HIRDETÉS

Rekord krumplitermésre van kilátás Kovászna megyében

Székelyhon 2017. szeptember 12., 21:23
HIRDETÉS

Rekord krumplitermésre számítanak idén Kovászna megyében. A szakértők becslései szerint átlagosan 28 tonna burgonyát szedhetnek fel a gazdák hektáronként.

Kiemelkedő a termés, csak épp nem tudják jó áron értékesíteni a gazdák. Illusztráció Fotó: Kristó Róbert

A Kovászna megyei mezőgazdasági igazgatóság vezetője, Könczei Csaba az Agerpres hírügynökségnek kedden azt nyilatkozta,

eddig a krumpliföldek 45 százalékáról gyűjtötték be a burgonyát, és a becsült termés jelentősen felülmúlja a sokévi átlagot.

HIRDETÉS

Könczei szerint egész évben kedvezett az időjárás a burgonyának, de a tavaszi esőzések miatt jó termést hoztak az őszi és tavaszi szalmásgabonák is.

Krumpliból a sokévi átlag 20-21 tonna termett hektáronként, de idén 28 tonna is termett átlagosan egy hektáron.

Az idézett forrás szerint idén 13 873 hektáron ültettek krumplit a Kovászna megyei gazdák, ez mintegy 2000 hektárral több, mint az előző években.

A szakember szerint a jó termés hátulütője, hogy nagyon olcsón tudják értékesíteni a termelők a krumplit, épp hogy fedezni fogja a bevétel a költségeket.

Jelenleg is 35-40 banis kilónkénti áron tudják eladni a krumplit, amivel éppen csak fedezik a termelési költségeket.

Az igazgató elmondta, Kovászna megyében a megtermelt mennyiségnek csupán egyharmadát tudják elraktározni megfelelő körülmények között. Könczei véleménye szerint a Kovászna megyei termelőknek a vetőmagként használt burgonya termesztésére kellene szakosodniuk a következő években, ugyanis ezt jobb áron tudják értékesíteni a piacon.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
1 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS