Pszichológus: nem takarózhatunk azzal, hogy rákényszerítettek valamire

Pszichológus: nem takarózhatunk azzal, hogy rákényszerítettek valamire

Antalka Ágota pszichológus előadása a sepsiszentgyörgyi Fidelitas Hotel konferenciatermében.

Fotó: Farkas Orsolya

A tényeken nem, a hozzáállásunkon azonban lehet változtatni – fogalmazott Antalka Ágota pszichológus legutóbbi előadásán. Szerinte az ember nem tudja megváltoztatni a nagyvilágban zajló konfliktusokat, de azt igen, hogy saját magát védje a negatív ingerektől.

Farkas Orsolya

2023. november 19., 13:522023. november 19., 13:52

2023. november 19., 14:152023. november 19., 14:15

A világjárvány és a háborúk bizonyítottan hatással vannak a társadalom mentalitására, a bizonytalanság és a félelem nem kíméli sem a gyerekeket, sem a felnőtteket. Mindezek lelki vonatkozásairól, illetve a pszichés egészségmegőrzésről, buktatókról és kapaszkodókról beszélt Antalka Ágota pszichológus a Mathias Corvinus Collegium eheti nyílt előadásán Sepsiszentgyörgyön.

Nemcsak pszichológus, de több nemzetközi projekt koordinátora, egyetemi tanár és a Magyar Tudományos Akadémia köztestületi tagja, irodalmi díjas szerző Antalka Ágota, aki ezúttal a koronavírus-világjárvány és a szomszédunkban dúló orosz-ukrán háború pszichés egészségre gyakorolt hatásait vizsgálta meg. Az eredményekről előadás-sorozat keretein belül mesélt, többek között Székelyudvarhelyen és Csíkszeredában, minap pedig Sepsiszentgyörgyre, a szülővárosába érkezett.

A három híd meséje – a legújabb írása a pszichológusnak, amelyet elsőként a helyi közönség hallhatott. Ez a mese felnőtteknek íródott, és arról a három hídról szól, amelyen minden embernek átkel. Az első a bizalomé, a második a félelemé, a harmadik a kutatásra éhező szellem és a belső tartalom összhangra találásának hídja.

Idézet
Nem köteles senki átkelni egyetlen hídon sem, de ha mindig ugyanott maradunk, soha nem tudhatjuk meg, hogy igazából az van-e a túlparton, amit folyónk ezen oldaláról látni vélünk”

– szólt a mese, amelyet a közönség csendben, figyelemmel hallgatott.

Bezártunk és bezáródtunk

A bevezetés után a pszichológus áttért a koronavírus és háború okozta mentális hatásokra, tényezőkre. Antalka Ágota elmondta, hogy

a világjárvány alatti állandó aggodalom miatt megtöbbszöröződött a szorongásos és pánikbetegek száma: mindenki félt, szorongott a veszteségektől és kiszolgáltatottságtól.

Ezzel egyidőben a depresszióban szenvedők száma is meggyarapodott, az egészségügyi veszélyek és a gazdasági bizonytalanság miatt. A háború esetében a félelem még nagyobb méreteket öltött, hiszen

sokan tartottak és tartanak most is a harcok kiterjedésétől, a besorozástól.

Továbbá az is bizonyított tény – tért ki a szakértő –, hogy a karantén és távolságtartás magányt vont maga után,

a társadalmi kapcsolatok hiánya pedig számos mentális betegség okozója lehet, ahogyan az is, ha az elvesztett családtagok, ismerősök utáni gyászfeldolgozás elhúzódik.

Ugyanígy a társadalmon belüli feszültségek és konfliktusok is elkezdtek gyarapodni, ami széthúzó hatással volt a közösségekre.

A vírus után is van PTSD

A poszttraumás stressz szindrómát (PTSD) sokáig csak a háborúkból hazaérkező katonák esetében diagnosztizálták, mára azonban a világjárvány után is sokaknál létező jelenséggé vált – állította a szakember. Azoknál az egészségügyben dolgozóknál alakult ki leginkább, akik közel voltak a vírushoz, a betegekhez, és gyakori volt a környezetükben az elhalálozás.

Idézet
Minden gyerekkori trauma hatással van a felnövekvő generációra. A vírus őket is érintette, látták a szülőket háborogni, félni, betegnek lenni. Sőt az, hogy napi szinten hallja, hogy háború zajlik a szomszédban, már elég a trauma kialakulásához”

– mondta Antalka Ágota, aki szerint a szülőknek lényeges lenne odafigyelniük a történések gyerekpszichológiai hatásaira.

Galéria

Az interaktív előadáson közönség is bekapcsolódhatott a beszélgetésbe

Fotó: Farkas Orsolya

Szabadnak lenni

Idézet
Szabadnak lenni nem mindig a körülményeinknek a függvénye. Legbelül mindig szabadok vagyunk, mindig van választási lehetőségünk. Nem takarózhatunk azzal, hogy rákényszerítettek valamire”

– fogalmazott a pszichológus, és hozzátette, hogy három dolog szükséges ahhoz, hogy ezt az egyén is beláthassa.

Először át kell rendezni a belső rendszert úgy, hogy a múltbéli terheket elengedve a jelenre és jövőre lehessen fókuszálni. „A tényeken nem, a hozzáálláson lehet választani” – fogalmazott, majd hozzátette, az ember nem tudja megváltoztatni a nagyvilágban zajló konfliktusokat, de azt igen, hogy saját magát védje a negatív ingerektől. A második lépés az elengedés, a szakember véleménye szerint ugyanis mindent, amire nincs lehetőség, képesség, hatalom módosítani, javítani, azt el kell engedni, mert különben az ember érzelmi csapdába kerül és lassú de biztos mérget gyarapít magában. A harmadik a takarítás, az „érzelmi lomok” kidobása, amelyek lehetnek a múlt sebei, ártó gondolatok és érzések, amelyek nem növelik a belső és külső értékeket.

Semmit sem kell

Az előadás lezárásaként Antalka Ágota nemcsak tényekkel szembesítette a közönséget, hanem kapaszkodókat is nyújtott számukra ahhoz, hogy túlvészeljék a nehéz időket. Állítása alapján

a változás első lépése az, hogy senki ne azért cselekedjen, mert kell, hanem azért, mert ő akar, van döntése, választása.

A pszichés egészségmegőrzéshez továbbá szükség van a rutinfeladatok kialakítására, az egészséges életmódra, ugyanis a rendszeres és kiegyensúlyozott táplálkozás, mozgás és alvás csodákra képes.

Az empátia és kedvesség is megtérül, hiszen ezek kölcsönösek, ha az ember ad, akkor vissza is kapja. A szakértő állítja, érdemes felkészülni a jövőre, nyitottan fordulni az ismeretlenhez is, mert így ki lehet hozni a legjobbat minden helyzetből.

Fontos emellett a kikapcsolódás, amikor mentálisan is valóban pihen az ember, valamint a segítségkérés, a kommunikáció, illetve a kulturális és közösségi tevékenységek.

„A zene, mert az mindig elér az ember lelkéhez; a tánc, mert abba mindent bele lehet tenni a fájdalomtól az örömig; művészet, mert abban kibontakozhatunk; sport, mert az örömhormonokat termel” – sorolta Antalka Ágota, aki szerint ez az a négy tevékenység, ami segíthet a feltöltődésben.

A pszichológus végezetül hangsúlyozta, hogy

a kapcsolatok megerősítése a legfontosabb.

„Ez az a terület, amelyben életünk végéig tanulásra szorulunk. Meg kell tanulni a kommunikációt, az érzelmeinket érteni és átadni.

Idézet
A szeretet sem születik velünk, hanem tanulási folyamatban sajátítódik el. Megvan bennünk rá az igény, de úgy fogjuk befogadni és kimutatni, ahogy megtanuljuk az évek során.”

Úgy véli, mindig azt adjuk tovább, amit kaptunk, és ezért fontos az, hogy figyelemmel legyünk magunkra és másokra.

Idézet
Rendezzék a kapcsolataikat, szeressenek többet”

– adta útravalóul Antalka Ágota a közönségének.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 24., szerda

Már nem tudják elkölteni a törvénytelenül szerzett rengeteg pénzt az orvhalászok

Tizennégy házkutatást tartottak szerdán a Maros megyei rendőrök Marosvásárhelyen, Marosludason, Mezőceked és Mezőzáh községekben a marosludasi ügyészség koordinálásával orvhalászat ügyében.

Már nem tudják elkölteni a törvénytelenül szerzett rengeteg pénzt az orvhalászok
2024. április 24., szerda

A tudomány érdekes oldalát hozta el ismét a Heuréka program Székelyudvarhelyre

Hetedik alkalommal is megmutatták a diákoknak, hogy a tudomány igen is menő a Heuréka 7.0 nevet viselő program záróeseményén szerdán, melynek célja az élményközpontú tanulás, és hogy az iskoláskorúak megszeressék a tudományokat, illetve művészeteket.

A tudomány érdekes oldalát hozta el ismét a Heuréka program Székelyudvarhelyre
2024. április 24., szerda

Tizenkét megye diákjai mérettetnek meg az országos hittanolimpián

A kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Házban szerda este lezajlott nyitóünnepséggel kezdetét vette a hatodik alkalommal megszervezett Országos Magyar Nyelvű Római Katolikus Hittanolimpia, amelyen 12 megye 156 diákja méri össze tudását.

Tizenkét megye diákjai mérettetnek meg az országos hittanolimpián
2024. április 24., szerda

Egyelőre kevés embert, de annál több kutyát csíptek meg a kullancsok

Csak idő kérdése, hogy „berúgja az ajtót” a kullancsszezon – vélik a szakemberek, akik szerint nem érdemes elbagatellizálni ennek a kis vérszívó csípésének a következményeit, hiszen az állatok akár könnyen bele is hallhatnak egy-egy csípés szövődményeibe.

Egyelőre kevés embert, de annál több kutyát csíptek meg a kullancsok
2024. április 24., szerda

Csíktaploca százéves lakóját köszöntötték

A századik születésnapját ünneplő Tompos Erzsébetet köszöntötték szerda délután a csíktaplocai plébániatemplomban – derül ki Korodi Attila, Csíkszereda polgármesterének Facebook-bejegyzéséből.

Csíktaploca százéves lakóját köszöntötték
2024. április 24., szerda

A stílus maga a jelölt, avagy önkéntes népvezérek viszonyulása az anyanyelvhez

A baj akkor kezdődik, amikor valaki önként, amolyan hályogkovács-módra közszereplést vállal, és a közösségi oldalán (hol máshol?) kiütköző stílusából az anyanyelve iránti ijesztő igénytelenség köszön vissza.

A stílus maga a jelölt, avagy önkéntes népvezérek viszonyulása az anyanyelvhez
2024. április 24., szerda

A szakmai rendezvény, ahol az egyetemi hallgatók bemutathatják, hogy milyen projekteken, kutatásokon dolgoztak

Elkezdődött Marosvásárhelyen a 31. Tudományos Diákköri Konferencia (TDK), ahol a magyar egyetemi hallgatók anyanyelvükön mutathatják be tudományos dolgozataikat. Az április 24-től 27-ig tartó rendezvénynek idén is a Kultúrpalota a fő helyszíne.

A szakmai rendezvény, ahol az egyetemi hallgatók bemutathatják, hogy milyen projekteken, kutatásokon dolgoztak
2024. április 24., szerda

Aszfaltozni fognak a csíkszeredai piacnál

Elkezdődik a csíkszeredai piac belső udvarának aszfaltozása hétfőn – tájékoztat Facebook-oldalán Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere.

Aszfaltozni fognak a csíkszeredai piacnál
Aszfaltozni fognak a csíkszeredai piacnál
2024. április 24., szerda

Aszfaltozni fognak a csíkszeredai piacnál

2024. április 24., szerda

Lényeges feltételnek kell teljesülnie ahhoz, hogy hamarabb érkezzen a legközelebbi nyugdíj

A Román Posta az ortodox húsvét előtt kézbesíteni tudja a nyugdíjakat, ez azonban attól is függ, hogy mikor érkezik meg számlájára a pénz – nyilatkozta szerdán a vállalat vezérigazgatója.

Lényeges feltételnek kell teljesülnie ahhoz, hogy hamarabb érkezzen a legközelebbi nyugdíj
2024. április 24., szerda

Éz év végén átadhatják a sepsiszentgyörgyi megyei kórház új sürgősségi osztályát

Már csak a hatósági engedélyeztetés van hátra a sepsiszentgyörgyi Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház új sürgősségi osztályának megnyitás előtt, amelynek átadási határideje ez év vége.

Éz év végén átadhatják a sepsiszentgyörgyi megyei kórház új sürgősségi osztályát
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!