Csíkszék
Udvarhelyszék
Marosszék
Gyergyószék
Háromszék

Őszi Sokadalom: értékszüret Kézdivásárhelyen (x)

2018. augusztus 27., 16:17

Ha augusztus vége, akkor Őszi Sokadalom Kézdivásárhelyen. Az értékszüret jegyében megszervezett városünnep a jól bevált programok mellett izgalmas újdonságokkal is jelentkezik. Többek között hagyományos termék- és őszi vásár, nagyszínpadi koncertek, opera előadás, kulturális események, gyermek- és ifjúsági programok, borudvar, utcazene és éjszakai bulik várják mindazokat, akik ellátogatnak az idén öt naposra bővül rendezvényre.

Fotó: Őszi Sokadalom
Vásár, gyermekváros, ifjúsági tér

Az Őszi Sokadalom középpontjában idén is a hagyományos termék- és őszi vásár áll, ahol körülbelül

száz helyi termelő és kézműves portékájából lehet válogatni három napon át.

A vásár pénteken 12 órától nyílik meg, szombaton és vasárnap 10 órától lehet beszerezni a vásárfiát.
A legkisebbek számára idén is megnyitja kapuit a Csíkos, pöttyös, kockás gyermekek tere a Gyulafehérvári Caritas Szociális Ágazat szervezésében. A gyerekeket pénteken 15 és 18, szombaton és vasárnap pedig 11 és 14, illetve 15 és 18 óra között várják a Gábor Áron téren, ahol számos ügyességi játékkal és kreatív műhellyel tehetik próbára rátermettségüket.

A fiatalokat idén is Ifjúsági tér várja, ahol érdekes előadások, beszélgetések, szórakoztató programok közül válogathatnak. Pénteken az érdeklődők izgalmas kvízjátékban próbálhatják ki magukat, majd az este beerponggal zárul.

Fotó: Őszi Sokadalom

Szombaton szó lesz a nők elleni erőszakról, a tanügy helyzetéről, a személyes márkaépítésről, de meg lehet ismerni a tűzzsonglőrködés vagy a borászat rejtelmeivel is.

Szórakoztató kísérletekkel érkezik a Sapientia EMTE Csíkszeredai kara, majd Török Csongor tűzzsonglőr látványos műsorát lehet megtekinteni. Vasárnap zöld játékokat, illetve az EVS programot mutatja be a Zöld Nap Egyesület, majd beszélgetések következnek a fiatalok és a színház világáról, fesztiválszervezésről, valamint múzeum-, illetve startup alapításról. Végezetül az Aviva tornamódszert lehet megismerni.

Borudvar, utcazene, bulik

A Borudvarban a népzene és a néptánc elegyedik a finomabbnál-finomabb erdélyi borokkal. Csütörtökön a Free Connection zenekar koncertezik, pénteken Teleki Aranka viseletkészítő divatbemutatóját lehet megtekinteni. Szombaton interaktív beszélgetés és könyvbemutató lesz Gáspárik Attilával és Fekete Vincével, majd a kászonújfalusi népi zenekar lép színpadra. Vasárnap a Perkő néptáncegyüttes szórakoztatja a közönséget, majd táncház következik a Jazz Pajtában.

Ebben az évben is utcazene teszi hangulatosabbá az Őszi Sokadalom vásári forgatagát. Szombaton a Hit Factory, a Lunar Acoustic Trio, a Maja & The Crazy Plumbers és a Millió rózsaszál gondoskodik a jó hangulatról, vasárnap az Old Bumeráng és az Imette is csatlakozik a fellépők sorához.

A koncertek szombaton az OTP Bank előtti, vasárnap a Vigadó előtti téren zajlanak.

Fotó: Őszi Sokadalom

Aki nem fárad ki az esti koncertek után, az Urbanizé bulikon táncolhat egészen hajnalig. A bulik sorát a szerdai W-Session nyitja a Borudvarban, hétvégén pedig a Molnár Józsiás parkban felhúzott nagyméretű sátorban folytatódik a szórakozás. Pénteken Sllash & Doppe, Mano & Azteca és Levitation, szombaton Grid, Dj Shiver, Nick Havsen és PDBR biztosítja a talpalávalót. Vasárnap este after party a Borudvarban, zenél Tamaka. Szombaton Project Sokadalom buli lesz az Elegance Clubban, a fellépők között Dj Blue Light és Tennerbrack.

Vigadó, könyvtár, múzeum

Több helyi kulturális intézmény is bekapcsolódik a városünnep programjaiba.

Az Őszi Sokadalom keretében indul a Vigadó Művelődési Ház új évada. Az érdeklődőket könyvbemutatókkal, filmvetítésekkel és kiállításmegnyitókkal várják szerdától egészen vasárnapig.

Csütörtökön a Vigadó dísztermében adják át a Pro Urbe-díjat, amelyet dr. Szőcs Géza pedagógus, helytörténész, kultúraszervező vesz át.

A Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtárban pénteken papírszínházi előadás és vetített-képes előadás lesz, szombaton pedig családi nappal várják a látogatókat.

Fotó: Őszi Sokadalom

A családi napon a gyerekeknek könyvtárbemutatással, meseolvasással, mesekönyvkészítéssel, drámajátékokkal és kincsvadászattal készülnek, a szülők pedig arról tanulhatnak, hogy hogyan neveljék olvasásra gyermeküket.

Az Incze László Céhtörténeti Múzeumban szombaton 12 órától nyitják meg a Barcsay mester és tanítványai című vándorkiállítást Barcsay Jenő, Balogh László, Deim Pál és Konok Tamás szitanyomataiból.

Egyéb programok

A Pityókafesztiválnak ebben az évben is a Molnár Józsiás park ad otthon, szombaton 9 és 16 óra között. A kilencedik kiadásához érkezett gasztronómiai rendezvény legjobbjait ezúttal is díjazzák. Szombaton a Kosztándi Galériában ipari parkos programmal várják az érdeklődőket. Lesz projektbemutató, kerekasztal beszélgetés, fogadás és ötletbörze, illetve az ipari parkok helyszíni szemléjére is sor kerül.

Pénteken 14 órától a vállalkozói inkubátorházban ünnepli 10 éves jubileumát a Kézdivásárhelyi Nők Egyesülete, amely alkalomból ízelítőt lehet kapni az egyesület munkáiból, könyveiből, fotóiból és süteményeiből. Ugyancsak pénteken, 18 órától XIX. századi korkép – korzózás a főtéren korhű ruhákban, a Nők Egyesületének szervezésében.

A Gyűjtemények Házában pénteken 17 órától nyitják meg a VII. országos és nemzetközi papírszalvéta, kártyanaptár és telefonkártya kiállítás és börzét a Hobbi Cserebere Klub szervezésében. A kiállítás a városnapok alatt 8 és 20 óra között látogatható.

Fotó: Őszi Sokadalom

Koncertek

A városnapok zenei színpadán helyi, környékbeli és magyarországi fellépők szórakoztatják a Gábor Áron térre kilátogatókat. Pénteken a hagyományokhoz híven a Tanulók Klubja mazsorettcsoportjainak és fúvószenekarának fellépése nyitja meg a rendezvényt, majd

a rock és metál zene kerül előtérbe, előbb az Iris, majd a Pokolgép lép színpadra. Végül az alternatív vonalat képviselő Magashegyi Underground koncertjével zárul az este.

Szombaton a koradélutáni órákban helyi óvodák és iskolák zenés, táncos produkcióit lehet megtekinteni, majd a sepsiszentgyörgyi Mano and Friends zenekar csap a húrok közé. 20 órától következik az idei városnapok egyik színfoltja,

Donizetti: Szerelmi bájital című vígoperáját mutatja be a Magyar Állami Operáház, a Gördülő Opera Székelyföld turné keretében, a Vigadó Művelődési Ház előtti téren.

Ezt követően ismét a könnyűzenéé lesz a főszerep, Freddie zárja a szombati koncertek sorát a nagyszínpadon.

Fotó: Őszi Sokadalom

Vasárnap Simó Annamária és zenekara melegíti be a közönséget, majd a magyar népzene egyik kiválósága, a Csík zenekar lép színpadra.

Az Őszi Sokadalom zárókoncertjét idén Rúzsa Magdi adja, aki legnagyobb slágereit hozza el a céhes városba. A városünnep látványos tűzijátékkal ér véget.

Az Őszi Sokadalom részletes programja megtekinthető az oszisokadalom.ro címen.

(X)

Farkas Áron

HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS