Nők tízezreit várják az ingyenes méhnyakrákszűrési programra

Nők tízezreit várják az ingyenes méhnyakrákszűrési programra

A mobil nőgyógyászati rendelővel ellátott karaván havonta legalább két alkalommal Hargita megyei településeken végez szűréseket

Fotó: Haáz Vince

Hargita és Kovászna megyében összesen 35 ezer nőt vonnának be abba az ingyenes méhnyakrákszűrési programba, amelyet a Marosvásárhelyi Megyei Klinikai Sürgősségi Kórház irányításával bonyolítanak le. A méhnyakrák azon kevés rákos megbetegedések közé tartozik, amelyek szinte 100 százalékban megelőzhetők, ezért fontos – hangsúlyozzák a szervezők –, hogy minél több nő eljusson a kivizsgálásra.

Széchely István

2022. július 12., 15:522022. július 12., 15:52

2022. július 12., 19:352022. július 12., 19:35

A méhnyakrákszűrési program a teljes központi régióra kiterjed és a térségben összesen mintegy 170 ezer nőt vonnának be a méhnyakrákszűrésekbe, köztük 21 ezer Hargita megyei, illetve 14 ezer Kovászna megyei nőt. A program lebonyolítására 10,5 millió eurós finanszírozást biztosított az Európai Unió, a szűrések megszervezésében a Marosvásárhelyi Megyei Klinikai Sürgősségi Kórház képviselőivel együttműködnek a megyei egészségügyi igazgatóságok, a megyei tanácsok, a kórházak, de a polgármesteri hivatalok, a háziorvosok és a közösségi asszisztensek is segítenek a méhnyakrákszűrések népszerűsítésében.

Hiánypótló felmérés

Hasonló program még nem zajlott a térségben, az átfogó felméréssel arra is fényt derítenének, hogy a méhnyakrákot okozó HPV-vírusnak melyik variánsai a legelterjedtebbek a térségben – tudtuk meg Tar Gyöngyitől, a Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság vezetőjétől. „Mivel a pályázó EU-s finanszírozást nyert a központi régió számára, ezért Hargita megye esetében is felfüggesztették a korábbi, állami pénzből finanszírozott méhnyakrákszűrési programot. Ezt még a háziorvosok egy része sem tudja, csak azt látják, hogy idén nincs Hargita megyében méhnyakrászűrési lehetőség. Fontos tudni, hogy van, csak ezen a programon keresztül. A karaván két célt követ: az egyik – ami már működik –, hogy a fiatal nők hagyományos, citológiai méhnyakrákszűrését elvégezzék, és ha azon elváltozást észlelnek, akkor nőgyógyászati vizsgálatot végezzenek és megoldják a problémát a háziorvos közreműködésével” – fogalmazott.

A második fázisban, ami rövidesen elkezdődik, a 29 évesnél idősebb nők vehetnek részt a méhnyakrákszűrésen, amelyen a mintákat még komplexebb laboratóriumi elemzésnek vetik alá, hogy arról is képet kapjanak, melyik HPV-vírustörzsek a legelterjedtebbek a térségben.

Idézet
Ilyen szűrés még nem volt Romániában – ez egy nagyon drága vizsgálat –, ezért közvetlen adataink sincsenek, mindig csak az amerikai vagy a nyugat-európai statisztikai adatokkal dolgozunk. Részben ez is a célja a szűrésnek, hogy direkt módon rálátást kapjunk arra, hogy milyen vírustörzsek vannak forgalomban, hiszen van néhány magas rákrizikójú vírustörzs

– magyarázta Tar Gyöngyi. Kitért ugyanakkor arra is, hogy a nagyszámú megbetegedések alapján sajnos arra lehet, következtetni, hogy nálunk magas a vírusfertőzöttség aránya, tehát sok nő hordozza magában a vírust, és a nemzetközi statisztikákból az is ismert, hogy mintegy 30 százalékuk nem tud spontán módon megszabadulni a fertőzéstől, ami néhány év alatt méhnyakrákos elváltozásokat okozhat.

Idézet
Fontos, hogy megértsék a nők, hogy nagyon fontos élni ezzel a lehetőséggel, mert a későbbi egészségük és esetleg rákrizikójuk felfedezése múlhat ezen

– hangsúlyozta a megyei egészségügyi szakhatóság vezetője.

Galéria

Hargita megyében 21 ezer, Kovászna megyében 14 ezer nőt vonnának be a méhnyakrákszűrési programba

Fotó: Haáz Vince

Tusványoson is ott lesz a karaván

A méhnyakrákszűrési programba bekapcsolódtak a kórházak is Hargita megyében: a két nagyobb kórházban – a csíkszeredaiban és a székelyudvarhelyiben – a nőgyógyászati járóbeteg-szakrendelőkben, illetve a családtervezési rendelőkben is elvégzik a vizsgálatot és a minták laboratóriumi elemzését is – tájékoztatott Tar Gyöngyi. A gyergyószentmiklósi, illetve maroshévízi kórházban – szövettani laboratórium híján – csak a szűrést végzik majd el, a minták elemzésére máshol kerül sor.

A program első fázisa január óta zajlik, ebben a 24-29 éves korosztályba tartozó nők méhnyakrákszűrését végzik el, a mobil nőgyógyászati rendelővel ellátott karaván havonta legalább két alkalommal Hargita megyei településeken végez szűréseket

– tájékoztatott Tulit-Incze Ágnes. A program Hargita megyei koordinátora elmondta, ezek a látogatások előre megtervezettek, előtte értesítik a település háziorvosát és polgármesteri hivatalát is, hogy utóbbi plakátokon tudja népszerűsíteni a méhnyakrákszűrést. A program második fázisában a 30-64 éves korosztályba tartozó nők szűrésére kerül sor, a vidéki településeken ezt szintén a mobil nőgyógyászati rendelőben végzik majd el, a városokban pedig a kórházak nőgyógyászati járóbeteg-szakrendelőiben, illetve a családtervezési irodákban. A program második fázisának előkészületei már lezajlottak, már csak az értesítésre várnak, hogy indíthatják a szűréseket – közölte Tulit-Incze Ágnes.

A program Hargita megyei koordinátora arról is tájékoztatott, hogy

a szűrőkaraván Tusványoson is jelen lesz július 21-22-én, ott a 24-29 éves korcsoportba tartozó nőknek szintén lehetősége lesz részt venni a méhnyakrákszűrésen, vagy csak beszélgetni erről a szakemberekkel, esetleg előjegyzést kérni egy későbbi vizsgálatra.

A lehetőséggel ugyanakkor a tusnádfürdőn élő nők is élhetnek az említett napokon – tudtuk meg Tulit-Incze Ágnestől.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 29., hétfő

Újabb utcát korszerűsítenek Kézdivásárhelyen

Elkezdődtek a kézdivásárhelyi Szőcs József utca korszerűsítési munkálatai. A városi zöldségpiachoz vezető útszakaszon szennyvízcsatornát fektetnek le, vízvezetéket cserélnek, majd az útburkolatot és a járdákat is teljesen felújítják.

Újabb utcát korszerűsítenek Kézdivásárhelyen
2024. április 29., hétfő

Több autó és egy tartálykocsi ütközött össze Kovászna megyében

Két személy megsérült, miután több autó és egy tartálykocsi összeütközött Kovászna megyei Szitabodza település térségében hétfő délelőtt – tájékoztat a Kovászna Megyei Rendőr-főkapitányság.

Több autó és egy tartálykocsi ütközött össze Kovászna megyében
2024. április 29., hétfő

Maros megyei tejtermékek szerte a nagyvilágban

A Marosvásárhelytől 10 kilométerre található mezőpaniti Therezia Prodcom Kft. 1994-es megalapítása óta minden viszontagság ellenére töretlen dinamikával fejlődik és bővül. A tejtermékgyár történetéről, jelenéről és terveiről az alábbiakban olvashatnak.

Maros megyei tejtermékek szerte a nagyvilágban
2024. április 29., hétfő

Európát választjuk, de az Uniónak változnia kell!

Június 9-én az önkormányzati képviselők, polgármesterek és a megyei önkormányzatok elnökeivel egy időben az Európai Parlament képviselőit fogjuk megválasztani. Jó alkalom ez végiggondolni helyünket a változó Európában, és meghatározni álláspontunkat.

Európát választjuk, de az Uniónak változnia kell!
2024. április 29., hétfő

Tehergépkocsival ütközött egy személyautó Marosvásárhelyen

Összeütközött egy teherautó és egy személygépjármű Marosvásárhelyen, a Dózsa György utcában, hétfő hajnalban – adja hírül a Maros megyei tűzoltóság sajtóosztálya.

Tehergépkocsival ütközött egy személyautó Marosvásárhelyen
2024. április 28., vasárnap

A vasárnap sem telt el medve miatti Ro-Alert riasztás nélkül Csíkszeredában

Ismét medve jelenlétére figyelmeztették a csíkszeredaiakat. Vasárnap este, 11 óra 8 perckor Ro-Alert üzenetben hívták fel a figyelmet arra a hatóságok, hogy medvét láttak a csíksomlyói Köves utca 18. szám alatt.

A vasárnap sem telt el medve miatti Ro-Alert riasztás nélkül Csíkszeredában
2024. április 28., vasárnap

Átadták a Pro Urbe-díjakat Sepsiszentgyörgyön

Az utóbbi évek gyakorlatával ellentétben idén egyszerre négy sepsiszentgyörgyi személyiségnek ítélték oda a Pro Urbe-díjat, amelyeket a városnapok zárónapján, vasárnap adták át a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Béla termében.

Átadták a Pro Urbe-díjakat Sepsiszentgyörgyön
2024. április 28., vasárnap

A kalendárium-kastélyt és a bazsarózsát népszerűsítették

Anyaországi vendégek is felkeresték a hétvégén, első alkalommal megszervezett mezőzáhi bazsarózsa fesztivált, amelynek a helyi Ugron-kastély udvara adott otthont. Bár a sztyeppei bazsarózsák nagyrésze már elvirágzott, látnivalóban nem volt hiány.

A kalendárium-kastélyt és a bazsarózsát népszerűsítették
2024. április 28., vasárnap

Székelyudvarhelyi és csíkszeredai csapatok a Pénzmágus dobogósai

A nagy népszerűségnek örvendő Pénzmágus-vetélkedő záróakkordja, az április 26–28. között lezajlott nagydöntő vasárnap délután ért véget. Dobogós helyen a székelyudvarhelyi Dream Flow és 5letElek, továbbá a csíkszeredai Kupecek csapat végzett.

Székelyudvarhelyi és csíkszeredai csapatok a Pénzmágus dobogósai
2024. április 28., vasárnap

Mindenki táncra perdülhet hétfőn

Ezerháromszáz táncost hívtak meg április 29-ére, hétfőre a marosvásárhelyi Színház térre, ahol a tánc világnapja alkalmából szerveznek nagyszabású ünnepélyt. A marosvásárhelyi várban pedig a Navarra Dance táncosait lehet megcsodálni.

Mindenki táncra perdülhet hétfőn
Mindenki táncra perdülhet hétfőn
2024. április 28., vasárnap

Mindenki táncra perdülhet hétfőn

Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!