elérni azt a kitűzött célt, hogy a nyolc évvel korábbi adatokhoz képest 2020-ra felére csökkentse az elhalálozások számát az utakon. Ezért fokozottabb intézkedésekre van szükség a tagállamok részéről a közlekedésbiztonság területén, hiszen miközben az uniós átlag a már említett, egymillió lakosra vetített 49 közúti haláleset, 15 tagállamban ennél magasabb értéket jegyeztek. Még elkeserítőbb, hogy

mindössze egyetlen tagországban jutott 90-nél is több haláleset egymillió lakosra tavaly, ez pedig nem más, mint Románia, ahol 96 halállal végződő közúti beleset jutott ennyi lakosra.

A legjobb eredményt egyébként az Egyesült Királyság érte el, ahol mindössze 28 közúti halálesetet jegyeztek egymillió lakosra vetítve, ezt követi Dánia (30 haláleset/millió lakos) és Írország (31 haláleset/millió lakos). A közlekedésbiztonság Magyarországon is hagy kívánnivalót maga után, hiszen az ott jegyzett érték szintén elmarad az uniós átlagtól: tavaly egymillió lakosra vetítve 64-en vesztették életüket a magyar utakon; a szakemberek szerint ez a magas arány egyebek közt azzal magyarázható, hogy tranzitországként nagyon sokan haladnak át rajta.

A közúti halálesetek mellett a súlyos sérülésekkel járó balesetek számát is vizsgálta a bizottság. Mint kiderült, tavaly minden halálestre öt súlyos sérülés jutott, tehát mintegy 135 ezer ember szenvedett súlyos, maradandó sérülést az európai utakon.

Fotó: Pinti Attila

A bizottság előzetes jelentésében azt ígérte, a későbbiekben további részleteket fog közölni a balesetek körülményeiről. Addig is a romániai helyzetről, illetve a hazai közúti balesetek leggyakoribb okairól Gheorghe Filipet, a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivőjét kérdeztük. Mint mondta,

az országban a legtöbb baleset a sebesség miatt következik be: egyrészt a gyorshajtás, másrészt az időjárási és útviszonyoknak nem megfelelő sebesség vezeti toronymagasan az okok rangsorát.

Emellett a szabálytalan előzések és a menetiránnyal ellentétes sávban való közlekedés is rengeteg balesetért felelős, illetve kisebb számban, de szintén gyakori ok az elsőbbség megadásának elmulasztása is, mind a járművek, mind a gyalogosok esetében. A szóvivő kiemelte, országszerte folyamatosan számos eszközzel küzd a rendőrség a baleseteket kiváltó okok, főként a gyorshajtás ellen, de tisztában vannak azzal, hogy teljesen sohasem lehet visszaszorítani ezeket. Hozzátette, az is lehetséges, hogy a romániai gépjárművezetők magatartása is hozzájárul a közúti balesetek magas számához.

Tapasztalatai szerint ugyanis

a külföldi sofőrök meggondoltabbak, higgadtabbak, sőt a romániai autóvezetők is elővigyázatosabbak külföldön.

Az országban azonban jellemző a türelmetlenség az utakon, amihez valószínűleg a gyenge infrastruktúra, illetve az autópályák, gyorsforgalmi utak hiánya is hozzájárul a mai rohanó világban. 

Fotó: Pinti Attila

  • Hargita megyében 189 súlyos baleset történt tavaly, akárcsak 2017-ben. A tavalyi súlyos balesetekben 202 ember szerzett súlyos sérüléseket, illetve 27-en vesztették életüket (hárommal kevesebben, mint 2017-ben);
  • Maros megyében a rendőrség adatai szerint tavaly 292 súlyos közúti baleset történt, tizenkettővel több, mint egy évvel korábban. Ezekben 65 ember vesztette életét (huszoneggyel több, mint 2017-ben), illetve 279-en sérültek meg súlyosan.

A probléma pedig nem szűnik: idén is több, halálos áldozattal vagy súlyos sérülésekkel járó közúti baleset történt mindkét megyében. Legutóbb, március végén Marosvásárhelyen ütközött össze egy személygépkocsi és egy furgon, mindkét jármű vezetője a helyszínen életét vesztette.  

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
11 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS